Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την πρώτη Πέμπτη του Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη σμίγουμε τις φωνές μας στα χνάρια της πιο παλιάς παράδοσης με τα πιο επίκαιρα χαρακτηριστικά. Φωνές και ψυχές που σμίγουν σε τραγούδια που μας θέλουν όλους μαζί, τον ένα μαζί με τον άλλο, τον ένα δίπλα στον άλλο, όπως και οι δύσκολοι καιροί μας. ΠΕΜΠΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ όπως 12 ολόκληρα χρόνια μέχρι τώρα, με τους πρωτεργάτες της "ΧΑΟΝΙΑΣ" και του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αντώνη Έξαρχο, με τη συνδρομή και άλλων παλαιών μελών του πολυφωνικού συνόλου που φέτος κλείνει 15 χρόνια ταξιδιού στην πολυφωνική παράδοση και έκφραση.

Τα σεμινάρια εμπλουτίζονται από την προβολή και την ακρόαση μονάκριβων επιτόπιων καταγραφών από το πλουσιότατο ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ που ίδρυσε η αστική μη κερδοσκοπική "ΑΠΕΙΡΟΣ" από το 2003. Έτσι, κι εδώ, στην καρδιά της πόλης, μπορούμε να κοινωνούμε μονάκριβες αισθήσεις από τον αυθεντικό φυσικό και κοινωνικό χώρο της ηπειρώτικης πολυφωνίας - την παραμεθόρια και τη Βόρεια Ήπειρο.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων επιμένει στην ανάδειξη και την εκμάθηση τραγουδιών από κάθε διαφορετική περιοχή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την τεχνική τους. Πωγώνι, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμος, Δερόπολη, Μουργκάνα, Βουθρωτό και Χειμάρρα, οι βασικές περιοχές. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ ξανοίγεται και πέρα από την ηπειρώτικη πολυφωνία σε πολυφωνίες από το Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, μελετώντας συγκριτικά συγγένειες και διαφορές.

Στη διάρκεια της χρονιάς οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν πρόσβαση στην Ηχοθήκη και την Εικονοθήκη του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ενώ μπορούν να συμμετέχουν, επίσης, σε ταξίδια καταγραφών που πραγματοποιούνται κάθε τρίμηνο με τα εποχιακά ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ που ταξιδεύουν και τις τέσσερις εποχές του χρόνου!

Πληροφορίες για το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και το ΚΑΡΑΒΑΝΙ όπως και για το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ στο www.polyphonic.gr και  στο http://polyphonic.forumotion.com

Εγγραφές στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Διογένους 1, Αέρηδες. Πλάκα
Πληροφορίες 2103250198

Δεν υπάρχουν σχόλια: