Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ο Συναυλιακός Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή στη Σητεία



Δελτίο Τύπου


ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ 2020
Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.)


Σ υ ν α υ λ ι α κ ό ς  Ε ρ ω τ ό κ ρ ι τ ο ς

του Δημήτρη Μαραμή

βασισμένος στο κλασικό αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου

με τους Vamos Ensemble

Ερμηνεύουν:
Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου, Ιωάννα Φόρτη, Βασίλης Δημακόπουλος

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, Άλσος Χλουβεράκη Σητεία, Κρήτη


“Βιτσέντζος είν' ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος
που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.
Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,
εκεί 'καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.”

Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) παρουσιάζει τον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο πρωτότυπο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου με τους Vamos Ensemble και τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτο), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραµάνα) και Βασίλη Δημακόπουλο (Ρήγα). Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι παραστάσεων και συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, ο σύγχρονος Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή φτάνει στην πατρίδα του, στην πόλη που τον γέννησε, τη Σητεία του νομού Λασιθίου της Κρήτης, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. 

Η μουσική του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή έχει διαγράψει μία μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από θεατρική μουσική το 2011 στο Θέατρο Ακροπόλ, σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ ως ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017 και φτάνοντας στην πιο ολοκληρωμένη συναυλιακή του μορφή με τους Vamos Ensemble από την Κρήτη, πραγματοποιώντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι ταλαντούχοι ερµηνευτές μαζί με τον συνθέτη στο πιάνο και την αφήγηση και τους Vamos Ensemble, παρουσιάζουν μοναδικά το αθάνατο αυτό αριστούργημα της κρητικής αναγέννησης, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν παρουσιάστηκε.

Η ορχήστρα Vamos Ensemble είναι ένα μουσικό σύνολο με όψη και σύνθεση μικρής συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από δεκαέξι μουσικούς, οι οποίοι κατοικούν στην Κρήτη. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από πέντε χρόνια και έχουν σαν ορμητήριο το χωριό του Βάμου στα Χανιά. Ερμηνεύουν μουσικές του κόσμου, δοσμένες με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των ιδιαίτερων και σύγχρονων ενορχηστρώσεων τους (ενορχηστρώσεις Θ. Παπαθανασίου), δημιουργώντας ένα μοναδικά δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.


Κριτικές για τον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή

«…Όσοι είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τη θέαση και ακρόαση του «εναλλακτικού Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά με τους Vamos Εnsemble, κυριολεκτικά μείναμε άφωνοι από τη συγκλονιστική απόδοση ΟΛΩΝ. Η πρωτότυπη διασκευή επιτυγχάνει αξιοθαύμαστα να δονήσει το «εσωτερικό μας είναι» με τη μελωδία, την ερμηνεία, την αφήγηση, το φως, τη σκηνική παρουσία, την τελειότητα του αρμονικού συγχρονισμού του συνόλου! Είναι ένας αιφνιδιασμός από μια μουσική πρόταση που καθηλώνει και προκαλεί τον θεατή να θαυμάσει, να αναζητήσει, να αναθεωρήσει, και κυρίως να διαφυλάξει με περισσή φροντίδα την καθαρότητα του έρωτα που εκφράζεται δυναμικά από τη νέα αυτή καλλιτεχνική έκφραση…»
Χανιώτικα Νέα

«Ο Ερωτόκριτος του Μαραμή αποτελεί αληθινό επίτευγμα, καθώς, μέσω της μουσικής του σύνθεσης έχει καταφέρει να εκφράσει όχι μόνο όλα τα συναισθήματα που αποπνέει η ποίηση του Κορνάρου, αλλά και να αναδείξει τον παγκόσμιο χαρακτήρα του έργου. Συμφωνική και οπερετική μουσική συνυπάρχουν με μελωδίες jazz, παραδοσιακές επιρροές αλλά και σύγχρονα ακούσματα. Όλα αυτά, σε ένα δέσιμο αξιοθαύμαστο και άκρως ιδιοσυγκρασιακό, το οποίο είναι –ανάλογα με το ύφος του κειμένου– λυρικό ή επικό, χαμηλότονο και προσωπικό ή έντονα παθιασμένο και εξωστρεφές… ”
Μαρία Αβραμίδου

"Ο Δημήτρης Μαραμής στάθηκε μπροστά στο κρητικό έπος όχι με δέος που βραχυκυκλώνει τη δημιουργικότητα, αλλά με ενθουσιασμό που την αναζωογονεί. Δημιούργησε κάτι καινούριο από υλικά παλιά, αλλά πολύτιμα. ... ο συνθέτης απέφυγε τις προκατασκευασμένες ιδέες... εμπνέεται από την προσταγή του ελυτικού σύμπαντος: "Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από τη Γη ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της."
Δημήτρης Δουλγερίδης

"...Το κατόρθωμα του Μαραμή είναι ότι συμπυκνώνοντας τον ιστορικό χρόνο παραδίδει ένα έργο σύγχρονο που μπορεί να σταθεί με αυτονομία στα δικά του πόδια πέρα από τα σύνορα και τις γλώσσες…Ο Μαραμής φτιάχνει τη δική του επικράτεια της αγάπης χρησιμοποιώντας μια οικουμενική γλώσσα που στέλνει αδιάβαστες τις μεταφράσεις."
Γ. Κ. Καρατζάς 

"...Ένα από τα πιο όμορφα μουσικά έργα που έχω ακούσει ποτέ! ...Μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση που ξεχείλιζε από πάθος, ορμή, συγκίνηση, ευαισθησία και, πάνω απ’ όλα, εφηβική φρεσκάδα! Τη μεγαλύτερη όμως έκπληξη αισθάνθηκα όταν συνειδητοποίησα πόσο απλά και αβίαστα «έδεσε» ο ποιητικός λόγος του Β. Κορνάρου, ο ρυθμός του, το μοναδικό γλωσσικό του ιδίωμα με τη μουσική φόρμα... σαν να είχε γραφτεί για να παίζονται μαζί…"
Λένα Ιωαννίδου

"...Τολμώ να πω ότι ο Δημήτρης Μαραμής έχει “δει” τον “Ερωτόκριτο” με μια ιδιοφυή εντελώς δική του αντίληψη και έχει “γεννήσει” μέσα από αυτόν ένα καινούριο έργο. Συνολικά, πρόκειται όχι απλώς για ένα masterpiece, αλλά για ένα masterwork! "
Γιώργος Χαρωνίτης 

"Κάλλια `χω σε με θάνατο παρ’ άλλη με ζωή μου. Γιά σέναν εγεννήθηκε στον κόσμο το κορμί μου". Συγχαρητήρια Δήμητρη Μαραμή, σπάσατε τα όρια του χώρου και του χρόνου."
Έλσα Ποιμενίδου

«Είναι ίσως από τις φορές που η σύγχρονη, εναλλακτική προσπάθεια απόδοσης διαχρονικών κειμένων γίνεται επιτυχία μέσα από το σεβασμό με τον οποίο οι συντελεστές στέκονται απέναντι στην «ιστορία» που έχουν στα χέρια τους....»
Ιωάννα Δανδέλια

"Σαν να ήταν όλοι οι μεγάλοι της Κρήτης εκεί. Ειδικά τον Βιτσέντζο Κορνάρο τον φανταζόμουν με ένα μαγικό τρόπο να είχε τρυπώσει εκεί στο στενό κάθισμα του …Να παρακολουθεί εκστατικός το δικό του «Ερωτόκριτο» με ένα τρόπο που και ο ίδιος δεν είχε ίσως φανταστεί να παίζεται. Ένα δάκρυ θα κυλούσε από τα μάτια του Βιτσέντζου: : «Με συγκινήσατε βρε μπαγάσηδες»! Και κάπου δίπλα στον Κορνάρο -επίσημοι προσκεκλημένοι – να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι ο Γκρέκο, ο Χορτάτζης, ο Καζαντζάκης, όλη η διανόηση της Κρήτης!...
Κώστας Μπογδανίδης


Αποσπάσματα από την παράσταση στην Ανατολική Τάφρο Χανίων | 20.06.19



Πληροφορίες:
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, ώρα 21:00
Άλσος Χλουβεράκη Σητεία, Νομού Λασιθίου Κρήτης
Είσοδος: 10 ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: