Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Για το Carmina Graeca του Σαράντη Κασσάρα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου




Με τον γενικό τίτλο Carmina Graeca, ο συνθέτης Σαράντης Κασσάρας παρουσιάζει μελοποιημένα αποσπάσματα από το ποίημα Πρωινό Άστρο του Γιάννη Ρίτσου. Ο ποιητής έγραψε το Πρωινό Άστρο, Μικρή εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών για την κορούλα μου το 1955, όταν γεννήθηκε η κόρη του Έρη. Πρόκειται για ένα ποίημα-ισχυρή απόδειξη της πανανθρώπινης φιλοσοφίας του ποιητή και ίσως το μοναδικό με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μπροστά στο γεγονός της γέννησης ενός νέου ανθρώπου, ο πατέρας-ποιητής πλημμυρίζει από τα αισθήματα της τρυφερότητας, της στοργής, της φροντίδας, και πάνω από όλα της αισιοδοξίας για έναν καλύτερο κόσμο. Εδώ είναι εμφανές το όραμα και η αγωνία του ποιητή για ένα καλύτερο αύριο, γι' αυτό και δίνει την κοινωνική διάσταση που έχει η ανατροφή του παιδιού. Η ουσία του ποιήματος βρίσκεται στην παραίνεση των στίχων: Άλλη χαρά / δεν είναι πιο μεγάλη / απ' τη χαρά που δίνεις / Να το θυμάσαι, κοριτσάκι. Ο τίτλος του έργου είναι εννοιολογικά η ολοκληρωμένη μορφή του μουσικού εγχειρήματος και οι ονομασίες των τραγουδιών αποτελούν ενότητες που πραγματεύονται σημαντικές έννοιες για κοινωνικά και ατομικά ζητήματα.

Ο συνθέτης Σαράντης Κασσάρας προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το ποιητικό έργο και αποδίδει έννοιες και αισθήματα με ένα υψηλής ποιότητας συνθετικό έργο. Ένα μουσικό έργο που ανταποκρίνεται απόλυτα και στην αισθητική του ποιήματος. Είχε τη χαρά και την τιμή να το παρουσιάσει ενώπιον του ποιητή το 1978. Αργότερα, κατόπιν προσωπικής επιθυμίας του Γιάννη Ρίτσου, η εργασία του Σαράντη Κασσάρα ξαναπαίχτηκε το Μάιο του 1989 στην τελευταία εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του ποιητή με μεγάλη επιτυχία.

Ο Γιάννης Ρίτσος αγάπησε και τραγούδησε την Καισαριανή. Μεταξύ άλλων, απήγγειλε ποιήματά του στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (1964) και κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο (1977) μαζί με το Γάλλο ποιητή Λουί Αραγκόν.

Τον ποιητή και το έργο του τιμά η Καισαριανή. Το "Αιολικό", Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, με στόχο την υψηλής αισθητικής ψυχαγωγία και την ολοκλήρωση του Πανελλήνιου Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, μου ανέθεσε την παρούσα παραγωγή, η οποία, χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των συντελεστών, δε θα ήταν δυνατή.

Ευχαριστώ θερμά το δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Μίνα Χειμώνα που με εμπιστεύτηκαν. Επίσης την κυρία Ζήνα Ραζή, δημοτική σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, για την πολύτιμη στήριξή της στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: