Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

10 μεγάλες συναντήσεις του ελληνικού τραγουδιού

Δέκα οπτικοποιημένες συναντήσεις που λένε κάτι μέσα μου και μπορεί να λένε κάτι και σε σας, και ίσως και να συμβολίζουν και κάτι σημαντικό για το τραγουδάκι μας. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς ανάλυση, με μια σειρά όχι αξιολογική αλλά ούτε και τυχαία, κουβέντα να γίνεται δηλαδή και πάνω απ' όλα να συναντιόμαστε.
ηρ.οικ.

10. Σταμάτης Κραουνάκης - Λίνα Νικολακοπούλου

Εδώ σας τους έχω βρε, μαζί, και τους δύο, και τη φωνάρα της Πρωτοψάλτη μαζί, πριν πάει Χαβάη και μας στείλει όλους στο τρελάδικο, κι όλα αυτά ορθώς μπροστά απ’ τον άγνωστο στρατιώτη γιατί εν τέλει γι’ αυτά πολεμήσαμε.

09. Μάνος Λοΐζος - Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Ποτέ μου δεν κατάλαβα αν ήταν μονότονο ή φασιστικό, αλλά κάτι κακό πρέπει να ήταν και κάτι σημαντικό πρέπει να έγινε εκεί.


08. Θάνος Μικρούτσικος - Διονύσης Θεοδόσης

Ο κύριος Θάνος βρήκε την τρίτη φωνή του στον Διονύση Θεοδόση - η δεύτερη ήταν η Μαρία Δημητριάδη, η πρώτη δικιά του - κι ας φαντάζει η συνεργασία αυτή σαν κάτι παράταιρο και ξεθωριασμένο.

07. Γιάννης Σπανός - Χάρις Αλεξίου

Αντί για νανουρίσματα ακούγαμε αυτά τα τραγούδια, κι αυτή η παιδική αρρώστια δεν φεύγει με τίποτα.


06. Σταύρος Κουγιουμτζής - Γιώργος Νταλάρας

Βλέπε από πάνω.


05. Διονύσης Σαββόπουλος - Σωτηρία Μπέλλου

Και με τους φίλους τους παλιούς, βεβαίως, κι ο Αργύρης είναι ένας απ’ αυτούς, κι ο μπαμπάς του γύρισε τούτο το βίντεο, κι έπειτα είναι και τραγουδάρα - αλλά ξέχασα, ο Σαββόπουλος, λέει, αντιγράφει (δεν έχει μούτζα το πληκτρολόγιο να βάλω μία φαρδιά πλατιά).


04. Γιώργος Ζαμπέτας - Βίκυ Μοσχολιού

Μέσα σε τούτη τη βαβούρα κι όλον αυτόν τον θόρυβο ακούγεται σε σύνοψη το ασύλληπτο μεγαλείο του λαϊκού τραγουδιού.


03. Γιάννης Μαρκόπουλος - Λάκης Χαλκιάς

Αυτή η συνύπαρξη έβγαλε Φάμπρικα, έβγαλε Δάσκαλο, έβγαλε Είδα γυναίκες, έβγαλε Εργάτες, έβγαλε φυσικά και τον εθνικό ύμνο. Τραγούδια της φωτιάς, κι ακόμα τσουρουφλιζόμαστε.02. Μανώλης Ρασούλης - Νίκος Παπάζογλου

Εκδίκηση της Γυφτιάς και Τα Δήθεν λίγο πριν, Χαράτσι και Μέσω Νεφών λίγο μετά, αμάν βαριές φιλοσοφίες κι εμείς τόσο μικροί μπροστά τους, τι να λέμε τώρα.


01. Βασίλης Τσιτσάνης - Μίκης Θεοδωράκης

1983, και η "Ικαριά" και όχι "ξενιτιά" να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: