Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Φασιστικό παραλήρημα του Burzum στο Sonik

 
Διαβάζοντας μες στο κατακαλόκαιρο το Sonik (τεύχος 79), με περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Στη σελίδα 74 του περιοδικού φιλοξενείται συνέντευξη του Νορβηγού χέιβιμεταλά Varg Vikernes, εμπνευστή του μουσικού project Burzum, που έλαβε ο Θανάσης Μπόγρης. Τα όσα περιέχονται εκεί πραγματικά σοκάρουν, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς το γεγονός ότι φιλοξενούνται σε "εναλλακτικό" περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

-----
Ποια είναι η γνώμη σου για την υπόθεση του Breivik και αυτά που συνέβησαν στο Oslo και στο νησί Utoya;
Είναι πολύ λυπηρό πως η ευρωπαϊκή φυλή περιθωριοποιήθηκε μέσα στο ίδιο το σπίτι της, την Ευρώπη, όπως και ο τρόπος που διάφορες ομάδες στρέφονται εναντίον αυτών που προσπάθησαν να μας καταστρέψουν σαν φυλή. Το πιο λυπηρό απ’ όλα είναι πως ο Breivik στοχοποίησε νεαρά παιδιά, αντί των άπιστων γονιών τους ή αυτών που τους έκαναν πλύση εγκεφάλου, κάνοντάς τους να αποδεχτούν την ιδέα της καταστροφής της φυλής τους, μέσω της μπασταρδοποίησης που δέχτηκε. Στην ιστοσελίδα μου μπορείς να βρεις κάποιες απόψεις μου για αυτή την υπόθεση σε δημοσιεύσεις με τον τίτλο War in Europe (part and II). Αλοίμονο! Εικάζω πως έχουμε δει μόνο την αρχή όλου αυτού του πράγματος

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους της μπάντας στην Ελλάδα;
Ελπίζω εσείς οι Έλληνες να θυμηθείτε τις ρίζες σας και να ξέρετε πως η Ευρώπη θα βγει νικήτρια από αυτό τον πόλεμο που βρίσκεται. Θα «σηκωθούμε» και πάλι, θα ανακτήσουμε τη δόξα και την τιμή μας, μετά τη μοντέρνα αντι-Ευρώπη που ισοπεδώθηκε από τους τραπεζίτες και τα πιόνια τους, τους πολιτικούς. Long live Greece and the Greek people.
-----

Τι έχουμε εδώ; Ένα ρατσιστικό και φασιστικό παραλήρημα στο οποίο ο μακελάρης Breivik κατηγορείται που δεν σκότωσε τους γονείς των παιδιών που αποδέχτηκαν το μπαστάρδεμα της ευρωπαϊκής φυλής!!! Εντέχνως, ο κύριος Burzum μπερδεύει τραπεζίτες, Έλληνες, ρίζες, δόξα και τιμή, και φτιάχνει μία σαλάτα από αυτές που η ναζιστική ιδεολογία ανέκαθεν ήξερε να μαγειρεύει. Εκεί στο Sonik τη διάβασαν τη συνέντευξη πριν τη δημοσιεύσουν; Και πώς άντεξαν να την αφήσουν ασχολίαστη; Στο όνομα της ελευθερίας του λόγου δίνουμε περίοπτο βήμα και στους φασίστες, και μάλιστα στην πιο μπρουτάλ, δολοφονική εκδοχή τους; Γιατί άραγε επιλέχθηκε ο εν λόγω συνεντευξιαζόμενος; Εγώ εδώ, παντελώς άσχετος με το μέταλ, ήξερα ότι ο Varg Vikernes είναι γνωστός για τις νέο-ναζί ιδέες του - πέρα από το γεγονός ότι έκανε φυλακή για τη δολοφονία άλλου μουσικού! Πόσο μάλλον ένα περιοδικό που ανάμεσα στα άλλα ειδικεύεται στη συγκεκριμένη μουσική σκηνή…

Το πιο απαράδεκτο στην ιστορία είναι πάντως η επιλογή του τίτλου της συνέντευξης: «Ελπίζω εσείς οι Έλληνες να θυμηθείτε τις ρίζες σας και να ξέρετε πως η Ευρώπη θα βγει νικήτρια από αυτό τον πόλεμο που βρίσκεται». Εδώ το πράγμα μυρίζει, διότι ο τίτλος πάει να χαϊδέψει αυτιά, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μέσα στη ψευτο-ριζοσπαστική θολούρα του. Είναι τίτλος εντελώς «εσκεμμένος», μια προβιά που πάει να παρουσιάσει τον φασιστικό λύκο ως προοδευτικό πρόβατο. Μέχρι να καταλάβει ο αναγνώστης τι εννοεί ο ποιητής με τις ρίζες των Ελλήνων και τον πόλεμο της Ευρώπης, μέχρι να αναγνωρίσει την καραμπινάτη ρατσιστική χροιά των λεγομένων του τύπου, έχει σχηματίσει μία μάλλον θετική, "αντι-συστημική" εικόνα για το περιεχόμενο της συνέντευξης. Ο σωστότερος τίτλος θα ήταν «Breivik, μην αφήνεις δουλειές στη μέση», ή «το αίμα μας μπασταρδεύεται, ψηφίστε Κασιδιάρη για 100% καθαρότητα», ή «δόξα και τιμή στην άρια φυλή», ή κάτι παρεμφερές τέλος πάντων.

Ως αναγνώστης του Sonik, εκφράζω την έντονη δυσαρέσκειά μου για τη συγκεκριμένη ατυχή δημοσίευση, και ελπίζω το καλό περιοδικό να μην επαναλάβει κάτι τέτοιο. Οι φασίστες φιλοξενούνται μια χαρά στις τρύπες τους, δεν χρειάζονται και τα περιοδικά (μας).
ηρ.οικ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραία αυτά τα εναλλακτικά περιοδικά! ξέρω ότι είναι φασισμός το τσουβάλιασμα και η γενίκευση αλλά (για διαφορετικούς λόγους)δεν είναι και πολύ καλύτερη η ενημέρωση που παρέχουν άλλα free press ή εναλλακτικά έντυπα. Είσαι πολύ επιεικής πάντως, Ηρακλή, με το συγκεκριμένο περιοδικό και την (ασυγχώρητη) επιλογή του.
κ.μ.

Μουσικά Προάστια είπε...

Τι άλλο να έγραφα... είναι σαφής η αναφορά: μία απαράδεκτη συνέντευξη που υποβιβάζει το περιοδικό και υποτιμά τους αναγνώστες του.

Khlysty είπε...

Ρε παιδιά, sorry κιόλα, δεν θέλω να σας κάνω τον ξύπνιο, αλλά όταν σχολιάζουμε κάτι, καλό είναι να έχουμε και λίγο background: http://en.wikipedia.org/wiki/Varg_Vikernes. Προφανώς και δεν θα υπερασπιστώ τις παπαριές του Βαργκ, αλλά, καλώς ή κακώς, αυτά πιστεύει, αυτά πρεσβεύει και, επίσης, καλώς ή κακώς, στο είδος της μουσικής που παίζει θεωρείται ως κορυφαία μορφή. Με αυτό θέλω να πω ότι από τη στιγμή που ένα περιοδικό θέλει να κάνει συνέντευξη μαζί του για τη μουσική του, part and parcel θα δεχθεί και το δικαίωμά του να εκφράσει και την πολιτική του θέση. Δεν έχω διάβασει τη συνέντευξη, όπότε δεν έχω επί τούτου άποψη, ωστόσο, οι απόψεις του είναι γνωστές στους φανς του black metal. Επίσης, ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως odalist και όχι ως φασίστας ή ναζί, ο,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Giousurum είπε...

περί ορέξεως ....

τι να πεί κανείς?? σεβαστές οι απόψεις αλλά πάντα τέτοιες πρέπει να είναι και κατακριτέες!!

Μουσικά Προάστια είπε...

@Khlysty:
Παρακαλώ να είστε ακριβής: τι ακριβώς απ' ότι γράφεται στην ανάρτηση δείχνει έλλειψη background εκ μέρους του γράφοντος; Ή μήπως εννοείτε ότι επειδή είναι γνωστές οι απόψεις του κύριου Vikernes, θα πρέπει να αναπαράγονται κιόλας ελαφρά τη καρδία;

Ρομαντικός Εθνικιστής είπε...

Άμα ο Vikernes ήταν κομμουνιστής και εκφραζόταν αναλόγως, θα κατακρίνατε τις απόψεις του;

Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας "μουσικά προάστια", θα ήθελα να μου απαντήσουν στο εξής ερώτημα:Γιατί θεωρούν τον Εθνικοσοσιαλισμό χειρότερη ιδεολογία από τις άλλες;
Δηλαδή η κομμουνιστική ιδεολογία είναι καλύτερη;
Στα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν πέθαναν ανθρώποι;
Στον καπιταλισμό- με την ακραία μορφή που έχει σήμερα- δεν βασανίζονται ολόκληροι λαοί;

Μουσικά Προάστια είπε...

Κάποιο λάθος έχει γίνει. Δεν έχω να σας συστήσω κάποιο καλό εγχειρίδιο κατασκευής σαπουνιών, συγνώμη, μάλλον θα πρέπει να στραφείτε αλλού.

Ανώνυμος είπε...

"Οι φασίστες του μέλλοντος θα είναι οι αντι-φασίστες." Τσώρτσιλ

ΜΟΝΟ ΦΥΣΗ ᛉ

Unknown είπε...

α) τι χεβιμεταλας; σιγα μην ειναι και γκλαμροκας. black metal παιζει ο ανθρωπος, ας γινεται και μια ερευνα πριν την συνταξη καποιου αρθρου.

β)νεοναζι δεν ειναι, απλα ασπαζεται τον παγανισμο και την θεωρια περι αριας φυλης, κατι το οποιο ουτε κατα διανοια φαινεται μεσα απο την μουσικη του (οι στιχοι του εχουν να κανουν με την νορβηγικη μυθολογια/ιστορια/ποιηση/θρησκεια).

γ)ναι ειναι αντισημιτης (μπορει κανεις με μια απλη ερευνα στην προσωπικη του σελιδα να το δει στα κειμενα που αναρτει) αλλα αυτο δεν τον κανει φασιστα/ναζιστη ή υπερμαχο της εθνικοσοσιαλιστικης ιδεολογιας

δ)τι περιμενατε απο ενα τετοιο δηθεν μουζικαντικο και κυριως λαϊφσταλιστικο περιοδικο; ο μονος λογος που εγινε μια τετοια συνεντευξη ηταν για να τραβηξουν βλεματα και οχι επειδη πραγματικα ενδιαφερονται για την γνωμη του καλλιτεχνη, ποσο μαλλον για το ποιος ειναι αυτος ο ανθρωπος και για το τι εχει προσφερει στην μουσικη

Ανώνυμος είπε...

Πόσο φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα για τον Vikernes,την μουσική και την ιδεολογία του.Καταρχάς,για πες μας που ήταν η σαλάτα κύριε μου;Απ'ό,τι φαίνεται εσείς στο βωμό της ελευθερίας,της δημοκρατίας και της αγάπης θα κόψετε τον λόγο από κάθε άνθρωπο που έχει διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας,θα τις προπαγανδίσετε και θα τις γεμίσετε με ψέματα!Μπράβο το βρήκες ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ ο Vikernes εκφράζει στην πραγματικότητα τον συστημικό ακροδεξιό αμόρφωτο τύπο που δεν ξέρει τι του γίνεται (εσείς είστε η αντίστοιχη αριστερή πλευρά του τύπου).Όταν μάθετε λίγο για αυτά που γράφετε και κάνετε μία ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ όπου δεν θα λέτε μόνο ότι σας συμφέρει μαζί με ψέμματα,τότε ελάτε να πείτε για τον ''φασιστικό λύκο μπλαμπλαμπλα,σαπούνια,666 δισ.ναικρει αιυρεοι μπουχουχου''(δεν κάθομαι καν να δώσω link για τις απόψεις του Vikernes για τον ναζισμό και όσα λέτε γιατί έτσι και αλλιώς θα τα αγνοήσετε,ξέρετε καλά τη δουλειά σας).

Unknown είπε...

Οταν παω ιαπωνια θα θελα να παω σε ενα χωριουδακι να δω τους ντοπιους πως ζουν
το ιδιο και στο περου κτλπ οταν σε 100-200 χρονια ολες η φιλες δεν θα υπαρχουν ο κοσμος
θα γινει πιο φτωχος θα εκλειψουν παραδοσεις γιορτες ενδυμασιες ντοπιολαλιες κουλτουρες κτλπ κτλπ
Υπαρχουν οργανισμοι που προστατευουν ειδη ζωων φυτων απο την εξαφανηση και για τις φυλες
των ανθρωπων απλα βαζουν την λεξη ρατσισμο ναι στην καθαροτητα των φυλων οχι στις διακρισεις

Ανώνυμος είπε...

Ουστ κοπριτη. Κομμουνιστικο κατακαθι. Τα ιδια σκατα ειστε, απλα οι ναζι δεν παριστανουν τους ανθρωπιστες.