Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ψύλλοι στ' άχυρα





Δελτίο τύπου (2018)

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Artracks Studios με την τεχνική multi–track live recording το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου του 2017, μέσα σε μόλις δύο 12ωρα. Η συγκεκριμένη τεχνική επιλέχτηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η ιδιαίτερη live ενέργεια του συγκροτήματος το οποίο αν και μετρά κάτι λιγότερο από τρία χρόνια ζωής έχει σημαντική συναυλιακή εμπειρία με εμφανίσεις σε Φεστιβάλ (Αναιρέσεις 2015 Θεσσαλονίκη/ Radical Pride 2017 / Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης 2017/ Αντιρατσιστικό Λάρισας 2017, Βρύσης Τυρνάβου 2017) , Κοινωνικούς χώρους και συναυλιακούς χώρους (8Ball, Υπόγειο, Μύλος Club, Silver Dollar, Blue Barrel, Maison).

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Ψύλλων περιέχει 11 τραγούδια με ηχητικό πυρήνα τις ροκ κιθάρες του Νίκου και της Αρτέμιδος, το στιβαρό και πολύ συχνά εκρηκτικό rhythm section του Σάκη και του Χάρη και την ιδιαίτερη και με πάθος ερμηνεία του Ηρακλή. Αυτός ο ηχητικός καμβάς χρωματίζεται τοπικά είτε από τρομπέτα (όπως στο εναρκτήριο «Ακορντεόν» αλλά και στο single «Απρόσκλητος» που προηγήθηκε της κυκλοφορίας), είτε από πιάνο («Ψυχές»), είτε από rhodes και τρομπέτα (“Αγνό και Δακρυσμένο»). Η έντονη παρουσία των δεύτερων φωνητικών διατρέχει το άλμπουμ και υπογραμμίζει τον live χαρακτήρα του (όπως π.χ. τα gang vocals του «Ζαλίζομαι»). Το ποικιλόμορφο αυτό άλμπουμ κλείνει ιδανικά με το τραγούδι – έκπληξη «Το Βαλσάκι του Κακού Εαυτού».

Οι στίχοι του Ηρακλή έχουν χαρακτήρα και διακρίνονται για το εύρος της θεματολογίας τους. Το δυνατότερο ίσως σημείο τους είναι η ειλικρινής κοινωνική ευαισθησία όπως αυτή εκφράζεται σε αρκετά από τα τραγούδια και κυρίως στο «Περιοδεία στην αλμύρα», που αντλεί την έμπνευση του από το προσφυγικό ζήτημα. Μία από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές του συγκροτήματος. 

Συνολικά ο ήχος των Ψύλλων αναβιώνει τον ήχο του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90 και τον ξανασυστήνει, ανανεωμένο και μπολιασμένο με τις στυλιστικές και ηχητικές αναζητήσεις του σήμερα, στις νεώτερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν στην περίοδο της ακμής του. Τα μέλη των Ψύλλων άλλωστε έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη και ως εκ τούτου ανήκουν και οι ίδιοι στη γενιά που δεν είχε καν την ευκαιρία να δει live τα σημαντικά συγκροτήματα του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90.


Οι «Ψύλλοι στ΄ άχυρα» είναι : 
Νίκος Βρύζας (ηλ. κιθάρα, φωνητικά) 
Ηρακλής Δαΐτσης (φωνή, ακουστική κιθάρα) 
Σάκης Δρακούλης (τύμπανα) 
Χάρης Κατόπης (μπάσο, φωνητικά) 
Άρτεμις Παρλαμπά (ηλ. κιθάρα, φωνητικά) 

Σε ορισμένα τραγούδια του άλμπουμ συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί : Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα) και Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο, Rhodes, πλήκτρα, φωνητικά)

Στίχοι, Μουσική: Ηρακλής Δαΐτσης 
Ενορχήστρωση: Ψύλλοι στ’ άχυρα 
Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος 
Ηχοληψία: Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Studios, Αθήνα 
Βοηθός ηχολήπτη: Κλάιντ Τζαμπραχίμι 
Μίξη – Mastering : Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Studios, Αθήνα 
Η ηχογράφηση της τρομπέτας έγινε στο στούντιο Cue στην Θεσσαλονίκη με ηχολήπτη τον Γιάννη Μαυρίδη. 

Πρωτότυπα σχέδια – Γραφιστικά: Σοφία Ροζάκη (Spil Tsoik)





Δεν υπάρχουν σχόλια: