Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πάει και το Όασις



Υπουργείο Εργασίας
Κα Υφυπουργός


Κυρία υπουργέ,

συνεχίζω την αλληλογραφία μας εμπνεόμενος από το κλίμα αγαστής συνεργασίας με τον εργαζόμενο που διακηρύξατε την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας ως υφυπουργός Εργασίας.

Σήμερα, θα ήθελα να κλέψω λίγο από το χρόνο σας για να σας γνωστοποιήσω ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας και που, ως λάτρης του ελληνικού τραγουδιού, θεωρώ ότι θα έπρεπε να γνωρίζετε. Αναφέρομαι στο πρόσφατο κλείσιμο του μουσικού περιοδικού "Όασις" και στις συνέπειες που αυτό είχε ως προς την εργασιακή σχέση μεγάλου μέρους του μόνιμου και συνεργαζόμενου προσωπικού του (απολύσεις, περικοπές κλπ.). Δυστυχώς, δεν διαθέτω συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, επειδή το συνδικαλιστικό όργανο στο οποίο υπάγονται οι τέως εργαζόμενοι του "Όασις" περιέργως δεν ευαισθητοποιήθηκε να ενημερώσει και να ενημερωθεί. Σας διαβεβαιώνω πάντως από άτυπες πληροφορίες μου ότι αρκετός κόσμος βρέθηκε στο δρόμο, ενώ βεβαίως σοβαρό οικονομικό πλήγμα δεχτήκαμε και όσοι υπήρξαμε εξωτερικοί συνεργάτες του περιοδικού επ' αμοιβή.

Παρά τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες του, το περιοδικό έγραψε τη δική του σύντομη ιστορία στο μουσικό τύπο, προσφέροντας μερικά εκπληκτικά cd, δημοσιεύοντας σπάνια ντοκουμέντα, και επιχειρώντας την αμοιβαία σύνδεση και υπέρβαση κατεστημένων διαχωρισμών στο ελληνικό τραγούδι. Με τίμημα την μερικές φορές άκριτη προβολή λαϊκοφανών καλλιτεχνών, νομιμοποίησε στη συνείδηση του κόσμου το συκοφαντημένο λαϊκό τραγούδι, απενοχοποίησε όσους επιμένουν να το ακούν και να το αγαπούν, και εν τέλει καταγράφηκε ως μία ύστατη προσπάθεια ανατροφοδότησης της μακράς ιστορίας της λαϊκής μουσικής φλέβας. Όσοι γνώρισαν από κοντά τις ανησυχίες του διευθυντή και της συντακτικής του ομάδας, αλλά και οι χιλιάδες αναγνώστες του, προφανώς και μένουν με μία αίσθηση πικρίας για αυτό το άδοξο τέλος μιας φιλόδοξης και άκρως επιτυχημένης προσπάθειας.

Δεδομένης όχι μόνο της θεσμικής σας ιδιότητας, αλλά και της προσωπικής σας ευαισθησίας σε ζητήματα τέχνης και πολιτισμού, καθώς και της τακτικής φιλοξενίας του συζύγου σας στα εξώφυλλα του περιοδικού, θα περιμένω με ενδιαφέρον τις δέουσες ενέργειές σας για την εκδήλωση συμπαράστασης προς τους απολυμένους εργαζόμενους και την καταδίκη παρόμοιων ενεργειών βάναυσου και απροειδοποίητου κλεισίματος έντυπων - ακόμα και κερδοφόρων! - μέσων ενημέρωσης από τους ιδιοκτήτες τους.

Ειλικρινά δικός σας,
ηρ.οικ.



2 σχόλια:

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε κύριε Οικονόμου...

(χρειάζεται μια ομαδική καφεΐνη)

Μουσικά Προάστια είπε...

Την πορτούλα μας και δρόμο λοιπόν !!!
Ο καλός καφές αργεί να γίνει αλλά θα τον πιούμε, πού θα πάει...
Φιλιά, ηρα.