Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το τρίπτυχο Γύθειο-Σπάρτη-Καλαμάτα

Σταύρος Τσιώλης, "Έρωτας στη χουρμαδιά", 1990.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΥΘΕΙΟΝ - ΣΠΑΡΤΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Μία μοναδική προσφορά για όλους τους αναγνώστες. Ο διάλογος της πιο σουρεαλιστικής σκηνής στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. "Έρωτας στη χουρμαδιά", Σταύρος Τσιώλης, και κάπου στο ημίφως να αχνοφέγγει η φιγούρα του πολυαγαπημένου μας, εδώ στα Προάστια, Αργύρη Μπακιρτζή. Ο Δημήτρης Κ. ανακάλυψε τη σκηνή, αυτός τη δίδαξε, και σε αυτόν επιστρέφει αφιερωμένη. ηρ.οικ.
-----


- Λάκη. Τελευταία λέξη. Νίκη του ανθρώπου.
- Καίει με πυρηνική ενέργεια…
- …με πυρηνικές ταμπλέτες. Κρατάνε ένα χρόνο αλλά είναι ακόμα ακριβές. Συνιστώ στους πελάτες μου να χρησιμοποιούν προς το παρόν ηλεκτρισμό έως ότου οι Ιάπωνες χαμηλώσουν το κόστος.
- Εάν έχουμε διακοπή ρεύματος…
- …εάν έχουμε διακοπή ρεύματος ή εν πάση περιπτώσει καταστροφές του δικτύου από πολέμους ή σεισμούς, αυτό το θαύμα της τεχνολογίας καίει: με πετρέλαιο, με υγραέριο,
- Πω, πω!
- Δεν τελείωσε δεσποινίς Ναυσικά…
- …αγαπητοί φίλοι. Κι αν λείψει από την ανθρωπότητα το υγραέριο ή το πετρέλαιο, τότε καίει με ξύλα. Με κοινά ξύλα του δάσους. Καταλαβαίνω τη συγκίνησή σας. Έρχονται στιγμές που οι προσπάθειές μου ως πλασιέ να δώσω στους ανθρώπους κάτι ανώτερο δικαιώνονται. Με κατηγορούν οι αντίπαλοί μου, πολλές φορές με αποκαλούν αριβίστα, εξτρεμιστή, αυτοί βαδίζουν στα σίγουρα.
- Τους συγχωρούμε.
- …τους συγχωρώ. Και ήρθε η στιγμή δεσποινίς Ναυσικά, σεβαστοί κύριοι, που πρέπει να αντέξετε την τελική αποκάλυψη. Εάν στη γη πάψουν να υπάρχουν οι οιεσδήποτε πηγές ενεργείας, εάν πάψουν να κελαηδούν τα πουλιά και πάψουν να ανθίζουν τα δέντρα, οι άνθρωποι τις βαριές νύχτες του χειμώνα δεν θα μείνουν χωρίς θέρμανση και χωρίς θαλπωρή. Γιατί αυτή η σόμπα...
- …με μικρές μετατροπές βέβαια...
- …καίει και με χώμα. Με απλό χώμα της γης.
- Τα συγχαρητήριά μου κύριε.
- Σας ευχαριστώ κύριε. Δεσποινίς Ναυσικά, κάθε νέα εξόρμηση την ξεκινώ από την πόλη σας, εσείς το ξέρετε. Το τρίπτυχο Γύθειο - Σπάρτη - Καλαμάτα είναι το κρίσιμο σημείο της Ελλάδος. Εάν αυτό δεχτεί τις νέες ανακαλύψεις, όλη η Ελλάδα θα ακολουθήσει.
- Γιατί οι Θεσσαλοί είναι αδιάφοροι, οι Μακεδόνες δύσπιστοι, οι Θράκες και οι Ηπειρώτες διστακτικοί, και οι Νησιώτες κλειστοί στο καινούργιο.
- Θα κάνουμε μπάνιο και θα κοιμηθούμε. Θα ξεκινήσουμε νωρίς. Αύριο το Γύθειον θα επιβραβεύσει με εκατοντάδες αγορές την πιο τολμηρή κατάκτηση του ανθρώπου. Σας ευχαριστώ.
- Σας ευχαριστούμε.
- Λάκη.

3 σχόλια:

ΔΚ, ΜΠ είπε...

ευχαριστώ, νομίζω ο τίτλος της ταινίας είναι κι αυτός ένα αριστούργημα, λέει πως ο έρωτας υπάρχει και ορίζεται, κατά τη γνώμη μου, στη φύση, όχι στην εικονική πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΙΟΥΚΑΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΔΕΞΙΑ

ΑΠ

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλημέρα στην παρέα! Την ταινία αυτή την είχα ακουστά αλλά τώρα που είδα αυτή την πραγματικά σουρεάλ σκηνή, θα την αναζητήσω οπωσδήποτε. Κι επειδή είμαι από τη Σπάρτη και κάνω ενίοτε τα μπάνια μου στο Γύθειο, έχω έναν παραπάνω λόγο. :)