Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αναιρέσεις 2012



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 1, 2, 3 ΙΟΥΝΗ στη Γεωπονική

Το φεστιβάλ των ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ, μέσα στο όπως φαίνεται καυτό μετεκλογικό και ταυτόχρονα προεκλογικό σκηνικό, ξεκινά τη πορεία του μετά και την κατάληξη του μεγαλύτερου μέρους τόσο του πολιτιστικού όσο και του πολιτικού του προγράμματος. Την αυλαία θα ανοίξουν οι εκδηλώσεις στη Πάτρα, όπου το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στον όμορφο χώρο του Κάστρου στις 25 και 26 Μάη. Την σκυτάλη θα πάρουν αμέσως μετά η Αθήνα στο γνωστό χώρο της Γεωπονικής και η Θεσσαλονίκη στις 1-2-3 Ιούνη ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις.
Οι πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες, επιδιώκοντας να αναδείξουν και να απαντήσουν στα κρίσιμα πολιτικά επίδικα της περιόδου, αλλά και στις ευρύτερες πολιτικές και ιδεολογικές αναζητήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων.  Επιδιώκουμε να αποτελέσουν μια συνάντηση της αντικαπιταλιστικής και ευρύτερα μαχόμενης αριστεράς και του κόσμου του αγώνα. Ξεχωρίζουν η συμμετοχή του Μαρξιστή θεωρητικού Leo Panich, του  μελετητή του έργου του Γκράμσι Peter Thomas και βέβαια του Ταρίκ Αλί, ο οποίος όμως θα μιλήσει σε  προφεστιβαλική εκδήλωση, στην  στην Αθήνα στις 29 Μάη.
Αντίστοιχα αναβαθμισμένο θα είναι και το πολιτιστικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου στην Αθήνα θα εμφανιστούν:


Την Παρασκευή 1 Ιούνη, το συγκρότημα των VIZA από το Λος Άντζελες. Οι VIZA  ιδρύθηκαν το 2000 και αποτελούν  πλέον μια από τις πιο χαρακτηριστικές μπάντες του παγκόσμιου ροκ ήχου. Η μουσική τους είναι ένα κράμα μεταλλικού, progressive ροκ και gypsy πανκ, συνδυασμένου με τις  μουσικές της αρμενίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας και της  μέσης ανατολής!! Η σύνθεση τους άλλωστε συνηγορεί σε κάτι τέτοιο καθώς από τα 7 μέλη του γκρουπ οι 4 είναι αμερικανό – αρμένιοι και ο ένας Έλληνα -αμερικανός. Μαζί τους οι Baildsa από τη Θεσσαλονίκη που συνθέτουν τους ήχους των Βαλκανίων με το σκά και τη reggae και οι Yannies. Ταυτόχρονα στην άλλη σκηνή ο Γιάννης Κούτρας θα παρουσιάζει ένα εκτενές πρόγραμμα βασισμένο στο «σταυρό του νότου» συνεχίζοντας   με μπαλάντες & κλασικά λαϊκά ως τα τραγούδια των σύγχρονων τραγουδοποιών. Θα τον διαδεχτούν στη σκηνή οι Luxus από την Τουρκία, που συνδυάζουν την λαϊκή παράδοση της χώρας με το ροκ και τη τζαζ, συγκρότημα χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της δυναμικά ανερχόμενης σκηνής της Κωνσταντινούπολης. Την βραδιά θα κλείσει με το πιο αυθεντικό λαϊκό τρόπο με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τη μουσική της παρέα.
Το Σαββάτο 2 Ιούνη, οι Αναιρέσεις θα φιλοξενήσουν το σκα-ροκ συγκρότημα αναφοράς της Ιταλικής αριστεράς, τους  Banda Bassotti, οι οποίοι υπόσχονται μια εκρηκτική μουσικά και πολιτικά βραδιά. Μαζί τους το νέο δυναμικό πανκ τρίο των Middle Fingers High από την Αθήνα και οι απολαυστικοί Ηatzifrageta.  Στη Παράλληλη σκηνή του φεστιβάλ οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα ντύσουν το χώρο της Γεωπονικής με την αύρα του Αργύρη Μπακιρτζή και της μουσικής συντροφιάς του, μέχρι να δώσουν την σκυτάλη στο Βαγγέλη Κορακάκη για λαϊκά και ρεμπέτικα μέχρι το πρωί.
Η Κυριακή 3 Ιούνη θα είναι η νύχτα της μεγάλης συνάντησης του Ελληνόφωνου ροκ, με τους Magic De Spell, Θάνο Ανεστόπουλο, Υπόγεια Ρεύματα και Μωρά στη Φωτιά, μια πραγματική και ζωντανή ροκ ιστορία να εκτυλίσσεται επί σκηνής. Παράλληλα οι Encardia και ο Χρήστος Θηβαίος, σε μια μοναδική τους συνάντηση,  θα ταξιδεύουν το κοινό των Αναιρέσεων από την κάτω Ιταλία έως τις γειτονιές της Αθήνας.
Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη θα εμφανιστούν την Παρασκευή 1 Ιούνη η Μελίνα Κανά και η Λιζέτα Καλημέρη, το Σαββάτο 2 Ιούνη οι Baidlsa και οι VIZA και την Κυριακή 3 Ιούνη ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μάρθα Φριτζήλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: