Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη του Θανάση Γκαϊφύλλια στον "Παρατηρητή της Θράκης"Θανάσης Γκαϊφύλλιας:

«Είναι μεγάλη υποχρέωση της αριστεράς να φέρει έναν πραγματικό πολιτισμό σε αυτόν τον τόπο και το βασικό στοιχείο κάθε πτυχής του πολιτισμού είναι η αλήθεια»


Συνέντευξη: Νατάσσα Βαφειάδου, Θάνος Βαφειάδης


«Μέχρι τη Νίκη» τιτλοφορείται μια νέα και εξόχως σημαντική, σε επίπεδο συμβολικής τουλάχιστον, δισκογραφική δουλειά στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους με αυτό τον τρόπο, στους απολυμένους της ΕΡΤ. Μεταξύ αυτών που είχαν τη δική τους συμβολή στη συγκεκριμένη δουλειά είναι και ο «δικός μας» Θανάσης Γκαϊφύλλιας, γνωστός τόσο για την κοινωνική του ευαισθησία όσο και για τον αιχμηρό πολιτικό του λόγο. Άλλωστε ο κ. Γκαϊφύλλιας είναι από τους ανθρώπους που δεν μας απογοήτευσαν ποτέ, δεν μάζεψαν τα λόγια τους προς επίτευξη μιας εύκολης αναγνωσιμότητας με πρόταγμα πάντα την αλήθεια που όπως αναφέρει και ο ίδιος «είναι το βασικό στοιχείο κάθε πτυχής του πολιτισμού».

Θανάσης Γκαϊφύλλιας όμως…


ΠτΘ: Μιλάμε με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες με τίτλο «Μέχρι τη Νίκη». Είναι ένα CD στο οποίο, μεταξύ άλλων γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών και δημιουργών, συμμετέχετε και εσείς. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε με στόχο την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Εσείς συμμετέχετε με το τραγούδι «Με τα χέρια σας και την ψευτιά». Πείτε μας μερικά πράγματα για το πώς προέκυψε η συμμετοχή σας.

Θ.Γ.: Είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει ένας περιφερειακός σταθμός της ΕΡΑ ο περιφερειακός σταθμός Ζακύνθου. Είχαν αυτήν την ιδέα για την ενίσχυση περισσότερο του ηθικού τους παρά των οικονομικών τους, τα οποία δεν μπαλώνονται, αφού έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος. Αρχίζουν να βλέπουν όμως ότι υπάρχει μέλλον και μπορεί να ξαναχτιστεί αυτό που με τόσο χυδαίο και φασιστικό τρόπο έκαναν οι κυβερνώντες, προσβάλλοντας όλον τον ελληνικό λαό και κατεβάζοντας τους διακόπτες την ώρα της εκπομπής παρουσιάζοντας ξαφνικά μαύρο στις οθόνες και σιωπή στα ραδιόφωνα. Βέβαια, ήταν ένα μήνυμα και από εκεί ξεκίνησε η εκτέλεση των εντολών που είχαν πάρει και βέβαια είναι φασίστες, μόνο έτσι μπορώ να τους περιγράψω. Ήταν οι καλύτεροι δωσίλογοι που υπήρξαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο και δεν το λέω εγώ, ο Βύρων Πολύδωρας το λέει, ο οποίος είναι και δικός τους άνθρωπος και ξέρει πολύ περισσότερα από εμένα και τον κάθε έναν από εμάς. Συναγωνίζονται για το ποιος θα φανεί πρώτος, καλύτερος εκτελεστής και ρουφιάνος.

ΠτΘ: Αυτά που λέτε είναι πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να σχολιάσει και να κρίνει πολύ εύκολα, αφού οι απόψεις διίστανται. Σίγουρα το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως είπατε και εσείς μόνο ως μια φασιστική πράξη μπορεί να νοηθεί και να γίνει κατανοητή. Παρόλα αυτά είδαμε ένα νέο μόρφωμα να ξεπροβάλλει με τη μορφή της δημόσιας τηλεόρασης η οποία δε θυμίζει καθόλου την ΕΡΤ που ξέραμε.

Θ.Γ.: Το νέο μόρφωμα, προσφέρει ένα μηδενικό και κοστίζει πολύ περισσότερο από την ΕΡΤ, που κι αυτή βέβαια κουβαλούσε πολλές «αμαρτίες». Εισπράττει πολύ περισσότερα από όσα εισέπραττε, με τις υποχρεωτικές συνδρομές, για λογαριασμό της προηγούμενης ΕΡΤ. Επίσης, έχει τρία τηλεοπτικά κανάλια και πολλές φορές και τα τρία μεταδίδουν το ίδιο πρόγραμμα, αυτό είναι τρέλα! Αυτό το μόρφωμα το έχουν για να παρουσιάζουν μόνο συνεντεύξεις σαν αυτή του κ. Σαμαρά. Ποιος θα παρεξηγηθεί ακούγοντάς με να τους αποκαλώ φασίστες, αφού είναι! Ούτε οι ίδιοι παρεξηγούνται, αφού πρέπει να δώσουν όσο γίνεται πιο καλά δείγματα γίνετε στα αφεντικά τους.

ΠτΘ: Οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Θα τους ξαναδώσει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του;

Θ.Γ.: Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει ο λαός, ο οποίος κανακεύετε από όλους ότι δεινοπαθεί κτλ. Ο ίδιος ο λαός θα έπρεπε να φροντίσει για τον εαυτό του και να ανοίξει το μυαλό του, να μην επαναλαμβάνει συνέχεια τον ίδιο τρόπο σκέψης, τον ίδιο τρόπο βολέματος, την ίδια λογική που λέει να περνάμε καλά. Με όλους αυτούς τους τρόπους φάνηκε στην πορεία τι καταφέραμε. Πρέπει να αλλάξει εντελώς η νοοτροπία και να πετάξουμε ό,τι αρνητικό και βρώμικο υπάρχει σα σκέψη και να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη. Η αριστερά, την οποία κατά κάποιο τρόπο την εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει να επιτελέσει ένα ουσιαστικό ρόλο είναι να πει την αλήθεια και να πορευτεί με αυτήν. Αλίμονο αν η αριστερά αποτύχει λέγοντας ψέματα, καταστραφήκαμε για πάντα.

ΠτΘ: Άμα κρίνουμε από τον πρώτο προεκλογικό λόγο του κ. Τσίπρα, νομίζουμε ότι θέτει κάποιες σωστές βάσεις αφού είπε ότι «πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές του παρελθόντος», να μη ζητάμε από τους βουλευτές μας προσωπικές χάρες και να προχωρήσουμε καθαρά…

Θ.Γ.: Αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό. Η αριστερά μπορεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα στον οικονομικό τομέα γιατί έχουν δέσει πολύ γερά με υπογραφές τον ελληνικό λαό και το μέλλον του. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι μπορεί να κάνει διαφορετική διαχείριση αυτής της επώδυνης κατάστασης και να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον. Πρώτα από όλα να σταματήσουν να έχουν υπερκέρδη δέκα οικογένειες σε αυτόν τον τόπο και πίσω από κάθε σκάνδαλο να είναι αυτές οι δέκα οικογένειες.

Η αριστερά πρέπει να παλέψει και να έχει το λαό μαζί της με σημαία την αλήθεια. Ακόμα και στην εκπαίδευση μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα δημιουργώντας συνειδητοποιημένους πολίτες και λέγοντας μόνο την αλήθεια, να κοιτάζει το λαό με καθαρό βλέμμα και να λέει καθαρές κουβέντες. Είναι μεγάλη υποχρέωση της αριστεράς να φέρει έναν πραγματικό πολιτισμό σε αυτόν τον τόπο και το βασικό στοιχείο κάθε πτυχής του πολιτισμού είναι η αλήθεια!

ΠτΘ: Μιλήσατε για την αλήθεια δεν είναι μόνο η αριστερά που το λέει αυτό αφού και στις πρόσφατες δηλώσεις τους ο κ. Πεταλωτής και ο κ. Στυλιανίδης, μιλάνε για τη «μεταπελατειακή» Ελλάδα, και για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Δηλαδή, έστω στο λόγο, υπάρχει αυτή η επιθυμία σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα.

Θ.Γ.: Μιλάτε για τον κ.Στυλιανίδη και τον κ.Πεταλωτή. Δηλαδή μέχρι τώρα δεν πορευόταν με σημαία την αλήθεια; Και αν συνέβαινε αυτό, δεν είναι καιρός να παραμεριστούν λίγο και να «ξεκουραστούν»; Πόσο πιο κομψά μπορεί κάποιος να το πει αυτό; Πώς περιμένουμε να μας λύσουν, αυτοί που έκαναν τόσο αγώνα για να μας δέσουν. Αυτό είναι σχιζοφρένεια δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο! Και βέβαια αν ξαναστείλουμε τα ίδια πολιτικά πρόσωπα στην επόμενη Βουλή τι μας μένει;

ΠτΘ: Μπορούμε να δούμε και από το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ότι ο νέος κόσμος, σε ένα μεγάλο κομμάτι, φοβάται και αποφεύγει να ασχοληθεί με την πολιτική. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων από την τοπική κοινωνία οι οποίοι κάνουν πράγματα, είναι δραστήριοι και νιώθουν ότι μόνο να χάσουν έχουν από την πολιτική όπως την έχουμε πλέον ορίσει.

Θ.Γ.: Καιρός είναι να αλλάξουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αν αγαπούν αυτόν τον τόπο, όλοι αυτοί οι οποίοι με τον τρόπο τους και με την παρουσία τους έχουν κάνει κακό σε αυτό τον τόπο, καλό είναι να κάνουν έναν απολογισμό και να ας κάνουν μια ύστατη πράξη και να αποσυρθούν. Τι εννοεί ο κ. Πεταλωτής φτάνουν οι πελατειακές σχέσεις; Ποίος τις διεκπεραίωνε μέχρι σήμερα; Διάβασα προχθές μια δημοσιογράφο που υπέγραψε στην Εθνική με εφτά χιλιάδες ευρώ μισθό και σύμβαση τριών χρόνων. Δηλαδή, αυτό θα το φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τρία χρόνια θα την πληρώνει εφτά χιλιάδες το μήνα; Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να είναι στο προσκήνιο;

ΠτΘ: Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι αν αποτύχει η αριστερά θα είναι το τέλος της Ελλάδας. Πόσο πιο κάτω μπορούμε να πάμε;

Θ.Γ.: Το 2010 έπεσαν οι υπογραφές του μνημονίου ξαφνικά χωρίς να ερωτηθούμε. Τώρα θα ερωτηθούμε! Εκείνο το δημοψήφισμα που δεν έγινε θα γίνει 25 Ιανουαρίου. Τώρα ψηφίζουμε για το 2010, θέλουμε το μνημόνιο ή δεν το θέλουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης. Και μάλιστα αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας και ακούγεται υπερφίαλο, το ότι δηλαδή η Ευρώπη έχει στραμμένα τα βλέμματά της και περιμένει πολλά από εμάς, γιατί μπορεί να βρεθούμε στην ατμομηχανή της μεγάλης αλλαγής για όλη την Ευρώπη, είναι σωστό. Μην ακούτε τι μας πασάρουν οι υπάλληλοι του μνημονίου. Η Ευρώπη και οι λαοί υποφέρουν και θέλουν μια πραγματικά ουσιαστική αλλαγή. Και δεν υπάρχει βέβαια άλλη αλλαγή από την πραγματοποίηση μιας δικαιότερης ανακατανομή των εισοδημάτων για τους λαούς. Γιατί μέχρι τώρα, όποια ανακατανομή γίνεται, είναι υπέρ του κεφαλαίου.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αν πηγαίναμε σε εκλογές στα τέλη του 2015 θα ήταν καλύτερο για το ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τώρα που θα πάμε σε μια «βεβιασμένη» εκλογική αναμέτρηση με μια προεκλογική περίοδο λιγότερη του ενός μηνός;

Θ.Γ.: Έχουμε πληρώσει πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό όμως κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο, κάθε δευτερόλεπτο η Ελλάδα ξεπουλιέται, και ξεκοκαλίζεται. Ο άνθρωπος που μας έβαλε στο μνημόνιο και μας καταδίκασε, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι τόσο πονηρός που έχει το θράσος να εκτίθεται ερχόμενος σαν εκτελεστής να δώσει τη χαριστική βολή. Είναι ανίκανοι για οτιδήποτε καλό, γιατί κανένας τους δεν έχει δουλέψει, είναι χαραμοφάηδες και τεμπέληδες. Σχετικά με αυτό, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε η Κρυσταλία Πατούλη για την κρίση, γράφω ότι όλους αυτούς πρέπει να τους τιμωρήσουμε με το χειρότερο τρόπο, να τους βάλουμε δηλαδή να δουλέψουν. Γιατί σε μια νέα κοινωνία πρέπει να ισχύει ο χρυσός κανόνας «ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω».

ΠτΘ: Επιλέξατε για το CD της ΕΡΤ το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου, «Για τα χέρια σας και για την ψευτιά». Γιατί επιλέξατε αυτό το ποίημα;

Θ.Γ.: Ο Χικμέτ απευθυνόταν σε ένα λαό της δουλειάς, του χωραφιού, στους απλούς ανθρώπους και έπρεπε να τους μιλήσει με απλά λόγια. Και έπρεπε όχι μόνο να τους μιλήσει αλλά και να τους μαλώσει με «τρυφεράδα» για το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνουν πως στα χέρια τους βασίζεται ο πλανήτης, όλος ο πλούτος παράγεται από τα χέρια τους και από τον ιδρώτα τους και πως κάποιοι θέλουν να είναι κουτός και εκμεταλλεύσιμος. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εμπόρου. Μόνο και μόνο για να τον εκμεταλλεύονται και να μην πάρει τέλος αυτή η ιστορία, θα λένε όλοι ψέματα. Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι για να αφιερώσουν τη ζωή τους και ο Χικμέτ για ένα όνειρο τα έκανε όλα.

Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί. Δε μιλάω για παράλογα πράγματα, εννοώ ότι θα πρέπει να θυσιάσει το χρόνο του, τις γνώσεις του, την εντιμότητά του, για να μπουν τέτοια άνθρωποι μπροστά σαν παραδείγματα. Θυμάμαι πρόσφατα σε μια γενική απεργία που ήρθαν ελάχιστοι ενώ θα έπρεπε να σειστεί ο τόπος, ήταν μαζεμένοι όλοι οι ηγέτες των συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο και έβγαλαν τους λόγους τους και ήταν εκεί μια ομάδα αντιεξουσιαστών που φώναζαν μόνο ένα σύνθημα «Αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες» και σκέφτηκα ότι τα παιδιά αυτά κάνουν μια πολύ σοβαρή ανάλυση, ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται και για αυτούς τους λόγους είναι άδειος ο τόπος. Αν μπροστά έμπαιναν άνθρωποι που νοιάζονται και δουλεύουν για αυτόν τον τόπο, θα φαινόταν η χρησιμότητά του, αφού πολλοί θα ήταν οι άνθρωποι που θα αγωνίζονταν δίπλα τους στο δρόμο και θα διεκδικούσαν. Ο ομφάλιος λώρος με τη διαπλοκή πρέπει να κοπεί! Η ουσιαστική αλλαγή είναι πολύ σημαντική και θα είμαι από τους πρώτους που θα πολεμήσω πρακτικά την περίπτωση στην οποία δημιουργηθεί και πάλι κατάσταση διορισμών, βολεμάτων και αναξιοκρατίας. Το μέλλον είναι να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι νέοι στις αποφάσεις και να νιώσουμε ότι η αλλαγή ανήκει εξίσου σε όλους τους Έλληνες!

ΠΗΓΗ:
Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: