Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Η Μαρία Παπαγιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου






Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει όλο τον κόσμο με τα παραμύθια του. Κι όπως στις ιστορίες του όλα μπορούν να συμβούν, έτσι και στη ζωή ο μικρός Χανς που δεν είχε να φάει, ο μοναχογιός μιας πλύστρας κι ενός τσαγκάρη, τάισε τα παιδιά όλου του κόσμου με παραμύθια για να ζούμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Γιατί κανένας μόνος του δεν περνάει καλά.

Από τότε που ήμουνα μικρή λάτρευα τα βιβλία που έλεγαν αλήθεια κι ως τώρα αυτά αγαπώ. Ο κόσμος είναι δύσκολος και άδικος. Και σ' αυτόν τον κόσμο ζούμε όλοι - κι εμείς και τα παιδιά μας. Σ' αυτόν τον κόσμο λοιπόν ζούνε και οι ήρωές μου πάντα, κι όπως όλα τα παιδιά, φοβούνται, χαίρονται, ονειρεύονται, ελπίζουν. Δεν θα έλεγα ποτέ ψέματα σ' ένα παιδί πως ο κόσμος είναι εύκολος - γιατί δεν είναι αλήθεια. Θα ήθελα όμως να του ψιθυρίσω πως τον καταλαβαίνω, πως κι εγώ φοβάμαι, αλλά η ζωή είναι και γεμάτη θαύματα. Θαύματα που κρύβονται στα μικρά, στα καθημερινά, αλλά και στα άλλα, τα μεγάλα που ονειρεύεσαι να ζήσεις.

Στα βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας οι ήρωες παίρνουν τον αναγνώστη από το χέρι για να βρούνε μαζί την έξοδο από τον λαβύρινθο, ονειρεύονται μαζί έναν κόσμο δίκαιο για όλους, έναν κόσμο όπου θα ζούνε όλοι καλύτερα. Εύχομαι τα παιδιά μας να βρουν τον δρόμο.


Μαρία Παπαγιάννη








Δεν υπάρχουν σχόλια: