Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Μόσχα! Στη Μόσχα!

Πέτυχα τον Μιχάλη, φίλο από παλιά, τυχαία στο δρόμο. "- Πού παίζεις φέτος;" Πρόλαβα ν' ακούσω τη λέξη Baumstrasse, καθώς απομακρυνόταν φουριόζος με το αμάξι του. "Φεύγω, έχω πρόβα κι έχω αργήσει!". Ο Μιχάλης Τιτόπουλος (περί ου ο λόγος) εκτός από εξαίρετος ηθοποιός είναι και φωνάρα, όπως διαπίστωσα σε μύριες συγκεντρώσεις της κοινής μας παρέας, αλλά και όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς ακούγοντας το ξεκίνημα του trailer. Ο ίδιος, μαζί με μία δυνατή ομάδα συντελεστών μας προσκαλούν στο "Δρόμο με Δέντρα", έχοντας "πειράξει" για τα καλά τις "Τρεις Αδερφές" του Τσέχωφ. Βλέποντας το trailer, το μόνο που σκέφτομαι είναι να προλάβω να κλείσω εισιτήριο για μία από τις επόμενες - λιγοστές - παραστάσεις. Στη Μόσχα, λοιπόν. Στη Μόσχα!
ηρ.οικ.Τρεις αδελφές à Moscou, στη Μόσχα, to Moscow, nach Moskau! 
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ
 
τηλ. κρατήσεων: 6983 313302
www. dentra.gr
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Έως 02 Οκτωβρίου 2012
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη στις 21.00

Με άξονα την εμβληματική φράση «Στη Μόσχα, στη Μόσχα...» παρουσιάζεται πάλι μετά από τις 15 επιτυχημένες παραστάσεις του Ιουνίου το έργο του Άντον Τσέχωφ "Οι τρεις αδελφές" από Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου έως Τρίτη 02 Οκτωβρίου στις 21.00 για 12 παραστάσεις στο Baumstrasse. Το έργο διαπνέεται από τη λαχτάρα για την επιστροφή στην πατρίδα, την επιθυμία της αληθινής αγάπης, την αγωνία για τη δουλειά, τη νεανική ορμή και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο θίασος εστιάζει στη μουσική ανάγνωση του κειμένου. Ο Παναγιώτης Μανουηλίδης εκτελεί ζωντανά στην παράσταση – μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς– συνθέσεις του που αντανακλούν το πέρασμα από το ρομαντικό ήχο στον ηλεκτρονικό, από το παρελθόν στο παρόν, από την όπερα ως το μιούζικαλ.

Το 1930 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στην «πρωτεύουσα του κόσμου» για να γίνουν μάρτυρες της πραγματοποίησης μιας ουτοπικής ιδέας για εργασία χωρίς εκμετάλλευση και για τη δημιουργία ενός λαμπρού μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα. Από το 1960-1980 έγιναν μάρτυρες μιας εξασθενημένης ρωσικής αυτοκρατορίας και το 1990 μιας πρωτεύουσας άγριου καπιταλισμού. Στις μέρες μας η Μόσχα, μια πόλη με αντιθέσεις που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Νέα Υόρκη στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της, έχει τεράστιο ποσοστό φτώχιας στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της. Φυσικά τέτοιες αντιθέσεις μπορεί κανείς να εντοπίσει σε πρωτεύουσες της Αμερικής και της Ευρώπης. Είναι το παρόν και το μέλλον του δυτικού πολιτισμού. Είναι η Αθήνα που ζούμε σήμερα. 

Λοιπόν:
à Moscou, στη Μόσχα, to Moscow, nach Moskau!
Μέσα σε ένα στρατιωτικό πολεμικό περιβάλλον και σε μια περιοχή δεύτερης κατηγορίας οι ήρωες του Τσέχωφ λαχταρούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με οποιοδήποτε κόστος. Έχοντας επίγνωση της προσωπικής τους ανικανότητας υπόσχονται να αλλάξουν προς το καλύτερο. Το φανταστικό είναι η μόνη τους πραγματικότητα. Στη Μόσχα όλα όσα ονειρεύονται θα αποκτήσουν υπόσταση. Στη Μόσχα οι ζωές τους θα εκπληρωθούν. Δελεάζονται από τις δυνάμεις του ονείρου της Μόσχας. Στο τέλος όλα καταρέουν.


Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα

Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Σύρμω Κεκέ, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Θεανώ Μεταξά, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα Άννα Πίττα, Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Τιτόπουλος
Σκηνικός χώρος: Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια: Ηλιάννα Σκουλάκη
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Mελίνα Μάσχα
Videos: Άρης Ζάγκλης/ Busybee studio
Παραγωγή trailer: Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης
Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Σύρμω Κεκέ, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Θεανώ Μεταξά, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα Άννα Πίττα, Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Τιτόπουλος
Trailer: Busybee studio
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης
Σημείωμα Ηθοποιών

Ο Τσέχωφ τοποθετεί το έργο σε μια τυχαία χρονική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, πριν από πολέμους και επαναστάσεις που θα συντάρασσαν τον κόσμο, στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής. Σε μια παρόμοια χρονική στιγμή σήμερα, αναζητάμε τα μοτίβα που μας συνδέουν με το τότε και μας φανερώνουν το σήμερα: Η ελπίδα και η απελπισία, το όνειρο και η ματαίωση, ο στόχος και η αδράνεια, η μουσική και η σιωπή.
Ο ρόλος της μουσικής στο έργο του Τσέχωφ είναι ξεχωριστός. Η μουσική, συμπεριλαμβανομένων των θορύβων με νόημα, των ήχων των πουλιών και των καμπάνων, ή της μελωδίας, τραγουδιών και μουσικής, που ακούγονται από μακρυά, αντικατοπτρίζει συχνά την ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων. Οι Τρεις αδελφές έχουν δομηθεί γύρω από μια επανάληψη μοτίβων που παραπέμπουν σε μουσικό διάλογο, σε μουσικές ερωταποκρίσεις. Στην παράσταση τα μοτίβα αυτά έχουν υιοθετηθεί σε μουσικά στυλ που περνάνε από την όπερα ως το μιούζικαλ.
Ο θίασος εξελίσσει την εργασία του πάνω στην «Παγκόσμια ιστορία της αϋπνίας», ένα αιώνιο work in progress βασισμένο σε μερικά από τα σημαντικότερα διηγήματα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και στην Αραβική νύχτα του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ. Οι ηθοποιοί γίνονται συνδημιουργοί και συσκηνοθέτες της παράστασης αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το καλλιτεχνικό έργο, ερευνώντας ένα σκηνοθετικό και ερμηνευτικό κώδικα όπου η παράσταση ορίζεται και αναπτύσσεται μέσα από τη ζύμωση των ίδιων των ηθοποιών. Αναδεικνύει έτσι την πολυπρισματικότητα των κειμένων, μέσα από τις διαφορετικές αναγνώσεις τους.

Δείτε το teaser της παράστασης:
http://youtu.be/htO3y-HkdCE
Δείτε το trailer της παράστασης: http://youtu.be/PFJBD-eF4nE

Baumstrasse
Σερβίων 8-Βοτανικός
Τηλ. 6983313302 (ώρες 11.30-14.30 και 17.30-21.30)
mail: info@dentra.gr
www.dentra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: