Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Έκκληση της εφημερίδας "Η εποχή"

Η «Εποχή» χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας

Κάθε φορά που στο δρόμο της βρίσκει μικρές ή μεγάλες δυσκολίες η «Εποχή», δεν έχει πού αλλού να στραφεί παρά μόνο στους φίλους της. Και οι πιο καλοί και πιστοί φίλοι της είναι οι αναγνώστες και οι αναγνώστριές της.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται μπροστά σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Και τα προβλήματα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί σήμερα οι απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού είναι πολύ μεγαλύτερες και το έργο της «Εποχής» ακόμη πιο σημαντικό σε μια περίοδο που η Αριστερά αναζητά το δρόμο της ενότητας και της κοινής δράσης.
Τα έσοδα  της εφημερίδας μας έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, ιδίως το τελευταίο εξάμηνο, αν και υπήρχαν προμηνύματα ήδη από το 2010.

Γιατί μειώθηκαν τα έσοδα
 Οι δυο βασικοί λόγοι μείωσης των εσόδων είναι η αισθητή μείωση της κυκλοφορίας που πλήττει όλα τα έντυπα μέσα και ιδίως της Αριστεράς, και η ακόμα πιο αισθητή περικοπή των καταχωρήσεων.
Η μείωση της κυκλοφορίας εκτιμάμε ότι οφείλεται όχι μόνο στον περιορισμό των οικονομικών δυνατοτήτων που επέφερε σε όλους μας η διαρκής  οικονομική κρίση και οι επίμονες επιθέσεις εναντίον του διαθέσιμου λαϊκού εισοδήματος. Την κυκλοφορία της «Εποχής» έχει επηρεάσει και η είσοδος στη νέα  εποχή της διαδικτυακής πληροφόρησης. Όμως, παρότι ο ιστότοπος της «Εποχής» δέχεται χιλιάδες επισκέψεις κάθε εβδομάδα, οι πολύτιμες για την αναγνωσιμότητα της εφημερίδας μας επισκέψεις δεν αποφέρουν, για την ώρα, κάποιο έσοδο.
Είναι πιθανό, όμως, η κυκλοφορία μας να έχει επηρεαστεί και από τις αδυναμίες μας να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις των αναγνωστών και των αναγνωστριών μας,  να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους και τις προσδοκίες τους από την «Εποχή».
Γι’ αυτό τον τελευταίο λόγο έχουμε χρέος να κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί αυτό περνάει από το χέρι μας. Αν και σ’ αυτή την προσπάθεια η δική σας συμβολή είναι πολύτιμη. Με τις δικές σας γνώμες, υποδείξεις, κριτικές και προτάσεις η «Εποχή» μπορεί να γίνει καλύτερη, επαρκέστερη, να πλησιάσει περισσότερο τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις σας.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Τις άλλες πηγές, όμως, των οικονομικών προβλημάτων, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με λύσεις που αποτιμώνται άμεσα οικονομικά.
Ήδη έχουμε αποφασίσει να κάνουμε περικοπές στις δαπάνες που αφορούν το κόστος του χαρτιού και της εκτύπωσης, καθώς και τα πάγια έξοδά μας (ενοίκια, κοινόχρηστα, λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου κ.λπ.)
Όμως αυτά δεν αρκούν. Γι’ αυτό σκεφτόμαστε - και σας προτείνουμε να συζητήσουμε - και άλλα μέτρα, που μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα της «Εποχής»:
• Να ζητήσουμε από τους φίλους της «Εποχής», που έχουν την οικονομική δυνατότητα, μια έκτακτη ή μια τακτική οικονομική συνδρομή, ανάλογη με τις δυνατότητές τους.
• Να κυκλοφορήσουμε δύο ή τρεις φορές το χρόνο ειδικά τεύχη (που θα προαναγγέλλονται), τα οποία θα πωλούνται σε ειδική τιμή, για  παράδειγμα 5 ευρώ.
• Να αυξήσουμε την τιμή του φύλλου κατά 0,50 ή κατά 1 ευρώ.
Να θεσμοθετήσουμε μια ελάχιστη συνδρομή για την επίσκεψη του ιστότοπου της «Εποχής».
Θέλουμε τη δική σας γνώμη
Περιμένουμε –με τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ή παραδοσιακό ταχυδρομείο– τη συμβολή σας σ’ αυτή τη συζήτηση.
Θα επικοινωνήσουμε, έτσι κι αλλιώς, και πάλι από τις στήλες της «Εποχής», παρέχοντας, αν χρειαστεί, και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις οικονομικές της ανάγκες και για τις λύσεις που προτείνουμε ή που θα προτείνετε εσείς.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι σύντομα θα πρέπει να πάρουμε τις ορθότερες αποφάσεις και να δράσουμε με βάση αυτές. Γιατί δεν έχουμε όλο το χρόνο δικό μας.
 -Όποιος και όποια επιθυμεί, μπορεί να καταθέσει στο λογαριασμό (116-470219-03 Εθνική Τράπεζα) ή μέσω της ηλεκτρονικής και απόλυτα ασφαλούς διαδικασίας όπως περιγράφεται στο site της «Εποχής¨:  http://www.epohi.gr/portal/ . Και εμείς υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε την «Εποχή» μας –την «Εποχή» σας– καλύτερη.
«Ε»

Δεν υπάρχουν σχόλια: