Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Τα τραγούδια της Χριστίνας - Ανέκδοτο έργο του Μιχάλη Γρηγορίου σε ποίηση Μαρίας Παπαλεονάρδου και ερμηνεία Σαβίνας Γιαννάτου




Μιχαλη Γρηγοριου
“Tα τραγουδια της Χριστινας”
σε ποιηση της μητερας του συνθετη, Μαριας Παπαλεοναρδου (1917-2008)
εργο 62 (1990)
διασκευη απο ιδεες του εργου 1 (1965-72)
Σαβινα Γιαννατου









Τα τραγουδια αυτου του κυκλου βασιζονται σε τραγουδια που ειχα φτιαξει σε πολυ απλη μορφη για πιανο την περιοδο 1965-66, πανω σε ποιηματα της μητερας μου, απο τις συλλογες “Φωνες στην Ερημο” (1942), “Φλογα δεμενη” (1963) και “Συμφωνικες Παραλλαγες” (1964). Οταν η μητερα μου κυκλοφορησε το 1942 την πρωτη της ποιητικη συλλογη ηταν 25 χρονων. Εγω, οταν καταπιαστηκα για πρωτη φορα να φτιαξω τραγουδια πανω σε ποιηματα της, ειμουνα 18 χρονων και πολυ ερωτευμενος με μια Χριστινα! Ενα απ’ αυτα τα τραγουδια της το εστειλα λοιπον εκεινη την εποχη και την καταφερα να “τα φτιαξουμε” !! Μετα βεβαιως χωρισαμε κι η ζωη συνεχιστηκε. Για μενα ομως ειναι εντελως σαφες πως αυτο που με εκανε να αποφασισω λιγο αργοτερα να γινω συνθετης ηταν αυτος ο πρωτος νεανικος ερωτας κι εκεινα τα πρωτα νεανικα τραγουδια.

Πολυ αργοτερα, το 1990, καθως ξαναζουσα μεσα απο τις προσωπικες μου σημειωσεις την ερωτικη ενταση εκεινων των χρονων, ανακαλυψα αυτα τα παληα τραγουδια (που τα χαρακτηριζω ως “εργο 1”) κι αποφασισα να τα επεξεργαστω. Ενοποιησα καποια ποιηματα, προσθεσα το “Υποθηκη” (απο τη συλλογη “Koρφες του Ανεμου” του 1966) και τα ενορχηστρωσα (με samplers, στο computer). Στη συνεχεια παρακαλεσα την Σαβινα Γιαννατου να τα τραγουδησει στο στουντιο του φιλου μου Βαγγελη Κατσουλη και τα χαρισα στην μητερα μου. Ετσι λοιπον, προκειται για το αρχαιο “εργο 1” που ηταν αφιερωμενο στην Χριστινα, το οποιο μεταβληθηκε στο “εργο 62”, που ειναι βεβαια αφιερωμενο στην μητερα μου.

Μιχάλης Γρηγορίου


Πατήστε ΕΔΩ
για το σύνολο του έργου ως playlist στο κανάλι των Μουσικών Προαστίων



Δεν υπάρχουν σχόλια: