Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Για το Soundtracks for ideal movies του Κώστα Γρηγορέα






Αρχικά τον υποδέχθηκε ο κορυφαίος συνθέτης και δασκαλός του, Μάνος Χατζιδάκις, ως μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής, «από τους πιο προικισμένους του καιρού μας», είχε δηλώσει. Επιβεβαιώθηκε θριαμβευτικά, ο Κώστας Γρηγορέας συνέχισε να αθροίζει διακρίσεις και επαινετικά σχόλια που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πρώτους της ελληνικής κιθαριστικής οικογένειας.

Ο καταξιωμένος σολίστ αλλά και σπουδαίος δάσκαλος, με μαθητές διακεκριμένους μουσικούς, έρχεται να υπηρετήσει την κιθαριστική τέχνη και ως συνθέτης δημιουργός.

Στο πρόσφατο πόνημά του, ηχογραφεί έργα για σόλο κιθάρα άλλα και μικρά αριστουργηματικά κομμάτια όπου η κιθάρα συνδιαλέγεται με άλλα όργανα. Περίτεχνοι συνδυασμοί απόρροια της ευρύτερης μουσικής καλλιέργειας του συνθέτη. Παρακάμπτω τον τίτλο «Soundtracks for Ideal Movies» γιατί αναγκαστικά παραπέμπει σε μία μουσική που ντύνει εικόνες και μάλιστα ιδανικές. Προσωπικά υπερθεματίζω στην «ιδανική μουσική» που άκουσα, ικανή να ευλογήσει τη δύσκολη καθημερινότητά μας. Οι μελωδίες του, με τις χρωματικές τους εναλλαγές οδηγούν τη σκέψη του ακροατή σε συσχετισμούς με δικές του, κάποιες « ιδανικές» στιγμές και αυτόματα το άκουσμα γίνεται οικείο. Ανοίγουν πόρτες σε συνειρμούς και συναισθήματα. Μουσικές που λειτουργούν και μετά το τέλος της ακρόασης, δείγμα μιας στέρεας διαχρονικής γραφής. Στα 10 κομμάτια του δίσκου, οι αναφορές – επιρροές του συνθέτη είναι ποικίλες αλλά μόνο ως απαρχή έμπνευσης, ο Κώστας Γρηγορέας έχει δική του αναγνωρίσιμη γραφή, με ταυτότητα ύφος και ήθος.

Όσο για την εκτέλεση των έργων δεν μπορώ παρά να ξαναχρησιμοποιήσω το επίθετο ιδανική. Πρώτα απ’ όλα ιδανικός ερμηνευτής της δικής του ευαισθησίας, ο ίδιος ο συνθέτης που ανοίγει το ακρόαμα με το τρυφερό και αισιόδοξο «Matina luminosa». Ιδανικοί και οι: Χάρης Λαμπράκης με το νέι του στο κομμάτι Child’s Fantasy, Διονύσης Βερβιτσιώτης με το βιολί του, ντουέτο, με την κιθαρίστα Μπέσσυ Διαγόμα, στο ευφάνταστο «Τρίπτυχο», ο φλαουτίστας Νίκος Κατριτζιδάκις στο διάλογο του με τον κιθαρίστα Παύλο Κανελλάκη στο « Α Balkan story», ο σαξοφωνίστας Θεόφιλος Σωτηριάδης με τον κιθαρίστα Άγγελο Μπότση στο «Angelic Variations», αλλά και οι και πολύ πολύ ιδανικό το ντουέτο Κώστας Γρηγορέας με την πιανίστα Έφη Αγραφιώτη στο πιο συλλεκτικό τρακ του δίσκου το «The Night», αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι.

Με αυτή τη συλλογή ο Κώστας Γρηγορέας χαρίζει στη κιθαριστική εργογραφία έργα αντάξια με εκείνα του διεθνούς ρεπερτορίου και στους ακροατές υπέροχες στιγμές με τον ιδανικό ήχο της κιθάρας. Για τους φίλους της κιθάρας και τους συλλέκτες της καλής μουσικής.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη
26 Μαΐου 2013, Η ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: