Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Τα ανέκδοτα του Λουδοβίκου των Ανωγείων


Εκτός από τεσσερα-πέντε όμορφα τραγούδια με τη φωνή και το μαντολίνο του Λουδοβίκου των Ανωγείων, όσοι παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στον ΙΑΝΟ και τις ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ του Μιχάλη Γελασάκη είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση των δυο ανδρών γύρω από τη ζωή και το έργο του Ανωγιανού τραγουδοποιού. Σίγουρα όμως, αυτό που δεν περίμενε κανένας ήταν να ακούσει τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να λέει ανέκδοτα, αντισταθμίζοντας τη συγκίνηση από τα τρυφερά τραγούδια του. Μόνο ένα "ανέκδοτο" δε μου άρεσε, το οποίο το είπε στα σοβαρά αλλά ακούστηκε περίπου ως φάρσα στα αυτιά μου, υπέρ γνωστού πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αχ, αγαπημένοι μου καλλιτέχνες, γιατί επιμένετε να μιλάτε για πολιτική ενώ μπορούμε όλοι να είμαστε μια χαρά με τα τραγούδια σας και μόνο;

Τα υπόλοιπα όμως, τα αληθινά ανέκδοτα, ήταν πρώτης τάξεως, απρόβλεπτα και ξεκαρδιστικά. Τι για μπάμιες με πατάτες και κουφά ζευγάρια μας είπε, τι για την κουτσή την κότα που κάνει πολλά αυγά, τι για πασιέντζες και καφετζήδες, τι για βαφτίσια με σουρεαλιστικούς νονούς και παπάδες, και για άντρες με αλτζχάιμερ που πάνε στο σχολείο. Ο απόλυτος χαμός! Δεν έχει νόημα να μεταφερθούν τα ανέκδοτα γραπτά, καθώς αξία έχει να ακούς τον παραμυθά από την Κρήτη να στα λέει ο ίδιος. Όποτε λοιπόν συναντήσετε τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, και αφού σας τραγουδήσει τα μοιρολόγια του τόπου του, ζητήστε του να σας πει και ένα ανέκδοτο. Φαντάζομαι ότι δεν θα σας το αρνηθεί.

Επόμενη "ζωντανή συνέντευξη" την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στις 20.00, στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα, με καλεσμένο τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, για τον οποίον θα μιλήσουν ο Μανώλης Γαλιάτσος και η Μαριάνθη Πελεβάνη.Τα λέμε εκεί!

5 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Τι κρίμα να μην έχουμε ένα κασετοφωνάκι να ηχογραφήσουμε τον Λουδοβίκο σε εκείνο το σερί με τα ανέκδοτα! Μέχρι να επεξεργαστούμε το ένα και να σταματήσουμε να γελάμε, ερχόταν το επόμενο και …πέφταμε κάτω!
Δε φανταζόμουν ότι ο τροβαδούρος των μοιρολογιών θα μας έκανε να γελάσουμε τόσο πολύ. Για φαντάσου κάποια στιγμή να βλέπαμε από τον Λουδοβίκο μια έκδοση με …σατιρικά τραγούδια! Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον κάτι τέτοιο! Μήπως να το τολμούσε…?

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Είναι γνωστός για τα ανέκδοτά του ο Λουδοβίκος και δε νομίζω ότι χρειάζεται να του το ζητήσει κανείς για να αρχίσει!
Δεν ήμουν εκεί και δεν ξέρω τι ακριβώς είπε σχετικά με την πολιτική αλλά δε νομίζω ότι πρέπει οι καλλιτέχνες (αλλά και όλοι οι υπόλοιποι) να αποφεύγουν να μιλήσουν για οτιδήποτε νομίζουν. Ας λένε ό,τι πιστεύουν και ας δέχονται μετά και την κριτική.

Μουσικά Προάστια είπε...

Μάκη, ωραία περάσαμε! Η ιδέα σου για τα "Σατιρικά του Λουδοβίκου" (είδες, σου βρήκα και τίτλο) είναι εξαιρετική.

Μιχάλη, έχεις δίκιο, προφανώς και ο καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα γνώμης για την πολιτική (και την υποχρέωση έκφρασής της αν θες). Προτιμώ όμως αυτό να γίνεται με καλλιτεχνικά μέσα, παρά με δηλώσεις. Έτσι και αλλιώς, ο Λουδοβίκος είναι συνεπής στην πολιτική του στάση και μπράβο του. Άλλες είναι οι ανεξέλεγκτες περιπτώσεις ανθρώπων που έθαψαν τις ιδέες τους για χάρη μιας κακώς εννοούμενης προσαρμογής στην πραγματικότητα. Μεγάλο θέμα πάντως, τα ξαναλέμε.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Ναι, πρέπει να την κάνουμε κάποια στιγμή αυτή τη συζήτηση. Άσχετο αλλά μήπως κυκλοφορεί αύριο το νέο Δίφωνο;

Μουσικά Προάστια είπε...

Όχι, απ' ότι ξέρω κυκλοφορεί την επόμενη Παρασκευή.