Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Ο Μιχάλης Τρανουδάκης για την "Ποδηλάτισσα" του Οδυσσέα Ελύτη






Οδυσσέα Ελύτη - Η Ποδηλάτισσα

μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης



Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα «Τα Ρω του Έρωτα». Το βιβλιαράκι αυτό περιείχε ποιήματα του Ελύτη που είχαν ήδη γίνει πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, αλλά και κάμποσα που περίμεναν. Δεκατρία από αυτά μελοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε μια συναυλία, το 1975, με τη Μαρία Κάτηρα και τον Γιάννη Δημητρά, νέους τότε τραγουδιστές που είχαν τραγουδήσει στο δίσκο του Χατζιδάκι «Ο Αλκιβιάδης, ο Οδοιπόρος και το Μεθυσμένο Κορίτσι». 

Λίγο αργότερα άκουσε τα τραγούδια ο Χατζιδάκις, του άρεσαν και πρότεινε να δισκογραφηθούν στο «Πολύτροπον», την εταιρεία του, που λειτουργούσε στα πλαίσια της «Λύρας», πράγμα που δεν έγινε ποτέ μια και η εταιρεία σύντομα έπαψε να υπάρχει. 

Τελικά ο δίσκος εκδόθηκε από τη «Λύρα» του Πατσιφά, με την Αφροδίτη Μάνου και με έντεκα από τα τραγούδια, γιατί έτσι το ήθελε ο Ελύτης –είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση του ποιητή με τους αριθμούς. Τα δύο που απέμειναν δισκογραφήθηκαν αργότερα με τη Σοφία Μιχαηλίδη στο δίσκο «Σύννεφο, σύννεφο, που πας». 

Έργο του Ελύτη ήταν και το εξώφυλλο, και μάλιστα ο δίσκος κυκλοφόρησε με δύο διαφορετικά εξώφυλλα γιατί το πρώτο δεν του είχε αρέσει. Όλα τα υπόλοιπα ήταν στη δικαιοδοσία του παραγωγού, που αποφάσισε τη σειρά των τραγουδιών, τον τίτλο - παρενέβη ακόμη και στην ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο δίσκο έπαιξαν οι καλύτεροι μουσικοί της εποχής, ανάμεσά τους ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Φίλιππος Τσεμπερούλης, η Στέλλα Κυπραίου, ο Παντελής Δεσποτίδης, ο Τάσος Διακογιώργης, ο Κίμων Βασιλάς. 

Η «Ποδηλάτισσα» κυκλοφόρησε το χειμώνα του 1979, αμέσως μετά την απονομή του Νόμπελ στον Ελύτη. Η εισαγωγή του ομώνυμου τραγουδιού ήταν για πολλά χρόνια το ραδιοφωνικό σήμα της διαφημιστικής εκπομπής της «Λύρας».

Μιχάλης Τρανουδάκης


Πηγή: Ηρακλής Οικονόμου, "Μελοποιημένος Ελύτης: Ο ηλιάτορας του ελληνικού τραγουδιού", Δίφωνο, Ιούλιος 2010".






Δεν υπάρχουν σχόλια: