Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

"Της ημέρας τα σκοτάδια"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δαμιανός Πάντας

Της ημέρας τα σκοτάδια

Ερμηνεύει ο Βασίλης Γισδάκης


Ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας μας παρουσιάζει την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο Της ημέρας τα σκοτάδια, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, έχοντας συνοδοιπόρο τον σπουδαίο ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη. 

Μια μουσική συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας, αν αναλογιστούμε ότι ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι, συναντιέται με τον πρωτοεμφανιζόμενο δισκογραφικά συνθέτη Δαμιανό Πάντα σ’ ένα κύκλο τραγουδιών, που έχει έντονα τα στοιχεία του προσωπικού ύφους του συνθέτη, αλλά και της Ελληνικής μουσικής μας κληρονομιάς.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει 12 κομμάτια, («Μεγάλη Νύχτα», «Βίκυ του Λάθους», «Ανυπότακτος», «Το τραγούδι του Τοξότη», «Οργή», «Παιδικό», «Ο βραχνάς», «Μαύρα Σύννεφα», «Κραυγή», «Κλεισμένη Νυχτερίδα», «Νύχτα», «Ο προφήτης») σε στίχους του Αντώνη Παπακωνσταντινίδη, της Βασιλικής Β. και του ίδιου του συνθέτη ενώ συμμετέχει στην «Κραυγή» η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Τραγούδια με έντεχνο πυρήνα, όπου συναντώνται κομμάτια ηλεκτρικού ήχου και ροκ διάθεσης, με μελωδικές μπαλάντες και λαϊκότροπα ακούσματα, ηχογραφημένα όλα με φυσικά όργανα. Τραγούδια επίκαιρα, με το κοινωνικό και πολιτικό στίγμα του σήμερα, και άλλα πιο εσωτερικά, με πρωταγωνιστή τον έρωτα. 

Όπως αναφέρει ο συνθέτης …«Ο κύκλος τραγουδιών Της ημέρας τα σκοτάδια είναι μια νυχτερινή λιτανεία. Μια επίκληση που κάνουμε όλοι μας, όχι σε κάποιον άγνωστο Θεό, αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο, προσμένοντας το πρώτο μετά από καιρό ξημέρωμα, αλλά κι αναζητώντας αέναα το φως εντός μας... ... Με τραγούδια άλλοτε επιθετικά κι άλλοτε λυρικά, ετούτη η λιτανεία πάλλεται σαν μια ανθρώπινη καρδιά που χτυπά παθιασμένα από έρωτα κι από θυμό ή γαλήνια από στοχασμό και προσμονή».

Ο Βασίλης Γισδάκης, με τη βαθιά αισθαντική φωνή του, με λυρισμό, ευαισθησία, αλλά και εκρηκτικότητα, αποδίδει ερμηνευτικά όλα αυτά τα συναισθήματα, που ο Δαμιανός Πάντας προβάλλει μέσα από τις ξεχωριστές μελωδίες του, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Θοδωρής Σιώρης: κρουστά - ντραμς , Δημήτρης Πάντος: ακουστική κιθάρα, Δημήτρης Παπαλάμπρου: ηλεκτρική κιθάρα, Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο, ηλ. μπάσο, Νικόλας Τριήρης: μπουζούκι, Μίλτος Παπαστάμου: βιολί, βιόλα, Σταύρος Παργινός - Τατιάνα Θεολόγου: τσέλο, Άννα Σαράντη: φωνητικά. 
Ενορχήστρωση, πιάνο: Δαμιανός Πάντας
Οι φωτογραφίες του εξωφύλλου και του ένθετου είναι της Μαρίας Κοσσυφίδου.Δεν υπάρχουν σχόλια: