Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης στα Μουσικά Προάστια
Στα πλαίσια συνεχούς αναβάθμισης τους, τα "Μουσικά Προάστια" εξασφάλισαν προς αναδημοσίευση μία σειρά ερευνητικών κειμένων του γνωστού μουσικοκριτικού και ερευνητή Γιώργου Ε. Παπαδάκη. Δυστυχώς, η παντελής ανυπαρξία οικονομικών πόρων δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση της συγγραφής νέων κειμένων, γεγονός εξαιρετικά λυπηρό, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η κρίση του τύπου - μουσικού και μη - θέτει στο περιθώριο υπογραφές με σημαντικό ειδικό βάρος. Αυτό όμως που μέσα μικρής κλίμακας - όπως τούτο το ιστολόγιο - μπορούν να κάνουν είναι να επιστρέφουν στον ήδη δημοσιευμένο λόγο, σε κείμενα του παρελθόντος μεν, αλλά άκρως διαχρονικά δε, να τα αναδεικνύουν και να τα υπενθυμίζουν μέσα στις λεωφόρους του διαδικτύου. Αυτή η λογική έχει κατευθύνει τις μέχρι τώρα συνεργασίες μας, κι αυτή η λογική διέπει και την πρόταση προς τον κύριο Παπαδάκη να μοιραστεί μαζί μας κάποια κείμενά του, πρόταση που ο ίδιος αποδέχθηκε. Και είναι και "εκ προθέσεως" η επιλογή μας να φιλοξενήσουμε πρωτίστως κείμενα μουσικής έρευνας και δευτερεόντως μουσικοκριτικής, διότι στην περίπτωση του Παπαδάκη η ιδιότητα του μουσικοκριτικού έχει επισκιάσει την ιδιότητα του ερευνητή, συχνά με αμφιλεγόμενο τρόπο, αποκρύπτοντας έναν όγκο πρωτότυπης ερευνητικής παραγωγής.

Ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και ιστορία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα. Eργάζεται ως μουσικοσυνθέτης στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έχοντας συνθέσει μουσική σε περισσότερα από είκοσι πέντε θεατρικά έργα και τριάντα ταινίες. Παράλληλα εργάζεται με αντικείμενο τη συλλογή μουσικο-λαογραφικού υλικού που αφορά την ιστορία και εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στην Eλλάδα. Aπό το 1975 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το 2000 έγινε τακτικός συντάκτης του περιοδικού «Ιστορικά» για θέματα μουσικής και της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 1978 είναι συνεργάτης της ΕΡΤ, ως μουσικός, παραγωγός και διοικητικό στέλεχος, ενώ το 1981 έγινε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Δεύτερου προγράμματος της EPA και το 1987 σύμβουλος του τομέα ψυχαγωγίας της ET-1. Το διάστημα 1993-97 ήταν διευθυντής προγράμματος της ET-2. Επίσης, από το 1982 μέχρι το 1999, οργάνωνε και επιμελούταν τις καταγραφές παραδοσιακής μουσικής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, που απέφεραν ένα ωφέλιμο υλικό καταγραφής που ανέρχεται σε 3.650 μουσικά κομμάτια, από διακόσιους περίπου μουσικούς σολίστες, μέρος των οποίων μετέδωσε και η Κρατική Ολλανδική Ραδιοφωνία. Aκολούθησε η Eλληνική Pαδιοφωνία με τρεις εκδόσεις δίσκων: Eλληνισμός σε Στεριά και Θάλασσα, Όργανα και Οργανοπαίχτες και Xοροί. Από το 1988 έχει επιμεληθεί την έκδοση είκοσι δίσκων με καταγραφές παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Το 1983 εκδόθηκε το βιβλίο του «Λαϊκοί Πρακτικοί Oργανοπαίχτες» με εισαγωγή-μελέτη και καταγραφή μαρτυριών. Από το 1985 ασχολείται και με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2002 ήταν μουσικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Kέντρου Mελέτης της Παραδοσιακής Mουσικής Θράκης - Mικράς Aσίας - Eυξείνου Πόντου και μουσικός υπεύθυνος του Λυκείου των Ελληνίδων. Έχει βραβευθεί για τη μουσική του σε διεθνή και κρατικά φεστιβάλ.

Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τον κ. Παπαδάκη στα Μουσικά Προάστια, και τον ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση των κειμένων του.
ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: