Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ο Θάνος Μικρούτσικος απαγγέλλει Πωλ Ελυάρ

 





Με αφορμή τον ένα χρόνο από το «φευγιό» του Θάνου Μικρούτσικου η ομάδα «Συλλογική Μνήμη» δίνει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο απαγγέλλει ποίηση του κομμουνιστή Γάλλου ποιητή Πωλ Ελυάρ για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ, που η δημιουργία του βρίσκεται σε εξέλιξη, με τίτλο «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».


Ο Θ. Μικρούτσικος απαγγέλλει στίχους από τα ποιήματα «Προσεύχονται οι χήρες και οι μανάδες» και «Στις Ελληνίδες αδερφές μου» πλαισιωμένους από ένα ορχηστρικό κομμάτι που συνέθεσε για να ντύσει τους στίχους αυτούς...


Ο Πωλ Ελυάρ επισκέφθηκε τον Γράμμο και το Βίτσι μαζί με γαλλική αντιπροσωπεία, τον Ιούνη του 1949 και έγραψε ποιήματα συγκλονισμένος από τον αγώνα του ΔΣΕ και ιδιαίτερα των μαχητριών του.


***

«Ήταν καλοκαίρι του 2019, όταν σε ένα ταξίδι για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συζητούσαμε για το ποιος θα μπορούσε να "ντύσει" τα ποιήματα του Πωλ Ελυάρ που έχουμε διαλέξει για το ντοκιμαντέρ με την αφήγησή του. Τότε ο Αλέξανδρος έριξε την ιδέα του Θάνου Μικρούτσικου. Διστακτικά στην αρχή, ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί του και αυτός μας είπε αμέσως ότι με χαρά του θα μας βοηθούσε. Μάλιστα, πήρε την πρωτοβουλία να μας γράψει και ένα ορχηστρικό κομμάτι (εμείς ντρεπόμασταν και να του ζητήσουμε κάτι τέτοιο, φυσικά!), λέγοντάς μας "σας έγραψα και ένα κομμάτι, ακούστε το και άμα δεν σας κάνει, μην το βάλετε". Μέσα σε λίγο καιρό μας φιλοξένησε στο σπίτι του, όπου κάναμε την ηχογράφηση (ένας καμεραμάν -ο Αλέξανδρος- και δύο ηχολήπτες, ο Νίκος και ο Ανδρέας). Λίγους μήνες μετά, ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε. Λυπούμαστε που δεν πρόλαβε να δει το ντοκιμαντέρ, παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι θα το δουν οι δικοί του άνθρωποι και ότι θα σταθεί αντάξιο των προσδοκιών του. Θάνο, σε ευχαριστούμε για όλα...».


***

«O "Καινούργιος Ουρανός" είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη το οποίο έχει θέσει ως στόχο του να εξερευνήσει μια σημαντική περίοδο, αυτή μεταξύ 1945 και 1949, μέσα από τη σκέψη γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πρόκειται για έρευνα ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στον κινηματογραφικό φακό μέσω της προφορικής ιστορίας.

Η καταγραφή των εμπειριών των πρωταγωνιστριών μέσα από τη "ζωντανή" αφήγηση μπροστά στην κάμερα θεωρούμε ότι είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, καθώς αναδεικνύονται άγνωστες πληροφορίες γύρω από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Για την καταγραφή αυτή δεν έχουμε στηριχθεί σε χρηματοδοτήσεις επίσημων φορέων, αντιθέτως πρόκειται για μια καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενη μέχρι στιγμής παραγωγή. Στις μέρες μας θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ ανοίγουν την πόρτα του διαλόγου μεταξύ του χθες και του σήμερα, του παρόντος και του μέλλοντος. Προσεγγίζοντας τα ιστορικά γεγονότα από τον πυρήνα τους (εν προκειμένω τις ίδιες της μαχήτριες του ΔΣΕ), θεωρούμε ότι λειτουργούμε υποστηρικτικά στη μελέτη τους, καθώς και ότι η πληροφορία δίνεται στο κοινό σε πιο προσβάσιμη μορφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: