Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Stelios Petrakis Quartet - Spondi

Η καινούρια δισκογραφική δουλειά του κουαρτέτου του εξαιρετικού μουσικού και συνθέτη Στέλιου Πετράκη με τίτλο «Σπονδή», μόλις κυκλοφόρησε! Πρωτότυπες δημιουργίες, αλλά και κρητικά παραδοσιακά κομμάτια δοσμένα με την ξεχωριστή οπτική του διεθνώς αναγνωρισμένου σολίστα συνθέτουν ένα ξεχωριστό μουσικό υλικό, το οποίο παρουσιάζεται μέσα από μια καλαίσθητη έκδοση με κείμενα σε τρεις γλώσσες. Πολύτιμο στοιχείο του album, οι λαογραφικές πληροφορίες και, κυρίως, οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που συνοδεύουν το κάθε ένα από τα 12 κομμάτια του.

Λέει, χαρακτηριστικά, ο Στέλιος Πετράκης…

«Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πως όλα τα πράγματα που κάνουμε ή πρεσβεύουμε, είναι λίγο ή πολύ, αποτέλεσμα ή συνέπεια όλων των ανθρώπων που πέρασαν από δω και που οι μικρές τους ιστορίες μας έχουν συγκλονίσει, μας έχουν εμπνεύσει, μας έχουν παραδειγματίσει και μας επηρεάζουν συνεχώς, κάθε φορά που θα τις θυμηθούμε. Μικρά και φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα από καθημερινούς και άγνωστους ανθρώπους που, χωρίς να το θέλουν, ή και χωρίς να το γνωρίζουν, με μια τους απλή και αυτονόητη κίνηση ή κουβέντα, σε μια στιγμή, μπόρεσαν να αλλάξουν - έστω και λίγο - τον κόσμο αυτό, ως αληθινοί και αφανείς επαναστάτες. Όλα τα κομμάτια στο άλμπουμ αυτό είναι εμπνευσμένα από τέτοιες μικρές, αλλά συγκλονιστικές ιστορίες, είναι η δικιά μου «σπονδή» προς τιμήν τους…».

Οι συνεργάτες του Στέλιου Πετράκη είναι τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες - οι νέοι δεξιοτέχνες μουσικοί, Δημήτρης Σιδερής και Μιχάλης Κονταξάκης και ο χορευτής Νίκος Λεμπέσης, καθώς ο ήχος από τα χορευτικά βήματά του αποτελεί μέρος του υλικού του album.

Συντελεστές:
Στέλιος Πετράκης: Λύρα – Λαούτο – Σάζι – Κρητικό τσέλο, Συνθέσεις, Ενορχηστρώσεις
Δημήτρης Σιδερής: Λαούτο – Τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης: Μαντολίνο
Νίκος Λεμπέσης – Χορός

Συμμετέχουν:
Βασίλης Σταυρακάκης: τραγούδι
Bijan Chemirani: Zarf, Daff, Bedir, Udu
Xαράλαμπος Παρασκάκης: Ασκομαντούρα
Efrén López: Pandero de peñaparda

Στίχοι:
Γιάννης Πετράκης, Αντώνης Ψιμικός, ΠαραδοσιακοίΔεν υπάρχουν σχόλια: