Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η γαρνιτούρα της βαρβαρότητας

Να μην ξεχνάμε, προπαντός να μην ξεχνάμε. Και επειδή ένα μυαλό το έχουμε, τα Μ.Π. είναι εδώ για να σας θυμίζουν τουλάχιστον τα απολύτως απαραίτητα, π.χ. το ποιος έβαλε πλάτες στη σημερινή βαρβαρότητα με την κοινωνική, επιστημονική και καλλιτεχνική του υπόσταση. Ευτυχώς, τα γραπτά μένουν. Ήταν Μάιος-Ιούνιος του 2011 όταν κάμποσοι καλλιτέχνες και καθηγητάδες υπέγραψαν σε δύο φάσεις (η πρωτοβουλία είχε μεγάλη ...ζήτηση) ένα γλοιώδες κείμενο που κατακεραύνωνε τις αντι-μνημονιακές φωνές της "ανευθυνότητας" και καλούσε το λαό και την πολιτική του ηγεσία να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους "εταίρους" σε πνεύμα "ομοψυχίας". Τα αποτελέσματα της ομοψυχίας τα είδαμε και τα βλέπουμε, και το κλείσιμο της ΕΡΤ βρήκε όλους αυτούς τους δήθεν εξευρωπαϊσμένους δήθεν εκσυγχρονιστές να έχουν πάθει αλαλία. Δεν προκαλεί καμία εντύπωση: οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους είχαν ανέκαθεν ανάγκη από φιγούρες των τεχνών και των επιστημών για να "ντύσουν" τις επιλογές των αρχόντων με ένα μανδύα ορθολογικότητας και κοινού νου. Με άλλα λόγια, η εξουσία είχε πάντα ανάγκη από τη γαρνιτούρα της. Κι όσο επιταχύνεται η συνειδητή πορεία της εξουσίας προς τη βαρβαρότητα, τόσο πιο αναγκαία θα γίνεται και τούτη η γαρνιτούρα. Για πάμε λοιπόν να διαβάσουμε τι μας έλεγαν οι φωνές της συνείδησής μας δύο χρόνια πριν!
ηρ.οικ.ΤΟΛΜΗΣΤΕ!

"Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου.

Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά.

Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους.

Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή.

Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή.

Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας.

Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.

Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών."

Υπογράφουν, από τα γράμματα και τις τέχνες:

Θανάσης Βαλτινός
Κική Δημουλά
Απόστολος Δοξιάδης
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Αθηνά Κακούρη
Μένης Κουμανταρέας
Γιάννης Κουνέλης
Πέτρος Μάρκαρης
Τάσος Μπουλμέτης
Βασίλης Παπαβασιλείου
Διονύσης Σαββόπουλος
Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Αλέκος Φασιανός

Από την ακαδημαϊκή-επιστημονική κοινότητα:

Νίκος Αλιβιζάτος
Νάσος Βαγενάς
Γιάννης Βούλγαρης
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Άγγελος Δεληβοριάς
Γιώργος Δερτιλής
Αρίστος Δοξιάδης
Ορέστης Καλογήρου
Στάθης Καλύβας
Βάσω Κιντή
Ανδρέας Κούρκουλας
Νίκος Μουζέλης
Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος
Γιώργος Παγουλάτος
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Παύλος Σούρλας
Γιάννης Στουρνάρας
Σταύρος Τσακυράκης
Χαρίδημος Τσούκας

2 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

τι έγινε η λαλίστατη Δημουλά?

Ο Στουρνάρας όμως έκανε τη δουλειά για όλους.

Μουσικά Προάστια είπε...

Η κυρία Δημουλά ψάχνει παγκάκια και ο κύριος Στουρνάρας "διαπραγματεύεται".