Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

"Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω" - Ένα παραμύθι της Μαρίας Παπαγιάννη με μουσική Θάνου Μικρούτσικου





Δελτίο τύπου


Ένας αφηγητής-τραγουδιστής, ένα πιάνο και δυο ηθοποιοί διηγούνται, τραγουδούν και παίζουν ένα παραμύθι που μέσα του έχει πολλές μικρές ιστορίες. Τραγούδια πολλά και διαφορετικά που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για παιδιά, συνδέονται με καμβά μια ιστορία που εξελίσσεται κάποια Χριστούγεννα πάνω και κάτω από τη Γη. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και για τη χαρά να μοιραζόμαστε ιστορίες, στιγμές, περιπέτειες, ταξίδια και …Χριστούγεννα. 

Ήρωας μας ένα καλικαντζαράκι. Ο Νέιθαν ζει πολύ βαθιά κάτω από τη γη, εκεί που το φως του ήλιου και οι ρίζες των δέντρων δε φτάνουν, εκεί που κλάμα μωρού και φωνή ζώου δε φτάνει. Δεν του άρεσε να πηδάει, να κλωτσάει, να τσιρίζει, να κάνει σκανταλιές. Αντίθετα αγαπάει τα τραγούδια, τη ζωγραφική, τις ιστορίες, το νερό και το σαπούνι! Είναι δηλαδή ντροπή για όλα τα καλικαντζαράκια της Κάτω Γης. Ο Νέιθαν αναγκάζεται να ανέβει στον πάνω κόσμο για να εκτελέσει με τους υπόλοιπους της γενιάς του το μεγάλο τους χρέος. Να πριονίσουν το δέντρο της Γης. 

Κι όταν φτάνουν στη γη, ο μικρός Νέιθαν ζαλίζεται από όλα τα καινούργια που βλέπει. 

Και καθώς καθόλου δεν του αρέσει η αποστολή του, ξεφεύγει από τους άλλους και χάνεται στον κόσμο των ανθρώπων και συναντάει παιδιά, μεγάλους, ήρωες παραμυθιών, ζαχαροπλαστεία γεμάτα γλυκά και μαγαζιά με παιχνίδια. Φτάνει ως την θάλασσα και βλέπει μια ομάδα πειρατών κι ύστερα το βάζει στα πόδια και συναντάει ένα κοριτσάκι που πουλάει σπίρτα. Θα γίνουν φίλοι, θα μοιραστούν το φαγητό τους και τα όνειρά τους και θα αποφασίσουν πως αυτά τα Χριστούγεννα θα πάνε στην χώρα του Μαζί! 

Κι αν φοβάσαι το σκοτάδι 
Κι αν φοβάμαι τη βροχή 
Τώρα που θα ΄μαστε μαζί 
Όλα θ΄ αλλάξουνε, θα δεις 

Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα. 

Ο Νέιθαν, ένα καλικαντζαράκι τόσο διαφορετικό απ’ όλα τα καλικαντζαράκια της γης, ένα αγόρι τόσο διαφορετικό θα μας μάθει πως δεν έχει σημασία από πού βλέπεις τον ήλιο ή το φεγγάρι. Σημασία έχει να προσπαθείς να δεις την αλήθεια και μέσα από τα μάτια του άλλου. 

Στο παραμύθι πρωταγωνιστεί η μουσική. Πειρατικά τραγούδια, τραγούδια που λένε ποντικοί και άνθρωποι. Τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που πάντα πίστευε πως η καλή τέχνη για παιδιά δεν κάνει εκπτώσεις: «Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει» έλεγε, «είναι το παιδί να διασκεδάσει μ΄ ένα θέαμα που θα του ανοίξει ορίζοντες, θα δώσει απαντήσεις σε κάποιες ανησυχίες του ή θα το προβληματίσει για κάτι άλλο. Που θα γεμίσει τις τσέπες του για αρκετές μέρες». 

Κείμενο: Μαρία Παπαγιάννη 
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος 
Τραγουδάει και αφηγείται: ο Χρήστος Θηβαίος 
Αφήγηση: Παύλος Παυλίδης και Χρύσα Κοτταράκου 
Πιάνο: Μάξιμος Δράκος 
Οργάνωση Παραγωγής: Cricos – Μάνος Τρανταλλίδης 
Παραγωγή: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: