Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Ξερονήσι είναι τώρα το κέντρο της Αθήνας" - Ο Σαββόπουλος απαντά





«Για να προλάβω περαιτέρω παρεξηγήσεις, επαναλαμβάνω ό,τι είπα στον ραδιοφωνικό μαραθώνιο της Τετάρτης, κάπως πιο συμπυκνωμένα εδώ.

Να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, διότι το εφιαλτικό πρόβλημά μας τώρα, χειρότερο απ' την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα, είναι ο τρόμος των πολιτών. Οπου και να διαμένουμε, διασχίζουμε την Αθήνα δύο φορές τη μέρα για δουλειές, μετά φόβου Θεού και με κλειστά τα τζάμια. Προχθές μαχαίρωσαν τον βοηθό μου.
Μία λύση θα ήταν να μεταφερθούν οι παράνομοι μετανάστες σε μισοαφημένα νησιά ή χωριά, για να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν με τη βοήθεια του ΟΗΕ, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε. Κι όταν επιτέλους δεήσει η Ευρώπη να σχεδιάσει κοινή πολιτική για τους μετανάστες και φύγουν οι άνθρωποι, τότε οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών σε χωριά και νησιά μας, θα 'χουν το σπιτάκι τους συντηρημένο κι απ' έξω κανένα αμπέλι ή χωράφι καλλιεργημένο.
Τα εξαρτημένα άτομα είναι άλλο. Πρέπει να φύγουν απ' το κέντρο και να φιλοξενηθούν σε κέντρα απεξάρτησης -χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερα- μακριά απ' τις πιάτσες, όπου να μην είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση των εμπόρων ναρκωτικών. Διότι πρέπει να αστυνομεύονται οι έμποροι και όχι οι εξαρτημένοι, για τους οποίους πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι είναι δικά μας παιδιά.
Να καθαριστεί το Ιστορικό Κέντρο, που δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, το Θέατρο, η Φιλοσοφία και η ίδια η Ευρώπη. Και τώρα είναι ανθρώπινη χωματερή, κρανίου τόπος, έτσι θα το αφήσουμε; Περιμένοντας την Ευρώπη; Να καθαριστεί λοιπόν και τότε πια να κατοικηθεί με χαμηλό επιδοτούμενο ενοίκιο από νέα ζευγάρια, να ζωντανέψουμε.
Πιθανόν υπάρχουν κι άλλες, καλύτερες λύσεις απ' αυτές που ανέφερα. Θα μ' ενδιέφερε πολύ να τις ακούσω.
Αντ' αυτού, ακούω έναν αντίλογο από τα blogs και από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για μια λύση, να γίνει ένας διάλογος, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, αλλά ενδιαφέρεται μάλλον να στήσει ένα θέαμα καβγατζίδικο, με ειρωνείες, εξυπνάδες και διαστρεβλώσεις. Πότε είπα εγώ για ξερονήσια και εξορίες; Ξερονήσι είναι τώρα το κέντρο της Αθήνας. Σε άθλια γκέτο, στοιβαγμένοι ζουν αυτοί οι δυστυχείς.
Το σχέδιο της κυβέρνησης να τους πάει σε περιφραγμένα στρατόπεδα τούς φαίνεται καλύτερο;
Μου κάνει εντύπωση αυτή η καινούργια λογοκρισία διά της διαστρεβλώσεως, γιατί είναι πολύ πιο εφιαλτική και περίπλοκη απ' αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Στοχοποιούνται πλέον άνθρωποι. Από πού προέρχεται άραγε αυτό; Προέρχεται πάλι από τον πανικό και τον φόβο αρκετών ανθρώπων δίπλα μας, που ταυτοχρόνως, όμως, δεν θέλουν να χάσουν τις ψευδαισθήσεις τους και μες στη βαθιά απογοήτευσή τους κατασκευάζουν εχθρούς.
Κι ύστερα πάλι αυτοί οι ίδιοι αναρωτιούνται: "Μα γιατί σιωπούν οι διανοούμενοι;"».
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1. Η λογική «το σχέδιο της κυβέρνησης τους φαίνεται καλύτερο;» νομίζω ότι δεν τιμά άνθρωπο της νοημοσύνης του Σαββόπουλου. Μεταξύ κόλασης και παραδείσου υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια. Δεν είναι πολύ τιμητικό να συγκρίνει κανείς τις απόψεις του με τις σκέψεις/αποφάσεις αυτής της τραγικής (και λίγα λέω) κυβέρνησης.
2. ακόμα και στην ανασκευασμένη εκδοχή της η πρόταση Σαββόπουλου κρύβει λογικές που παραπέμπουν σε απαρτχάιντ. Να τους στείλουμε δηλαδή μακριά μας, λέει, για να ξεμπερδεύουμε προσωρινά μέχρι να σηκωθούν να φύγουν από τη χώρα μας «όταν λυθεί πανευρωπαϊκά το πρόβλημα». Από τις πλωτές φυλακές και το πνίξιμο στο Αιγαίο είναι προτιμότερο δεν λέω...
Κ.Μαργιόλης

Ανώνυμος είπε...

"Η μεταμοντέρνα μας παράνοια δεν επιτρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και την ανάγκη επεξεργασίας άμεσων, θετικών προτάσεων".
Μιλάτε σοβαρά; Θεωρούν τα Μουσικά Προάστια θετική πρόταση το να μεταφερθούν οι παράνομοι μετανάστες σε διάφορα μισοαφημένα νησιά και χωριά; Αυτούς που μένουν εκεί τους ρώτησε κανείς; Εγώ προτείνω να φύγουν από το κέντρο της Αθήνας και να εγκατασταθούν στην περιοχή που μένει ο Σαββόπουλος! Αφού λέει και γράφει ο καθένας ότι θέλει, ας πω και εγώ την ανοησία μου...

Όσο για τα εξαρτημένα άτομα δεν μίλησε -τώρα το γράφει- για κέντρα απεξάρτησης... άλλα έλεγε!
Ας τα αφήσουμε όλα αυτά τα περί διαστρέβλωσης. Ποια διαστρέβλωση; Ακούσαμε όλοι ξεκάθαρα όσα ειπώθηκαν προχθές.

Πάντως, καλό θα ήταν κάτι "διανοούμενοι" σαν το Σαββόπουλο -που τον χαϊδεύετε τόσα χρόνια εσείς οι δημοσιογραφοι- να μη μιλάνε καθόλου, γιατί μόνο αναστάτωση δημιουργούν μέσα μας και γύρω μας.

Ανώνυμος είπε...

Και επανέρχομαι. «Ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, η ηθοποιός Αννα Βαγενά και μία σειρά εξαίρετων καλλιτεχνών με αριστερή κουλτούρα, υιοθετούν μια αποτελεσματική και δραστική
μεταναστευτική πολιτική» τάδε έφη το κόμμα του Καρατζαφέρη σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, μετά τις ανασκευασμένες δηλώσεις Σαββόπουλου. Αν έφτασε να τον επιβραβεύει και ο Καρατζαφέρης...
Κ. Μαργιόλης

despinach. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
despinach. είπε...

Κυρ Νίονιο...είναι άνθρωποι...δεν είναι μιάσματα που να χρειάζονται σκούπα και απολύμανση! Κυρ Νιόνιο δεν είστε εσείς που γράψατε τη "θανάσιμη μοναξιά του Ασλάνογλου", το "σα βγω απ΄αυτή τη φυλάκη"; Άλλοι είναι τα μιάσματα κυρ Νιόνιο που μιαίνουν και ξεπουλάνε αυτή τη χώρα χρόνια τώρα...αλλά δεν σας ακούσαμε ποτέ να τους κράζετε!

Μουσικά Προάστια είπε...

Ο διάλογος είναι πολύτιμος, επιτρέψτε μου να απαντήσω μόνο στο δεύτερο, κατά σειρά, σχόλιο ανωνύμου του Έλληνος:

Αγαπητέ αναγνώστη, δεν υιοθετήθηκαν εδώ οι προτάσεις του Σαββόπουλου, σιγά μην λύνονταν κάποια τόσο σύνθετα προβλήματα έτσι απλά. Απλά αναφέρθηκε ότι είναι καιρός να γίνει κουβέντα σε πρακτικό επίπεδο, και όχι μόνο στο επίπεδο του τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, ή στο επίπεδο αφηρημένων αρχών. Διαβάστε και το αμέσως προηγούμενο κείμενο, ίσως σας αποσαφηνίσει τη θέση - που είναι θέση αυτού που υπογράφει το κείμενο, και όχι των "μουσικών προαστίων" συνολικά. Η θέση π.χ. του πρώτου σχολιαστή, Κ. Μαργιόλη, καθώς και κάθε συνεργάτη του blog, είναι εξίσου και θέση των Μ.Π., ως ορθάνοιχτης πλατφόρμας προβληματισμού.

Ευχαριστώ, ηρ.οικ.

BOSKO είπε...

Ο λιτός και περιεκτικός σχολιασμός του Κ. Μαργιόλη εμένα με κάλυψε απόλυτα. Η εκτίμηση σε κάποιον, όπως και η ανοχή σε ότι λέει, έχουν και τα όρια τους. Καλύτερα, λοιπόν, να σιωπούν οι διανοούμενοι και να μιλάνε όσο θέλουν μέσα από το έργο τους. Έτσι, και αυτοί θα γλιτώσουν την αποκαθήλωση κι εμείς τη σύγχυση εντός μας, που είπε κι ο ανώνυμος σχολιαστής.