Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ο Μάκης Γκαρτζόπουλος για τον Κοινό Βίο







Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιώργος Χρονάς ξεκίνησαν το 1977 να εργάζονται πάνω σε έναν κύκλο τραγουδιών βασισμένο σε μία ποιητική ιδέα του συνθέτη, και του έδωσαν τον τίτλο Κοινός Βίος.

Ο Χρονάς παρέδωσε δεκατέσσερα (14) τραγούδια, όμως τελικά μονάχα τέσσερα (4) από αυτά μελοποίησε και ηχογράφησε ο Χατζιδάκις δοκιμαστικά με τη φωνή του και παρέμειναν ακόμα κι αυτά ανέκδοτα, μέχρι που κυκλοφόρησαν το 1999 -πέντε (5) χρόνια μετά το θάνατό του- στο δίσκο 2000 M.X.

Το έργο στην τελική του μορφή θα αποτελούνταν από δεκαοκτώ (18) μουσικά και τραγουδιστικά μέρη για μικρή ορχήστρα, μικτή χορωδία, έναν τραγουδιστή και την μπάντα της αστυνομίας.

Για όλα αυτά τα χρόνια οι στίχοι του έργου στην ολοκληρωμένη του μορφή παρέμειναν κι αυτοί ανέκδοτοι, μέχρι που το 2019 -και συγκεκριμένα στα μέσα Ιουνουαρίου- τυπώθηκε η συγκεντρωτική έκδοση με τους στίχους των τραγουδιών που έχει γράψει μέχρι τώρα ο Γιώργος Χρονάς, και ανάμεσά τους βρίσκουμε και όλα τα τραγούδια του Κοινού βίου.

Φαίνεται όμως πώς η διαδρομή αυτών των τραγουδιών δεν τελειώνει με την μη ολοκλήρωση του έργου από τον Χατζιδάκι.

Το τεύχος 185 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2020) του περιοδικού Οδός Πανός, βρίσκουμε να το συνοδεύει και ένα cd με μελοποιημένους στίχους του Χρονά από έναν πολύ αξιόλογο συνθέτη, τον Χαρίλαο Τρουβά. Ο τίτλος του cd είναι Οδός Χρονά, και περιλαμβάνει δώδεκα (12) μελοποιήσεις στίχων και ποιημάτων του Χρονά που ερμηνεύει ο Πάρις Κιμιωνής με την συνοδεία της Γιούλας Γιαννάκη στο πιάνο.

Ανάμεσα λοιπόν στα τραγούδια του cd, συναντάμε και τη μελοποίηση του ομότιτλου τραγουδιού από αυτόν τον κύκλο τραγουδιών που δεν πρόλαβε να μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Μάκης Γκαρτζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: