Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο παγκοσμίου φήμης φλαουτίστας Marc Grauwels στην Ελλάδα



Ο Marc Grauwels, ο Βέλγος φλαουτίστας των εκατοντάδων CD και των μεγάλων ορχηστρών, ο πολύ δικός μας Grauwels των συνεργασιών με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Θάνο Μικρούτσικο, βρίσκεται στην Ελλάδα! Χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε μία σειρά τεσσάρων συναυλιών στη χώρα μας με μία συγκλονιστική μουσική βραδιά στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, παρέα με τον Βέλγο ακορντεονίστα Christophe Delporte. Το πρόγραμμα περιελάμβανε κομμάτια προσαρμοσμένα για φλάουτο και ακορντεόν των Rossini, Gluck, Chopin, Reicher, Bizet, καθώς και μία φαντασία από την "Ιθαγένεια" του Μαρκόπουλου, και ολόκληρο το έργο "Ιστορία του Τανγκό" του Astor Piazzolla. Στο τέλος, το Habanera Duo αποχαιρέτησε το κοινό με ένα θέμα της Ελένης Καραΐνδρου από το "Μελισσοκόμο" του Θόδωρου Αγγελόπουλου (ο Grauwels δήλωσε συγκλονισμένος από την απώλεια του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη) και τη "Μπαλάντα του Ούρι" του Μάνου Χατζιδάκι, σε ένα μοναδικής μυσταγωγίας κλείσιμο.





Οι συναυλίες τελούνται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βελγίου και υπάγονται στη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων "Τα Βέλγικα". Ο Πρέσβης του Βελγίου Marc Van den Reeck αναφέρει σχετικά:
"Τα Βελγικά" αναφέρονται στο μακροχρόνιο πρόγραμμα της Πρεσβείας για διαπολιτισμική δράση, δίνοντας έμφαση στο βαθύ σύνδεσμο μεταξύ του Βελγίου και της Βελγικής κοινωνίας με την Ελλάδα και την Ελληνική κοινωνία, σε ένα πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία παρουσιάζει διακυμάνσεις και στο Βέλγιο είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δύσκολες στιγμές πρέπει ν' αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Ταυτόχρονα, θέλουμε επίσης η μακροχρόνια Βελγο-Ελληνική συνεργασία να τονιστεί με αυτό που ενώνει με τον καλύτερο τρόπο τους λαούς: τον πολιτισμό. Αυτό ακριβώς είναι το κίνητρο πίσω από "Τα Βελγικά". Ταξιδεύουμε "Τα Βελγικά" στους Έλληνες, όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στα νησιά και σε άλλες περιοχές και πόλεις αυτής της όμορφης χώρας, που όλες αξίζουν το ίδιο την εκτίμηση και την αγάπη μας.
Πέρυσι "Τα Βελγικά παρουσίασαν συναυλίες διαφορετικού ύφους στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά, στο Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις στο Ηράκλειο, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου, στη Μονή Καισαριανής και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα.
Τον Μάιο του 2012, ο Marc Grauwels και ο Christophe Delporte θα φέρουν "Τα Βελγικά" στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στη Πεντέλη, στο Βουλευτικό, το πρώτο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο Ναύπλιο, στην Ολυμπία την παραμονή της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, και στο Οινοποιείο της Achaia Clauss στην Πάτρα.
Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μας θ' απολαύσουμε τη μουσική και όλο το σκηνικό που τη περιβάλλει και θα συνειδητοποιήσουμε ότι με "Τα Βέλγικά" η πολιτιστική παρουσία του Βελγίου έχει πλέον γίνει πραγματικότητα αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Marc Van den Reeck
Πρέσβυς του Βελγίου




Με δισκογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 60 προσωπικούς δίσκους, συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και διεθνή καριέρα ως σολίστ, ο Marc Grauwels συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους διασημότερους φλαουτίστες παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί σε μόνιμη βάση με τη Φλαμανδική Όπερα, την Όπερα των Βρυξελλών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βελγικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, και τη World Orchestra υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Carlo-Maria Giulini. Συνθέτες απ' όλο τον κόσμο έχουν γράψει έργα ειδικά γι' αυτόν. Ο Ennio Morricone του έχει αφιερώσει το σολιστικό μέρος για φλάουτο από το "Cantate for Europe", ο Astor Piazzolla το θρυλικό "History of the Tango" και ο Γιάννης Μαρκόπουλος το Κονσέρτο για Φλάουτο που ακούστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ανάμεσα στις δισκογραφικές του δουλειές, ξεχωρίζει η συλλογή "The Flute Collection" από τη Naxos, που περιλαμβάνει 30 CDs, και η συμμετοχή του στην ηχογράφηση της συλλογής με τα 170 CDs που κυκλοφόρησε η Brilliant Classics, με αφορμή τη συμπλήρωση των 250 χρόνων από τη γέννηση του Mozart.




Η συνάντηση του Grauwels με τον ακορντεονίστα Christophe Delporte και το κοινό τους πάθος για το αργεντίνικο τανγκό και τη μουσική του Astor Piazzolla γέννησε το Habanera Duo. Ο Delporte έκανε το ντεμπούτο του το 1989, σε διαγωνισμό ανάδειξης νέων μουσικών της βελγικής τηλεόρασης, όπου και βραβεύτηκε. Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Αυστρίας, σε συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά σε 23 χώρες (5ος διαγωνισμός Eurovision Young Musicians). Είναι ιδρυτικό μέλος του ASTORIA Ensemble και άλλων σχημάτων, κι έχει συνεργαστεί με τους Les Jeunesses Musicales de la Communaute Francaise de Belgique και έχει ηχογραφήσει με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως ο Renaus, ο Pierre Bartholomee και οι Vaya con Dios. Η μοναδική τεχνική που έχει αναπτύξει ο Delporte, το ποιητικό του ύφος και η ικανότητά του να ερμηνεύει έργα που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί με ακορντεόν, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους ακορντεονίστες της Ευρώπης.
Μέσα από τη συνεργασία με τον Marc Grauwels, τις συναυλίες που δινουν σε όλο τον κόσμο, τα πρωτότυπα, ευφάνταστα, εκλεπτυσμένα και τολμηρά προγράμματα που προτείνουν, με ρεπερτόριο από τον Bach και τον Rossini ως τον Piazzolla και τον Ravi Shankar, αναδεικνύουν το ακορντεόν σε όργανο που μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο, και χαρίζουν στο κοινό μια μοναδική μουσική εμπειρία.




Οι επόμενες εμφανίσεις του Habanera Duo:
- 8 Μαΐου, Ναύπλιο, Βουλευτικό, 20:30
- 9 Μαΐου, Αρχαία Ολυμπία, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, 19:30
- 11 Μαΐου, Πάτρα, Achaia Clauss, 20:30

Σύντομα, θα φιλοξενήσουμε τον Marc Grauwels σε μία αποκλειστική συνέντευξη στα "μουσικά προάστια". Μέχρι τότε, όμως, όσοι τον χάσατε χθες στην Πεντέλη προλαβαίνετε να τον ακούσετε ζωντανά σε μία από τις υπόλοιπες συναυλίες του στην Ελλάδα, ή σε μία από τις δεκάδες εμφανίσεις του ετησίως στην Ευρώπη και στον κόσμο! ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: