Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κυκλοφόρησε το τεύχος 174 του Διφώνου
Στο Δίφωνο Οκτωβρίου που κυκλοφορεί* Ο Σωκράτης Μάλαμας όταν ανεβαίνει στη σκηνή είναι έτοιμος να ανατιναχτεί. Ένας καλλιτέχνης που δεν ξεχωρίζει τη ζωή του από το έργο του.

* Μέμος Μπεγνής, Μαρία Κωνσταντάκη, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ιζαμπέλα Κογεβίνα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου: Έξι νέοι Έλληνες ηθοποιοί μας μιλούν για το αγαπημένο τους σάουντρακ.


* Μετά την pop… δεν έχει stop
Το ελληνικό τραγούδι βρήκε αστέρες που τραγουδάνε κοιτώντας μας χαμογελαστά και κατάματα, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη μουσική να κοινωνεί μέθεξη στον κόσμο.

* Σταύρος Κουγιουμτζής
Δύσκολα εντοπίζονται συνεχιστές του αισθητικού προτύπου του Σταύρου Κουγιουμτζή. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του έντεχνου-λαϊκού τραγουδιού.

* Μάνος Ξυδούς
Όταν θα φύγω ένα βράδυ από εδώ.

* Το νέο κύμα της soul και του funk.

* Οι απαρχές του rhythm and blues.

ΤΑ CD ΤΟΥ ΔΙΦΩΝΟΥ

Παντελής Θαλασσινός - Ό,τι αγαπήσαμε πολύ
Ο Παντελής Θαλασσινός γνώρισε από την αρχή τη χαρά να φτάνουν τα τραγούδια του στο στόμα των πολλών. Κάτι που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους στίχους που του εμπιστεύτηκαν διακεκριμένοι τεχνίτες της πένας. Επιπλέον, το ευέλικτο της φωνής του τού επιτρέπει να ερμηνεύει το ίδιο καλά τόσο τις νεοπαραδοσιακού χαρακτήρα μπαλάντες όσο και τραγούδια τα οποία παραπέμπουν στην πιο ποπ διάθεση των Λαθρεπιβατών και του δισκογραφικού ξεκινήματός του.

Serge Gainsbourg

Διαθέτοντας ένα σπάνιο δημιουργικό ένστικτο, ο Gainsbourg κατάφερε να μείνει μάχιμος και μοντέρνος επί τρεις γεμάτες δεκαετίες, επιβιώνοντας όλων των κοσμογονικών αλλαγών στο γαλλικό τραγούδι. Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του έργου τού μεγάλου τραγουδοποιού που γράφτηκε κατά την πρώτη δημιουργική του πενταετία (1958-1962).

Βαγγέλης Κορακάκης - Ο τελευταίος των αυθεντικών
Τα λαϊκά τραγούδια του καταγράφουν στιγμές, προβλήματα και ανησυχίες. Ζεϊμπέκικα, χασάπικα, αλέγκρα και μινόρε, που πατούν γερά στο χτες και προσπαθούν, γνέθοντας το νήμα που μας ενώνει, να εξηγήσουν το παρόν.

4 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Ηρακλή,
μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του άρθρου σου για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Δίφωνο. Αισθάνθηκα την ανάγκη να σου πω ένα "ευχαριστώ" για την καθαρή ματιά σου, την εύστοχη κριτική και τα σχόλια, ειδικά αυτό στο τέλος του άρθρου περί υποβάθμισης του έργου του. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη, αν δικαιούμαι να έχω γνώμη.

Επίσης σ' ευχαριστώ και για την συνέντευξη της Αιμιλίας Κουγιουμτζή, που φώτισε κι ένα θέμα που απασχολούσε κι εμένα.

Δεν ξέρω αν σκοπεύεις να ανεβάσεις εδώ το άρθρο σου και τη συνέντευξη. Μακάρι να το κάνεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ήθελα να δημοσιεύσω κάποια αποσπάσματα στο ιστολόγιό μου. Ενημέρωσέ με αν έχεις αντίρρηση.

Καλό βράδυ!

Μουσικά Προάστια είπε...

Αγαπητή Νερένια,
σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.

Ως προς τη συνέντευξη με την Αιμιλία Κουγιουμτζή, δεν θα ήθελα να αναπαράγεις κάτι πριν την αναδημοσιεύσω ολόκληρη στα Μ.Π., καθώς υπάρχει άλλη τόση κουβέντα που έμεινε εκτός λόγω έλλειψης χώρου. Αυτό που δημοσιεύεται είναι δυστυχώς ένα μόνο κομμάτι της συνέντευξης. Θα ήθελα λοιπόν πρώτα να δεις ολόκληρη τη συνέντευξη, και μετά να αναδημοσιεύσεις ό,τι εσύ επιλέξεις.

Ως προς το άρθρο, βεβαίως και δεν έχω καμία αντίρρηση, ίσα-ίσα που είναι μεγάλη μου τιμή, αρκεί να αναφέρεις με σαφήνεια την πηγή (αν θες, βάζεις και το εξώφυλλο του περιοδικού!).

Σε ευχαριστώ.
Χαιρετισμούς, ηρ.

Ελένη Μπέη είπε...

Ηρακλή, χαίρομαι που θα την αναδημοσιεύσεις τη συνέντευξη στα Μουσικά Προάστια κι ακόμα περισσότερο που θα έχω τη δυνατότητα να τη διαβάσω ολόκληρη. Θα περιμένω, να είσαι σίγουρος, με μεγάλη αγωνία.

Στο μεταξύ, σ' ευχαριστώ που μου επιτρέπεις να αναδημοσιεύσω το άρθρο σου. Όσο για την αναφορά της πηγής να είσαι σίγουρος πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ποτέ να μην την αναφέρω (είτε είναι το περιοδικό είτε το ιστολόγιό σου). Είναι μεγάλη η ευαισθησία μου στο θέμα αυτό κι αν τύχει ποτέ να "παρεκτραπώ" θα οφείλεται μόνο σε άγνοια.

Μουσικά Προάστια είπε...

Ναι καλέ Νερένια, εννοείται πως σου έχω τυφλή εμπιστοσύνη!

Όσο για τη συνέντευξη της Κουγιουμτζή, είναι τόσο αποσπασματικό αυτό που δημοσιεύτηκε που δεν θα είχε νόημα η αναπαραγωγή του. Σε ένα μήνα όμως, και θα τη διαβάσεις ολόκληρη την κουβέντα, και την αναδημοσιεύεις όποτε θες.

Φιλικά, ηρ.