Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Παρέμβαση του Νίκου Τουλιάτου σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας Γένοβα 2001

 



Παρέμβαση σε εκδήλωση που οργάνωσε η πρωτοβουλία Γένοβα 2001 στο Πολυτεχνείο με αφορμή την προετοιμασία της επέμβασης στο Αφγανιστάν.


Aγαπητές φίλες και φίλοι


Η πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001 μου έκανε την τιμή να με καλέσει να μιλήσω στην σημερινή συγκέντρωση. Μου δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να εκφράσω το σοκ και την αγανάκτηση που ένιωσα, όχι από το χτύπημα στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ που με μια πρώτη ανάγνωση το θεωρώ τιμωρία στους εγκληματίες του πλανήτη, αλλά από την υποκρισία των διάφορων υπαλλήλων, υποτακτικών των Αμερικανών, που κατέκλυσαν τα κανάλια όλο αυτό το διάστημα. Κάποτε σε ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε κάτι μικρά νησιά του Ειρηνικού που είχαν καταστραφεί από την μόλυνση που προκάλεσαν οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ, μια γιαγιά που είχε χάσει σπίτι, οικογένεια, και ζούσε πια σαν πρόσφυγας είχε πει στον δημοσιογράφο όταν την ρώτησε πως αισθάνεται για τους Αμερικανούς είπε "ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ". Ένας Αμερικάνος πολίτης την πρώτη ημέρα του χτυπήματος στους δίδυμους στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ σε ερώτηση του CNN για το χτύπημα δήλωσε.

''Eισπράττουμε αυτό που μας χρωστάει η ανθρωπότητα''. Ο ΤΣΟΜΣΚΙ σε συνέντευξη του είπε: "το χτύπημα είναι τρομερό αλλά σε θύματα είναι το ελάχιστο μπροστά στα εκατομμύρια των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο". Νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις, μαζί με την πρώτη αντίδραση ανακούφισης κρυφά ή φανερά χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την έκφραση ''υπάρχει και θεός'' μετά το χτύπημα στην Νέα Υόρκη και το πεντάγωνο κάνουν ξεκάθαρο για το ποιος είναι ο Νο 1 τρομοκράτης στον κόσμο όχι σήμερα αλλά τα τελευταία 400 χρόνια. Την καλύτερη απόδειξη εξάλλου την δίνει o αγαπητός μου σπουδαίος δημιουργός WOODY ALLEN όταν εξέφρασε την απορία, ''Μα γιατί μας μισούν σε όλο τον κόσμο;'' Τα περίφημα ''αθώα'' θύματα στους δίδυμους πύργους που τόσο δάκρυ χύθηκε από τους ανά τον κόσμο υποτακτικούς των καπιταλιστικών συμφερόντων δεν είναι παρά θύματα της Αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Και θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω την φιλολογία περί αθώων θυμάτων. Δεν υπάρχουν κατά την γνώμη μου αθώοι - ουδέτεροι πολίτες. Αθώα είναι μόνο τα παιδιά. Οι υπόλοιποι οφείλουν να έχουν θέση και άποψη για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και είναι πολλά. Δεν δικαιολογείται κανείς να λέει εγώ κάνω την δουλειά μου και δεν με αφορά τίποτα.

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει μια φρικτή κόλαση που ονομάζουμε κατ’ ευφημισμό καθημερινότητα και εγωιστικά και κυνικά ''πολιτισμένος κόσμος''. Είμαστε συνυπεύθυνοι γιαυτήν την κόλαση, μας βολεύει στην ουσία. Να είμαστε ενάντια στον πόλεμο αλλά όχι μόνο όταν αυτός εμφανίζεται με τον γνωστό τρόπο στις τηλεοράσεις στο ΙΡΑΚ - ΣΕΡΒΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ κ.α. 

Γιατί όταν τελειώσει και αυτός ο πόλεμος οι περισσότεροι θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας. Ο αγώνας πρέπει να έχει συνέχεια, και για να έχει συνέχεια πρέπει να αποκτήσει στόχους τέτοιους που θα ξεπερνούν τις όποιες αφορμές που θα μας ενώνουν και θα μας βγάζουν στους δρόμους. 

Το χτύπημα στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ χρησιμοποιείται από τους καπιταλιστές με πολλούς τρόπους. Να βάλουν χέρι στο υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή της ΚΑΣΠΙΑΣ, (πετρέλαιο-φυσικό αέριο), στην παραγωγή ναρκωτικών, κλπ, και το σημαντικότερο να αλυσοδέσουν τις όποιες ελευθερίες των πολιτών στην Ευρώπη και ΗΠΑ. Να χτυπήσουν τα κινήματα με Ευρωπαϊκούς τρομονόμους. Είμαστε όλοι εν δυνάμει τρομοκράτες, και όταν θα συλλαμβάνουν κάποιον ενοχλητικό αριστερό, αντιστασιακό, αγωνιστή, ο τρομοκρατημένος κόσμος θα χειροκροτεί γιατί θα νιώθει ασφάλεια. Πρέπει να αντισταθούμε ενάντια σε μια καθημερινή κοινωνική ασφάλεια που θα κάνει τους λαούς φυτά. Πρέπει να αντισταθούμε ενάντια στην καθημερινή προσβολή της αξιοπρέπειας μας η οποία θα καταπατάτε στα αεροδρόμια, στα τραίνα, στα πλοία, κλπ. Με την καθημερινή μας δράση να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στις θρησκευτικές διαφορές, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, να έχουμε πεντακάθαρα μπροστά μας όλα αυτά τα μικρά, τα απλά που χαρακτηρίζουν το καθημερινό πολιτισμό μας και που σε τελευταία ανάλυση όταν τα προσπερνάμε συνθέτουν το παζλ της φρίκης και παρακμής που ζούμε.


Πόσες πορείες κάναμε για την καθημερινή διαφθορά που έχει γίνει μάστιγα, Αυτά τα καθημερινά είναι που με την υπερκατανάλωση και την τρομοκρατία στοχεύουν να μην ασχολούμαστε αλλοτριώνοντας τις συνειδήσεις και δημιουργώντας λαούς απολιτικούς, και επί της ουσίας συνένοχους. Βέβαια τώρα ο πόλεμος απειλεί την ανθρωπότητα, και τα πράγματα είναι δύσκολα. Όσα σχέδια επί χάρτου και να κάνουν οι ιμπεριαλιστές για να εξυπηρετήσουν τα εγκληματικά τους συμφέροντα, πολλές φορές στην πράξη τα πράγματα ξεφεύγουν, και σε αυτή την περίπτωση η γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτό το έγκλημα, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε απόψεις περί τιμωρίας των κακών τρομοκρατών. Σε τελευταία ανάλυση εάν οι Αμερικάνοι και το χειρότερο οι ανά τον κόσμο υποτακτικοί τους θέλουν να χτυπήσουν αυτούς που υποθάλπουν την τρομοκρατία θα 'πρεπε όλοι μαζί να χτυπήσουν την Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο. Πρέπει να μην διστάσουμε να αποκαλύπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υποκρισία των καλοβολεμένων κοιλαράδων και των δήθεν αριστερών που ενοχλήθηκε η καλοζωία τους και δίνουν εξετάσεις υποταγής μέσα από τα κανάλια στους Αμερικάνους.

Να χτυπήσουμε ανελέητα τις χολιγουντιανές φιέστες με τις ενός λεπτού σιγή και τα κεράκια έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Εάν όλοι αυτοί οι υποκριτές κρατούσανε ενός λεπτού σιγή για τα εκατομμύρια θυμάτων των ιμπεριαλιστών θα ζούσαμε την υπόλοιπη ζωή μας σε απόλυτη σιωπή.

Δεν μπορεί να συζητάμε για όλα αυτά, στα πλαίσια μιας διάτρητης δήθεν δημοκρατίας γιατί ο κόσμος που είπε ''υπάρχει και θεός'' ξέρει, και περιμένει από την αριστερά να ακούσει ένα λόγο σκληρό, που να είναι για κάποιους δήθεν δημοκράτες ακραίος αλλά που θα λέει την αλήθεια, και η αλήθεια μπορεί να ενοχλεί αλλά στο τέλος πάντα κερδίζει.

Τώρα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών έξω και ενάντια στις λογικές που πάνε να μας πείσουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε συμψηφισμούς. Εγώ είμαι υπέρ των συμψηφισμών γιατί αδυνατώ να καταλάβω γιατί τα θύματα στις ΗΠΑ είναι άλλης κατηγορίας από τα θύματα στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτοί οι ίδιοι που δεν μίλαγαν για τα θύματα των Αμερικανών με αναγκάζουν να αντιμετωπίσω με τον ίδιο τρόπο τα θύματα στους πύργους.

Σε ανθρώπινο επίπεδο στεναχωριέμαι, η κάθε προσωπική ιστορία έχει την ιδιαίτερη τραγικότητα της, το ίδιο προφανώς ισχύει για κάθε ανθρώπινη ιστορία όπου γης, ακόμα περισσότερο σαν αριστερός που παλεύω για δικαιότερη ζωή δεν μπορώ να μην παλέψω να σταματήσει να είναι η όποια ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη. Όμως έχω καθαρό ότι όταν η βάρβαρη Αμερικάνικη πολιτική ξεκινούσε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο ενάντια σε όλη την ανθρωπότητα εδώ και 400 χρόνια προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εγκληματικά της συμφέροντα, θα είχε και θύματα.

Αυτοί οι δολοφόνοι τρομοκράτες που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα εγκλήματα και γενοκτονίες τα τελευταία 400 χρόνια με τους Ινδιάνους και τους μαύρους μέχρι την Γιουγκοσλαβία του 2002, οι ίδιοι που δεν δίστασαν να χτυπήσουν και να δολοφονήσουν στους δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη τους πολίτες της χώρας τους, που καταστρέφουν τον πλανήτη, που μολύνουν την ατμόσφαιρα καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε αρρώστιες και αργό καθημερινό θάνατο που έχουν αλυσοδέσει τους λαούς όλου του κόσμου με πρόσχημα την ασφάλεια, αυτά τα ίδια ανθρωπόμορφα τέρατα σήμερα συνεχίζουν να δολοφονούν με το χυδαιότερο τρόπο τους λαούς σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Μία λύση υπάρχει: Να αντιδράσουν οι ίδιοι ενάντια στην πολιτική της χώρας τους, ενάντια στην καθημερινή τους παρακμή. Ελπίζω αυτό το χτύπημα να είναι το ξύπνημα από τον ύπνο του δικαίου που χαρακτηρίζει την Αμερικάνικη κοινωνία στην μεγάλη της πλειοψηφία, ώστε το κίνημα που γέννησε το ΣΙΑΤΛ να διογκωθεί και να αντιστρέψει το πολιτικό τοπίο εις βάρος όλων αυτών που μας θέλουν αλυσοδεμένους.

Μόλις σήμερα διάβασα ότι η ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε διάσκεψη για το περιβάλλον όπου συμμετέχουν 150 χώρες γιατί η δέσμευση για προστασία του περιβάλλοντος πηγαίνει κόντρα στα οικονομικά τους συμφέροντα. Αν αυτό δεν είναι έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα και τρομοκρατική ενέργεια τότε τι είναι; Να γιατί πρέπει να αποκαλύπτουμε τον Νο 1 τρομοκράτη στον κόσμο και να καυτηριάζουμε και την συνυπευθυνότητα των βολεμένων όπου γης είτε είναι θύματα είτε όχι χωρίς οίκτο. 

Δεν ξέρω εάν το χτύπημα έγινε από τον BIN LANDEN ή είναι προβοκάτσια των Αμερικανών, το σίγουρο είναι ότι η πολιτική των ιμπεριαλιστών δίνει άλλοθι σε όσους θέλουν να βάζουν τον κόσμο σε περιπέτειες. Και όλους αυτούς πρέπει να τους αποκαλύψουμε και να τους σταματήσουμε, πριν είναι αργά. Το κίνημα διογκώνεται παγκόσμια. Συμμετέχω σε αυτό, συμφωνώ με τον αντικαπιταλιστικό στόχο, χρειάζεται όμως μόλις περάσει και αυτή η δοκιμασία να συζητήσουμε και για το τι ζητάμε. Ποιο θα είναι το μέλλον; Εύχομαι να μετατρέψουμε επιτέλους την υπέρ-ευαισθησία μας απέναντι στα λάθη μας που οδηγούν όλους τους αριστερούς συνεχώς σε διαφωνίες, και διασπάσεις σε δημιουργική συνύπαρξη και κοινούς στόχους.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Ευχαριστώ

Νίκος Τουλιάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: