Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Χριστίνα Μαγιάκη: Για το τραγούδι "Στο Καρά Τεπέ"





Στο Καρά Τεπέ
Στίχοι: Χριστίνα Μαγιάκη
Μουσική: Βασίλης Προδρόμου
Τραγούδι, κιθάρα: Βασίλης Προδρόμου
Μπουζούκι: Μανόλης Πάππος
Ακορντεόν: Dasho Kurti
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Σίντος
Ποίηση, αφήγηση: Wael Habbal




Στο τέλος του 2020, οι φωτογραφίες απο το Καρά Τεπέ με τις λευκές σκηνές στοιχισμένες αυστηρά, τα ξυπόλητα πόδια των παιδιών βουτηγμένα στη λάσπη και η απελπισία που κραύγαζε απο την κάθε εικόνα δεν μπορούσαν να μας αφήσουν αδιάφορους. Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κι εμείς ήρθαμε κοντά σε αυτό μέσα απο ανθρώπους που γνωρίσαμε και ιστορίες που ακούσαμε.

Αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το τραγούδι και ζητήσαμε απο τον Wael να συμμετέχει με την αφήγηση του ποιήματος του προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό έργο που θα αγγίξει τις καρδιές όσων αναζητούν την ελευθερία και παλεύουν γι αυτήν. Η γνωριμία με τους μουσικούς - Μανώλη Πάππο, Dasho Kurti, Δημήτρη Σίντο - αλλά και με τον συνθέτη-ερμηνευτή Βασίλη Προδρόμου έγινε στην μπουάτ “Απανεμιά” μια Κυριακή του χειμώνα το 2018. Η συγκίνηση που προκαλεί το μπουζούκι σε συνδιασμό με την μελωδικότητα του ακορντεόν, την αγκαλιά του κοντραμπάσου και την ζεστασιά της φωνής δημιουργούν ένα ζεϊμπέκικο, γνώριμο και ταυτόχρονα μοναδικό, σαν να ταξίδεψε απο κάποια παλιότερη εποχή.

Κάθε φορά που κάποιος θα σιγοτραγουδήσει τους στίχους μας θα έχουμε πετύχει μια μικρή νίκη, να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση του, να τον ενθαρρύνουμε να μπει στη θέση των πεινασμένων παιδιών και των φοβισμένων ανθρώπων που ζουν κάτω απο τέτοιες σκληρές συνθήκες.

Η ανθρωπιά που τραγουδάμε ξεκινάει απο την ψυχή του απλού λαού και καταλήγει σε αυτόν.

Χριστίνα Μαγιάκη



Δεν υπάρχουν σχόλια: