Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

"Mirrorself" - ο πιανίστας των Next Step Γιάννης Παπαδόπουλος στο πρώτο του σόλο άλμπουμ

 



Γιάννης Παπαδόπουλος


Mirrorself

 

 

 

Ο πιανίστας των Next Step Γιάννης Παπαδόπουλος στο ντεμπούτο προσωπικό άλμπουμ του Mirrorself


Ο Γιάννης Παπαδόπουλος δεν είναι μόνο γνωστός ως μέλος των Next Step αλλά και από τις πολυάριθμες συμμετοχές του στα live και τις ηχογραφήσεις σχημάτων της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής jazz σκηνής.


Στο "Mirrorself" ο Γιάννης Παπαδόπουλος συγκεντρώνει συνθέσεις του από το πρόσφατο αλλά και το πιο μακρινό παρελθόν της ως τώρα μουσικής πορείας του και τις ηχογραφεί με ένα συναρπαστικό σχήμα που αποτελείται  από πιάνο-τρίο και κουαρτέτο εγχόρδων.


Στους μουσικούς που απαρτίζουν το πιάνο-τρίο συναντάμε τον ίδιο τον Γιάννη Παπαδόπουλο στο πιάνο και τους συνοδοιπόρους του στους Next Step Ντίνο Μάνο στο μπάσο και Βασίλη Ποδαρά (aka Billy Pod) στα ντραμς. Το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούν οι: Μπάμπης Καρασαββίδης (βιολί), Γιώργος Κώτσικας (βιολί), Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα) και Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο).


Το εναρκτήριο (και ομότιτλο του άλμπουμ) κομμάτι "Mirrorself", στήνει το βασικό σκηνικό. Το πιάνο παίζει τις πρώτες συγχορδίες με στοχαστική διάθεση και λίγο μετά τα έγχορδα αρχίζουν να συνοδεύουν διακριτικά πριν το απροσδόκητο κινηματογραφικό (ή γιατί όχι post-rock) δυναμικό ξέσπασμα.


Από αυτό το σημείο και μετά το άλμπουμ εξερευνά τις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός του πιάνο-τρίο με το κουαρτέτο. Ευφάνταστα θέματα, δημιουργικοί διάλογοι ανάμεσα στο τρίο και τα έγχορδα και σύντομα δημιουργικά σόλο από το μπάσο ή τα τύμπανα.


Το άλμπουμ ερευνά ένα ευρύ φάσμα ηχοτοπίων, αναμιγνύοντας τη σύγχρονη jazz  με την κλασική μουσική αλλά και το cinematic ύφος, ενώ ο λυρισμός εναλλάσσεται με το δραματικό στοιχείο. Οι διαθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη, η μία υφή μεταλλάσσεται σε μία άλλη και ποικίλα αρώματα αναδύονται μέσα από τα μαγικά πλήκτρα του πιάνου και τον συναρπαστικό σχεδιασμό της ενορχήστρωσης  καθώς το άλμπουμ αναπτύσσεται προς την τελική κορύφωση του.


Το "Tempest" που κλείνει το άλμπουμ ξεκινά με μια σύντομη και ορμητική χειρονομία στο πιάνο και ένα ξαφνικό γύρισμα στα τύμπανα μας σπρώχνει μέσα στο στρόβιλο της πιο δυναμικής σύνθεσης του άλμπουμ.


Ο ίδιος ο Γιάννης Παπαδόπουλος λέει για το άλμπουμ και τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτό: "Η παρατήρηση του ειδώλου μας στον καθρέφτη μπορεί να έχει μια πολύ ρεαλιστική και απαλλαγμένη από προσδοκίες ή φόβους διάσταση. Έτσι και η ηχογράφηση ενός άλμπουμ, είναι μια τέτοια αποτύπωση και παρατήρηση του ειδώλου μας. Του μουσικού ειδώλου, όπως πραγματικά είναι, όχι όπως θα έπρεπε, ούτε όπως θα θέλαμε ή δεν θα θέλαμε να είναι. Απλά όπως είναι. Το "Mirrorself" είναι ένα τέτοιο προσωπικό κάτοπτρο, που προέκυψε μετά  από πολύ καιρό αναζήτησης, απόρριψης και αναθεώρησης των ψευδών ειδώλων που φαντάζεται πολλές φορές ο εγωισμός μας. Μια ρεαλιστική απεικόνιση του ποιος είναι ο δημιουργός του, τουλάχιστον έως τώρα..."


Το Mirrorself όμως δεν είναι απλώς ένα ντεμπούτο που παρουσιάζει στο κοινό τον ταλαντούχο συνθέτη του. Είναι επίσης μια μουσική αφήγηση που σου μένει στο μυαλό, την καρδιά και την ψυχή. Είναι ένας φίλος με τον οποίο μπορείς να κουβεντιάσεις, ή ακόμη κι ένας φίλος που μπορεί να σου συμπαρασταθεί, αν νιώσεις την ανάγκη.


Το άλμπουμ περιλαμβάνει 7 κομμάτια. Δύο από αυτά (το "Tempest" και το "Neverending") δισκογραφούνται  για πρώτη φορά. Τα υπόλοιπα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν (σε εξ ορισμού πολύ διαφορετικές εκτελέσεις) σε κάποιο από τα τρία άλμπουμ των Next Step.


Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Παρασκευή 21/5 σε CD στα συνεργαζόμενα δισκοπωλεία και σε streaming/download σε Spotify, i-Tunes, Deezer, Amazon music, Tidal, Qobuz και άλλες πλατφόρμες.


Η έκδοση βινυλίου του άλμπουμ, θα κυκλοφορήσει επίσης από την Puzzlemusik, το φθινόπωρο του 2021. Η έκδοση βινυλίου θα περιέχει ένα κομμάτι λιγότερο σε σχέση με το CD (λόγω περιορισμών στη διάρκεια του βινυλίου). Το κομμάτι που θα λείπει θα είναι διαθέσιμο μαζί με όλο το υπόλοιπο άλμπουμ σε mp3 με κουπόνι download που θα βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευασίας του βινυλίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: