Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ο Νίκος Ζουρνής για τον δίσκο "Στην εποχή του Δον Κιχώτη"







Αρχές της άνοιξης του 2015 λαμβάνω ένα μήνυμα από τη Φωτεινή Λαμπρίδη. Μου έστελνε στίχους για ένα τραγούδι τους οποίους είχε γράψει η Βασιλική Λαμπίρη. Τίτλος: «Μετανάστης». Η Φωτεινή είχε τη σκέψη να γράψω τη μουσική στα πλαίσια σεμιναρίου του Μικρού Πολυτεχνείου, όπου νέοι τραγουδοποιοί μελοποιούσαν νέους στιχουργούς. Μου άρεσαν πολύ και οι στίχοι και η όλη ιδέα του σεμιναρίου. Οπότε βάζω μπρος, δηλαδή αφήνω τους στίχους πάνω στο γραφείο μου, τους διαβάζω μερικές μέρες και σιγά - σιγά αρχίζω τις απόπειρες της μελοποίησης. Μετά από έναν μήνα είναι έτοιμο. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια του δίσκου «Στην εποχή του Δον Κιχώτη». 

Στη συνέχεια ζητάω από τη Φωτεινή να με φέρει σε επαφή με τη στιχουργό για να της ζητήσω κι άλλους στίχους. Πράγματι γνωριζόμαστε με την Βασιλική σε ένα καφέ στο Παγκράτι, ευχόμαστε «καλή αρχή» και ξεκινάει η συνεργασία μας. Εκείνη μου στέλνει στίχους κι εγώ φορτώνω τις δύο κιθάρες μου και φεύγω για Σύρο. Το κλασικό δρομολόγιο δηλαδή για να απομονωθώ και γράψω καμιά νότα. Συν τω χρόνω, σχηματοποιείται ένα υλικό για δίσκο και μάλιστα αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τα παλιότερά μου τραγούδια. Οι στίχοι της Βασιλικής από μόνοι τους με οδήγησαν σε άλλους μουσικούς δρόμους. Θυμήθηκα επιρροές και τρόπους από είδη όπως η τζαζ, η φολκ, η επτανησιακή καντάδα κ.α. Δεν είχα ενσωματώσει μέχρι τότε αυτά τα ακούσματα σε τραγούδια μου. 

Γυρνάω Αθήνα. Εκείνη την εποχή έπαιζα και τραγουδούσα γύρω - γύρω όλοι σε μικρές μουσικές σκηνές μαζί με τη Νατάσα Καμπαστάνα. Όπως το συνηθίζω, με τον άνθρωπο που μοιράζομαι το πατάρι θέλω να μοιράζομαι και τους δίσκους. Οπότε λέω στη Νατάσα: «Αυτά είναι τα τραγούδια, πάμε να κάνουμε έναν δίσκο μαζί;». 







Ξεδιαλέγουμε μεταξύ πολλών οχτώ τραγούδια. Σκέφτομαι: «Μην κάνω πάλι εγώ την ενορχήστρωση και βγει μία από τα ίδια, να τα δώσουμε αλλού». Η σκέψη αυτή καταλήγει ως εξής: Τέσσερα τραγούδια εμπιστεύομαι στον πιανίστα Παντελή Μπενετάτο και τέσσερα στον πιανίστα Κώστα Στεργίου. Ο Παντελής από τον χώρο της jazz και ο Κώστας από τον χώρο του post - rock. Αγαπημένοι και οι δύο. Με ενδιέφερε η ποικιλία των επιρροών να πολλαπλασιαστεί με την ενορχήστρωση. Ήθελα μια καλειδοσκοπική ενορχήστρωση με όλα τα χρώματα. 

Ξεκινάμε ηχογραφήσεις στο στούντιο «Συν1» με ηχολήπτη τον Γιάννη Ταβουλάρη. Πρώτα με τα τραγούδια τα οποία ενορχήστρωνε ο Παντελής Μπενετάτος και έπειτα με τα υπόλοιπα τέσσερα στα οποία υπεύθυνος ήταν ο Κώστας Στεργίου. Τα τελευταία γράφτηκαν «live» στο στούντιο σχεδόν με όλους τους μουσικούς, πράγμα που δοκίμασα για πρώτη φορά. Πλέον το κάνω πιο συχνά. 

Πέρα από τη Νατάσα Καμπαστάνα συμμετείχαν ερμηνευτικά η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Δήμητρα Μπουλούζου και, έκπληξη, ο Χρήστος Θηβαίος! Ο Χρήστος έτυχε να είναι στο στούντιο την ώρα που γράφαμε το τραγούδι «Δον Κιχώτης», του άρεσε πολύ και δέχτηκε με χαρά μεγάλη να κάνει φωνητικά στο ρεφρέν! 

Συνολικά η όλη εργασία από την αρχή (δηλαδή από το μήνυμα της Φωτεινής Λαμπρίδη) μέχρι το τέλος, μας πήρε σχεδόν τρία χρόνια (πάλι καλά, ο πρώτος δίσκος έκανε πέντε). Ο τίτλος ήταν δική μου ιδέα. Σκεφτόμουν τη συγκινητική διάθεση όλων των συντελεστών του δίσκου. Δηλαδή για παράδειγμα, οι μουσικοί την ώρα που γράφουν στο στούντιο (εάν οι συνθήκες είναι ανθρώπινες) βυθίζονται με μοναδικό πάθος σε αυτό που κάνουν. Σαν να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο. Κι ας μην το ακούσει κανείς που λέει ο λόγος. Από το ίδιο πάθος εμφορούμαι κι εγώ. Το ίδιο πάθος έβλεπα να αντανακλάται και στους στίχους της Βασιλικής. Οπότε σκέφτηκα: «Τι είμαστε; Με Δον Κιχώτες μοιάζουμε». Κυνηγάμε ανεμόμυλους… 

Τα εικαστικά είναι δημιουργίες του Toni Demuro και την γραφιστική επιμέλεια ανέλαβε η Σοφία Μυτιληναίου. 

Πολλές φιλίες και συνεργασίες προέκυψαν από αυτόν το δίσκο και συνεχίζονται ακόμα. Γι’ αυτό είναι μια ωραία περιπέτεια ένας δίσκος. Ένα ταξίδι με πολλούς συντρόφους - συνταξιδιώτες. Που πηγαίνουμε δεν ξέρουμε ακριβώς. Πάντως όσο πιο πολλοί τόσο καλύτερα! Να γίνει μπούγιο και φραμπαλάς και χαμός! 

Νίκος Ζουρνής






«Στην εποχή του Δον Κιχώτη» 
Label: Studio Pazl 
Κυκλοφορεί ψηφιακά από την εταιρεία Spicy 

Συμμετείχαν οι μουσικοί: 
Nατάσα Καμπαστάνα: Τραγούδι 
Δήμητρα Μπουλούζου: Τραγούδι 
Χρήστος Θηβαίος: Φωνητικά 
Νίκος Ζουρνής: Ακουστική και κλασσική κιθάρα, τραγούδι 
Χρήστος Καλκάνης: Κλαρινέτο 
Βαγγέλης Παρασκευαΐδης: Βιμπράφωνο 
Παντελής Μπενετάτος: Πιάνο, μελόντικα 
Κώστας Κωσταντίνου: Κοντραμπάσο 
Σεραφείμ Μπέλλος: Τύμπανα 
Θάνος Σταυρίδης: Ακορντεόν 
Αλέξανδρος Δανδουλάκης: Ηλεκτρική κιθάρα 
Γιάννης Μανιάτης: Μπάντζο, slide κιθάρα 
Κώστας Στεργίου: Πιάνο 
Πέτρος Λαμπρίδης: Κοντραμπάσο 
Νίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα 

Ηχογράφηση - Μίξη: Γιάννης Ταβουλάρης, Στούντιο Συν1 
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος, Sweetspot Productions Studio 

To Cd "Στην εποχή του Δον Κιχώτη" διατίθεται στο δισκοπωλείο "Music Corner" (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: