Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Τρία ποιήματα από "Το πνεύμα του χορού της λίμνης των αλόγων"


ΣΩΤήΡΗΣ ΚΑΚίΣΗΣ


ΤΟ ΠΝΕύΜΑ
ΤΟΥ ΧΟΡΟύ
ΤΗΣ ΛίΜΝΗΣ
ΤΩΝ ΑΛόΓΩΝ


ΑΙΓΑίΟΝ, ΛΕΥΚΩΣίΑ 2015(τρία ποιήματα)


1.

βρέχει. ξεχάσαμε τίποτα έξω; ή μόνο εγώ πάλι έμεινα όπως πάντα, να γίνω παπί, μούσκεμα; και πού πάω πάλι μες στη βροχή σαν αμερικάνος μια ζωή ντετέκτιβ, σαν γάλλος με καπαρντίνα αιώνιος εραστής, σαν άγγλος στον Μεσοπόλεμο με ρούχα στρατιωτικά, με την ψυχή τόσο, μα τόσο τρυφερά σφιγμένη; βλέπω κάποια φώτα στους δρόμους αυτούς, άλλη γλώσσα στο κάθε σπίτι θα μιλάνε, άλλοι θα ’ναι έτοιμοι για πολλά, άλλοι έντρομοι. να χτυπήσω όπως πάντα το πρώτο  κουδούνι στην τύχη; ή, αυτή τη φορά, να χαθώ στην ομίχλη σαν Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ; αφού ελικοφόρο κι απόψε θα είναι το αεροπλάνο μ’ εσένα μέσα, εξίσου μ’ εμένα ρομαντικό.2.

ένα χρόνο μικρότερος. κάθε χρόνο ένα χρόνο μικρότερος. δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό, αλλά γίνεται. κι ο Χρόνος, άλλωστε, μικραίνει κάθε χρόνο, εκεί που έμοιαζε ατέλειωτος, τώρα μοιάζει ελάχιστος, μωρό παιδί. τα χρώματα όλο και πιο ίδια πια φαίνονται, όλο και πιο γνωστά. κι οι μυρωδιές, και τα νησιά, και τα βλέμματα. λίγα φαίνονται πια και του κάθε χρόνου τα γυρίσματα, το καλοκαίρι προπαντός, κι η άνοιξη. αλόγων τα ποδοβολητά προς αλλού τώρα πια πάνε, ίσως σε λίμνης παγωμένης την επιφάνεια έναν τελευταίο χορό να χορέψουνε, να ραγίσει η λίμνη σαν γυναίκα, να πάρει τ’ άλογα μέσα της. σαν παιδιά, σαν άντρες, σαν πνεύματα.3.

να έτσι να τελειώσω, χωρίς πολλά-πολλά. να τελειώσω όπως άρχισα θέλω να πω, να μην ξανά ’χω τίποτα, το γέλιο μου μόνο, το κλάμα, κι ένα πάλι ύφος από παιδί ιδιόρρυθμο, σαν συγκινημένο, σαν κάπως διαφορετικό. να τελειώσω σαν Χιούστον με τους Νεκρούς, σαν Κουροσάβα με το Μανταντάγιο του, σαν Φελλίνι αγκαλιά με τη Φωνή του Φεγγαριού, σαν Ώλτμαν, είπαμε, με μια μελωδία μες στη νύχτα απλή, κάτω από ένα ωραίο πορτατίφ σβηστός, από τη μια στιγμή στην άλλη σβησμένος. για να με βρούνε μετά εκείνοι που πραγματικά μ’ αγαπήσανε. και χωρίς να με καταλαβαίνουν.


(Κεντρική διάθεση:
Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο,
Θεμιστοκλέους 37,
τηλ. 210 3802644
Εξάρχεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: