Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Σκοποί και τραγούδια από την Απείρανθο της Νάξου




Σκοποί και τραγούδια από την Απείρανθο της Νάξου


Περιλαμβάνει 14 τραγούδια. Τραγουδά η Κούλα Κληρονόμου-Σιδερή. 

Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Ζευγώλης (βιολί), Γιώργος Καραπάτης-Πατούχης (λαούτο), Αντώνης Αναματερός-Σμπιρλαντώνης (τσαμπούνα), Ματθαίος Ζευγώλης (κιθάρα), Νίκος Γράψας (λαούτο, ταμπουρά), Μάγδα Αναματερού (τουμπάκι).. 

Επιμέλεια ενθέτου: Μανώλης Μπαρδάνης 

Επιμέλεια έκδοσης: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (Μάρκος Δραγούμης, Θανάσης Μωραΐτης) 

Έκδοση: Απεραθίτικος σύλλογος, Δεκέμβριος 2000 


Οι ευγενικοί και περήφανοι ήχοι που χύνονται στ’ αυτιά μας από την Απεραθίτικη μουσική παράδοση και τους εκφραστές της, μουσικούς και τραγουδιστές αυτού του CD, είναι το λιγότερο καλοδεχούμενοι. Αν αναλογιστεί δε κανείς την ηχητική φτηνοβαρβαρότητα που σχεδόν κυριαρχεί στις μέρες μας (μερικές φορές και από τους ‘γνήσιους’ φορείς αυτής της παράδοσης που, εν ονόματι της παλαιότερης και μοναδικής έκφρασης ντόπιων μουσικών οικογενειών, κυριολεκτικά μετατρέπουν το ωραίο σε κάλπικο, με τη διόλου ευκαταφρόνητη δικαιολογία ότι ‘αυτά θέλει ο κόσμος’), τότε δεν του απομένει παρά να εκφράσει δημόσια το ηχηρό ευχαριστώ στην ομάδα που φρόντισε να μας χαρίσει απλόχερα την ανεπιτήδευτη ομορφιά της απεραθίτικης μουσικής παράδοσης. 

Το παίξιμο του βιολιού από τον Γιάννη Ζευγώλη, έναν από τους σημαντικότερους εκτελεστές της παραδοσιακής μας μουσικής, μας φέρνει τις μυρωδιές του κεριού, του ξεχασμένου από θεούς κι ανθρώπους ξωκλησιού της Νάξου. Ο Ζευγώλης μεταφέρει ατόφια κι αναλλοίωτα τα πανάρχαια ακούσματα της μουσικής του Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα παίζει με δεξιότητα και συνέπεια ύφους όλα τα είδη της ευρωπαϊκής μουσικής χωρίς να συγχέει τους δύο μουσικούς πολιτισμούς και χωρίς να υστερεί είτε απ’ τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Η φωνή και ο τρόπος της Κούλας Κληρονόμου-Σιδερή, σεμνός, λιτός κι απέριττος, εντελώς έξω από την επικρατούσα άποψη περί τεχνικής και ερμηνείας του τραγουδιού γενικά, είναι μια σταγόνα δροσιάς στη ζωή μας. 

Αξιέπαινη και η πρωτοβουλία των μελών του Απεραθίτικου Συλλόγου να επανεκδώσουν σε CD, μέρος των τραγουδιών δύο παλαιότερων δίσκων. 

Η Βασίλισσα των Κυκλάδων Νήσων, Νάξος, μας χαρίζει το μέλι της. 

Μάρκος Δραγούμης, Θανάσης Μωραΐτης 
Νοέμβριος 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: