Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Για τον δίσκο 'Tous des oiseaux' της Ελένης Καραΐνδρου





Ελένη Καραΐνδρου

«Tous des oiseaux»

ECM 


Είναι δύσκολο να γράψω για τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου γιατί την ακούω συνεχώς, με συντροφεύει , την αγαπώ και αυτή η σχέση δημιουργεί τέτοια οικειότητα που αντί για τη γνώμη μου μόνο τα αισθηματά μου μπορώ να παραθέσω.

Η συλλογή Tous des oiseaux με έργα της Ελένης Καραΐνδρου περιλαμβάνει την πρωτότυπη μουσική που έγραψε η συνθέτρια για την παράσταση Tous des oiseaux του Λιβανο-Καναδού Wajdi Mouawad, μια σύγχρονη εκδοχή Ρωμαίου και Ιουλιέττας, πνοής επικής, με φόντο τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη που ανασύρει ερωτήματα γύρω από την καταγωγή και την ταυτότητα. Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Παρισινό Εθνικό Θέατρο La Colline στις 17 Νοεμβρίου 2017, έχει γνωρίσει κυριολεκτικά την αποθέωση από κοινό και κριτική, κέρδισε το πολύτιμο Μέγα Βραβείο της Κριτικής.

Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, τη μουσική της ταινίας Bomb, a love story του Ιρανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Payman Maadi. Πρόκειται για μια ταινία που με ευαισθησία καταγράφει ιστορίες αγάπης και ανθρωπίνων σχέσεων μιας γειτονιάς στην Τεχεράνη τον καιρό που η πόλη ζει τους βομβαρδισμούς του Σαντάμ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Τεχεράνη στις 3/2/2018 και η μουσική απέσπασε υποψηφιότητα στα Asia Pacific Screen Awards. Ο Ιρανός σκηνοθέτης Payman Maadi είναι επίσης ένας εξαιρετικός σεναριογράφος, συνεργάτης του Farhadi και πρωταγωνιστής στην ταινία του Ένας χωρισμός που του χάρισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Και στα δύο η ορχήστρα εγχόρδων δημιουργεί τα θεμέλια της σύνθεσης με concertino την Αργυρώ Σειρά, πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ, αγαπημένους συνεργάτες της συνθέτριας: Σαβίνα Γιαννάτου φωνή, Σωκράτης Σινόπουλος λύρα, λαούτο, Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλο, Βαγγέλης Χριστόπουλος όμποε, Στέλλα Γαδέδη φλάουτο, Γιάννης Ευαγγελάτος φαγκότο, Ντίνος Χατζηιορδάνου ακορντεόν, Άρης Δημητριάδης μαντολίνο, Μαρία Μπιλντέα άρπα, Νίκος Παραουλάκης νέι, Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι, και Γιώργος Κοντογιάννης κρουστά. Πιάνο παίζει η συνθέτρια.

Από τις πρώτες νότες η μουσική μεταφέρει τον ακροατή στο γνώριμο μουσικοποιητικό σύμπαν της Ελένης Καραΐνδρου. Ένα σύμπαν που φτιάχτηκε με σπάνια υλικά: αισθητική, ευαισθησία, καλλιέργεια, γνώση, ανθρωπιά, υλικά δηλαδή της αληθινής τέχνης. Η μουσική για το θέατρο ή το κινηματογράφο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η συνθέτης δίπλα στον σκηνοθέτη παραθέτει τα δικά της πλάνα, βλέπει εικόνες όσο και εκείνος και τις μετουσιώνει σε μουσικά θέματα που, όχι μόνο πρέπει να είναι λειτουργικά στην σκηνή ή στην οθόνη, αλλά και αυτόνομα. Από τα 22 κομμάτια του δίσκου με συγκίνησε ιδιαίτερα το «The waltz hope» όπως και το «Mitra’s theme – Walking in Tehran». Η ερμηνεία της Σαβίνας Γιαννάτου καθηλωτική.

Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Sierra το 2017 από το Γιώργο Καρυώτη. Ο παραγωγός και ιδρυτής της ECM Manfred Eicher έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή και εμπνευσμένη «δραματουργία», λειτουργώντας σαν αόρατος μαέστρος. Στο καλαίσθητο βιβλιαράκι του άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες της παράστασης και της ταινίας, κείμενα της Ελένης Καραΐνδρου, ενώ το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία του σπουδαίου μας ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.

Ένα ακόμα σπάνιο και ξεχωριστό άκουσμα για τη δισκοθήκη σας. Καλή ακρόαση. 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη 
9 Ιουνίου 2019, Η ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: