Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

George Kontrafouris Trio - The Passing






Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ του Γιώργου Κοντραφούρη «The Passing» 

Σε αυτό το νεοσύστατο πιάνο-τρίο τον κορυφαίο πιανίστα της jazz Γιώργο Κοντραφούρη πλαισιώνουν δύο εξαίρετοι νεαροί μουσικοί: ο Κίμων Καρούτζος στο μπάσο και ο αμερικανός Jason Wastor στα ντραμς οι οποίοι προσφέρουν την νεανική τους φρεσκάδα και ενέργεια στις συνθέσεις του Κοντραφούρη. 

Εκτός από τις πέντε νέες συνθέσεις του Κοντραφούρη στο άλμπουμ υπάρχουν και δύο διασκευές. Η μία είναι η σύνθεση "Aeoliana" του πρωτοπόρου jazz πιανίστα, συνθέτη και εκπαιδευτικού (και από τους πρώτους δασκάλους του Κοντραφούρη) Μάρκου Αλεξίου (1939-2014) ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τότε νεαρού Γιώργου ως πιανίστα. Η δεύτερη είναι η μάλλον απρόβλεπτη οργανική διασκευή στο τραγούδι "Αιώρα" της Σαββίνας Γιαννάτου. Νεανικό έργο της Γιαννάτου, η "Αιώρα" πρωτοπαρουσιάστηκε το 1982 στην Κέρκυρα στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που είχε ιδρύσει ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο Γιώργος Κοντραφούρης με το τρίο του το μεταμορφώνουν δημιουργικά και με σεβασμό σε μια ατμοσφαιρική jazz σύνθεση. 

Με το "The Passing" ο Κοντραφούρης επισκέπτεται την κλασική φόρμα του πιάνο-τρίο και εξερευνά το πιάνο ως μέσο ανασκόπησης των μουσικών αναμνήσεων της μακρόχρονης και δημιουργικής καλλιτεχνικής πορείας του. 

Ένα άλμπουμ ήρεμης δύναμης που προσφέρεται για πολλαπλές ακροάσεις. 

Η πρώτη live παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει στο Birdland Theatre στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 2 Φεβρουαρίου 2020. Αργότερα μέσα στη χρονιά θα προγραμματιστεί live παρουσίαση του άλμπουμ και στην Ελλάδα, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. 

Το άλμπουμ κυκλοφορεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου ταυτόχρονα σε βινύλιο και cd στα ενημερωμένα δισκοπωλεία. Την ίδια μέρα θα είναι διαθέσιμο και σε digital μορφή (streaming και download) σε Spotify, i-tunes, Apple music, Google Play, Deezer, Tidal, Qobuz και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. 

Φωτογραφίες του George Kontrafouris Trio: Φώτης Φωτόπουλος 
Φωτογραφία εξωφύλλου: Jens Johnsson (pexels.com) 
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ελένη Κεσαπίδου 
Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Αλεξόπουλος 

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Antart Studio με μηχανικό ήχου τον Νίκο Κόλλια 
Μίξη: Νίκος Κόλλιας (Antart Studio) 
Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης (Artracks Studios) 
Παραγωγή: Γιώργος Κοντραφούρης