Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Τα πώς και γιατί των βασικών κανόνων του παιξίματος βιολιού




Τα πώς και γιατί των βασικών κανόνων του παιξίματος βιολιού
Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε βιολιστής

του Paul Stoeving

Μετάφραση: π. Βασίλειος Φρατζίσκος
Εκδόσεις Φαιναρέτη
Κως & Σύρος, 2019



Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Φαιναρέτη» το βιβλίο του καθηγητή βιολιού Paul Stoeving «Τα πώς και γιατί των βασικών κανόνων του παιξίματος βιολιού. Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε βιολιστής».

Είχε αρχικά εκδοθεί το 1914 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από γερμανική έκδοση από τον π. Βασίλειο Φρατζίσκο.


***



Σημείωμα του μεταφραστή

Το 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων (1914-2014) από την έκδοση του παρόντος βιβλίου που έχω στην κατοχή μου από τότε που ήμουν φοιτητής μουσικής στο Μόναχο, προέβηκα στη μετάφρασή του.

Είναι γνωστό ότι ο 20ος  αιώνας ήταν ο αιώνας των εκτελεστών οργάνων οι οποίοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν μερικούς από τους μεγάλους συνθέτες του 19ου  και του 20ου αιώνα, να ζήσουν τον παλμό της εποχής και να προβληματιστούν για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση των έργων τους. Στον απαιτητικό σε δυσκολία «βασιλιά των οργάνων» όπως αποκαλείται το βιολί, αναφέρεται το παρόν εγχειρίδιο.

Ευχαριστώ θερμά τους βιολιστές πατήρ Γεώργιο Γανωτή και Αγγέλα Φαναριώτη για  τη πολύτιμη βοήθειά τους.

Επίσης ευχαριστώ τον υπεύθυνο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» που ανέλαβε αυτή την έκδοση, Μηνά Γ. Χατζηαντωνίου, για το ενδιαφέρον του να εκδοθεί και να διακινηθεί το παρόν βιβλίο.

Το παρόν βιβλίο αφιερώνω στα μουσικά σχολεία Τρικάλων και Αλίμου Αττικής όπου δίδαξα μουσική, καθώς και σε όλα τα μουσικά σχολεία και μουσικά ιδρύματα.


π.  Βασίλειος Φρατζίσκος




Δεν υπάρχουν σχόλια: