Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Ο Φοίβος Δεληβοριάς για τον Bob Dylan




«Υπήρξε ένα μυαλό που μπήκε στο δικό μου»


Ο Φοίβος Δεληβοριάς για τον Bob Dylan



Στον δίσκο «Ο καθρέφτης» (2003), ο Φοίβος Δεληβοριάς διασκεύασε το τραγούδι “Slow Train” του Bob Dylan, και εγένετο το «Τρένο στην κορυφογραμμή». Σε συνέντευξή του τον Φλεβάρη του 2008 στον Ηρακλή Οικονόμου, ο γνωστός Έλληνας τραγουδοποιός μίλησε μεταξύ άλλων και για την επαφή του με τον μεγάλο ροκ καλλιτέχνη.


(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μετρονόμος, τ. 71, Απρίλιος - Ιούνιος 2019).


Η αλήθεια είναι ότι είμαι από τους ανθρώπους που άκουγαν περισσότερο ελληνικό τραγούδι στα χρόνια πριν την ηλικία των είκοσι. Άκουγα και ξένο, κυρίως μεγάλους δημιουργούς, άκουγα Λέοναρντ Κοέν, Μπομπ Ντίλαν, Μπητλς, Ντάιρ Στρέιτς, Πήτερ Γκάμπριελ, Μπρους Σπρίγκστην. Αλλά κιθάρα άρχισα να θέλω να μάθω όταν άκουσα τον Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ και τον Βαγγέλη Γερμανό. Αργότερα, όταν πήρα τα Ζεστά Ποτά άρχισα να συνειδητοποιώ τι σημαίνει να κάνεις τελείως βιωματικό τραγούδι.


Κοίταξε, ο Ντίλαν υπήρξε ένα μυαλό που μπήκε στο δικό μου θέλοντας και μη, όπως μπήκε και σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το τραγούδι από το ’60 και μετά, γιατί έφτιαξε την καινούργια γλώσσα του τραγουδιού, έβαλε το τραγούδι στην καινούργια εποχή. Ό,τι έκανε ο Έλιοτ στην ποίηση, που την πήρε και άρχισε να μιλάει την σπασμένη γλώσσα του σήμερα, το ίδιο έκανε και ο Ντίλαν με το τραγούδι. Τολμώντας αυτός ο άνθρωπος να παίξει την κιθάρα έτσι όπως έπαιζε, τραγουδώντας με αυτή τη φωνή που τραγουδούσε, και γράφοντας τους στίχους που έγραφε, εξερευνώντας συνεχώς νέες περιοχές, δεν μπορούσε παρά να με επηρεάσει και να μου δείχνει συνεχώς δρόμους για το πώς να κινηθώ.


Είναι, δε, τρομερή η βιωσιμότητά του ως καλλιτέχνη. Μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία έχει βγάλει δύο κορυφαίους δίσκους, ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ μαζί με τον Μάρτιν Σκορτσέζε - τώρα γίνεται και ταινία γι’ αυτόν -, και όλα αυτά από έναν άνθρωπο 66 ετών. Ε, είναι μοναδικό, δεν το συναντάς πολύ συχνά.


Φοίβος Δεληβοριάς




Δεν υπάρχουν σχόλια: