Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο Tariq Ali στην Αθήνα



"Η εποχή των άκρων είναι εδώ. Επιστρέφει η εποχή των επαναστάσεων;"



Ο Ταρίκ Αλί στην Αθήνα, Τρίτη 29 Μαΐου, 7.30,
αμφιθέατρο ΜΑΧ, Πολυτεχνείο, Πατησίων



Μια από τις γνωστότερες μορφές της Αριστεράς και του αντικαπιταλιστικού κινήματος των τελευταίων δεκαετιών θα βρεθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, καλεσμένος της νΚΑ και του ΝΑΡ. Το σημαντικότατο αυτό γεγονός εντάσσεται στον κύκλο προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που θα λάβουν  χώρα πριν από το φεστιβάλ των Αναιρέσεων σε Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο Ταρίκ Αλί, που κατάγεται από το Πακιστάν και διαμένει εδώ και χρόνια στη Βρετανία, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στη Αθήνα με τίτλο «Η εποχή των άκρων είναι εδώ. Επιστρέφει η εποχή των επαναστάσεων;»,  την Τρίτη 29 Μαΐου, ώρα 19.30  στο αμφιθέατρο ΜΑΧ στο Πολυτεχνείο της Πατησίων, σε μια συζήτηση μαζί με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Σε ρόλο σχολιαστή, συντονιστή και μεταφραστή, ο συνδημιουργός των Debtocracy και Catastroika, Άρης Χατζηστεφάνου.
Ο Ταρίκ Αλί έχει καθορίσει με τη στάση του και το έργο του την Αριστερά από τη δεκαετία του 60 μέχρι και σήμερα. Ηγετική φιγούρα στα κινήματα αμφισβήτησης τη δεκαετία του 60 και του 70, είναι ο άνθρωπος στον οποίο αφιέρωσαν οι Rolling Stones το τραγούδι τους Street Fighting Man. Ακούραστος πρωταγωνιστής στην αριστερή πολιτική σκέψη αλλά και πολυδιαβασμένος συγγραφέας, με ένα αξιοθαύμαστο εύρος θεμάτων, από την μελέτη της Μέσης Ανατολής και του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, μέχρι τις εξεγέρσεις στον αναπτυγμένο καπιταλισμό. Αντίστοιχο εύρος έχει και το έργο του, έχοντας γράψει περισσότερα από 25 βιβλία, πολιτικά δοκίμια, μυθιστορήματα μέχρι και σενάρια για τον κινηματογράφο, που αποτελεί ένα ακόμα από τα ενδιαφέροντά του έχοντας στο βιογραφικό του σκηνοθεσίες και κριτικές ταινιών.
Στην Ελλάδα σημαντική επιτυχία έχει η σειρά μυθιστορημάτων με θέμα το Ισλάμ με τελευταία τη «νύχτα της Χρυσής Πεταλούδας», μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Άγρα, ενώ εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η έκδοση για τα σαράντα χρόνια από τον Μάη του 68 με κείμενα του ίδιου και του Paco Ignacio Taibo II. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ιστορικού περιοδικού New Left Review, στο οποίο συνεχίζει να γράφει, ενώ δημοσιεύει συχνότατα άρθρα στην Guardian,το CounterPunch και τo London Review of Books. Οι ομιλίες του θα αναφερθούν στις διεθνείς εξελίξεις, τις αντιστάσεις απέναντι στην κρίση και την επικαιρότητα της επανάστασης και του κομμουνισμού, και αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: