Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

"Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της πασχαλιάς"


19 Μαρτίου 2020 

Φίλες και φίλοι καλησπέρα 

Ποιος θα το φανταζόταν ότι ένα σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας θα γινόταν εφιαλτική πραγματικότητα. Σε εμπόλεμη λοιπόν κατάσταση όλος ο πλανήτης με γνωστό, πλην όμως αόρατο τον κοινό εχθρό. Ασύμμετρες οι απειλές, παράπλευρες οι απώλειες κι ας ευχηθούμε αυτές οι τελευταίες να είναι οι λιγότερες δυνατές.

Σκληρός είναι ο Μάρτης, σκληρός προβλέπεται κι ο Απρίλης του 2020 – ας θυμηθούμε και τον Τόμας Στερνς Έλιοτ με τον δικό του Σκληρό Απρίλη που μας τον γνώρισε μουσικά, ως Σκληρό Απρίλη του ’45, ο αοίδιμος Μάνος Χατζιδάκις. Ο συνδυασμός των δυο όμως μας γνώρισε και τις Πασχαλιές μέσα απ’ τη Νεκρή Γη· ας μη λησμονούμε λοιπόν – η αισιοδοξία πάντα χρειάζεται τουλάχιστόν ως αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις – ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας της πασχαλιάς. Κι αν ο Μάρτης «νεκρή γη» αφήσει, μέσα απ’ αυτήν θα βλαστήσουν και θα ανθίσουν πασχαλιές!!!

Μένουμε στο σπίτι λοιπόν, ένδειξη υπευθυνότητας και σεβασμού στις οδηγίες των ειδικών για το καλό όλων μας. Διάβασμα, ακρόαση μουσικής, τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που χρονίζουν, να δούμε και καμιά καλή ταινία από εκείνες που αγοράζαμε το πάλαι ποτέ μαζί με τις κυριακάτικες εφημερίδες και παρέμειναν σε κάποιο ράφι ...

Οι συνθήκες πολέμου που βιώνουμε μου έφεραν στο νου κάποιες άλλες εποχές παραδοσιακού πολέμου. Ανέσυρα έτσι από τα αρχεία μου ένα ειδικό, πλην όμως εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 1941!!! Γραμμένος από το γεωπόνο Νικόλαο Βοσυνιώτη «Ο Λαχανόκηπος του Σπιτιού» εκτός των πολύτιμων συμβουλών του προσέφερε, εκείνα τα δύστηνα χρόνια της Κατοχής, σταγόνες αισιοδοξίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Σας στέλνω συνημμένα το εξώφυλλο του βιβλίου και την πρώτη σελίδα του προλόγου του συγγραφέα. Διαβάστε την με προσοχή και αποκωδικοποιείστε τα μηνύματά της. Είναι σίγουρο ότι θα συγκινηθείτε. Και ίσως σας γεννήσει την επιθυμία να αξιοποιήσετε με ιδιαίτερα ωφέλιμο τρόπο λίγο από τον ελεύθερο χρόνο που πια διαθέτουμε, μένοντας πάντα στο «σπίτι». Δεν χρειάζεται απαραίτητα κήπος. Το μπαλκόνι ή η βεράντα αρκούν. Λίγα σπορόφυτα από τη λαϊκή ή από το φυτώριο της γειτονιάς σας – ή και από κάποιο φίλο – και τίποτ’ άλλο. Σαλάτες αν φυτέψετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα γευτείτε τα υπέροχα φύλλα τους σύντομα. Να, δείτε τις δικές μου!

(...)


Για άλλο θέμα άρχισα να γράφω αυτό το μήνυμα, αλλού κατέληξα – τι κάνει ο ... ελεύθερος χρόνος!

Όπως γνωρίζετε η ομιλία μου στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου αναβλήθηκε, θύμα και αυτή του περιλάλητου ιού – ας είναι μόνον τέτοια τα θύματά του. Πότε θα πραγματοποιηθεί, κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο στο επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ2 «Σταθμός Μέγαρο» το οποίο προβλήθηκε στις 8 Μαρτίου, υπήρχε το σχετικό με την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένο θέμα, με την ένδειξη βεβαίως ότι αναβάλλεται. Έχει κάποια λάθη, ως προς την παρτιτούρα που παρουσιάζεται και τους μουσικούς που θα συμμετείχαν τελικά, ωστόσο είναι όμορφο και όσοι δεν το είδαν και επιθυμούν να το δουν υπάρχει στα διαδικτυακά αρχεία της ΕΡΤ – η αρχή στο 9:40:(..)


Στο σπίτι μένω, είμαι καλά, πολύ καλά, το αυτό επιθυμώ και δι’ υμάς!

Με τους ευχές μου για ότι το καλύτερο 

Γιῶργος Β. Μονεμβασίτης 
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ 
Συγγραφέας – Δημοσιογράφος 
Κριτικός καί Ἱστορικός Μουσικῆς 
ἐσχάτως δέ καί ... καλλιεργητής!Δεν υπάρχουν σχόλια: