Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Γιάννης Ρίτσος - Χρήστος Λεοντής: Πρωινό άστρο 

Xρήστος Λεοντής – Γιάννης Ρίτσος

Πρωινό άστρο

Το 1975 ο Χρήστος Λεοντής τάραζε τα νερά της ελληνικής μουσικής μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο και δημιουργώντας το ιστορικό πλέον «Καπνισμένο Τσουκάλι».
Σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά, παρουσιάζει το «Πρωινό Άστρο» του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Έξι καινούργια λυρικά τραγούδια με ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη. Απαγγέλλει επίσης η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή.
Το «Πρωινό Άστρο» γράφτηκε το 1955 και είναι αφιερωμένο από τον ποιητή στην κόρη του Έρη. Όπως σημειώνει ο συνθέτης: «Το "Πρωινό άστρο" του Ρίτσου, είναι ίσως  από τα τρυφερότερα πράγματα που έχω διαβάσει. Είναι γραμμένο για την κόρη του, για ένα μωρό, κι από κει μέσα περνάει μια ολόκληρη ιδεολογία ο Ρίτσος, για έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον είχε αντιληφθεί τότε, και έναν κόσμο που οραματιζότανε ο ίδιος. Άλλα ζούσε, άλλα οραματιζότανε. Μέσα από την ματιά ενός πατέρα που τον έχει συνεπάρει η γέννηση του δικού του παιδιού και κάθε παιδιού. Γιατί το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα».
Παίζουν οι μουσικοί:
Μάνος Αβαράκης  (φυσαρμόνικα)
Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες, μαντολίνο)
Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο)
Χάρης Μέρμηγκας  (κόντρα μπάσο)
Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν)
 
Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής

2 σχόλια:

BOSKO είπε...

Να δεις τι χαρά έκανα όταν άκουσα το cd κι απουσίαζαν τα μπουζούκια!
Ένας πολύ γλυκός κύκλος τραγουδιών ολίγον χατζιδακικής διάθεσης - από ενορχηστρωτικής άποψης - με άψογο ερμηνευτή τον Παντελή. Ατόπημα, κατά τη γνώμη μου, που δεν υπάρχει το όνομα του στο εξώφυλλο. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτό.

Μουσικά Προάστια είπε...

Γεια σου Αντώνη, τι να σου πω, δεν έχω ιδέα γι' αυτή την παράλειψη. Δεν έχω ακούσει ακόμα το δίσκο, αυτό είναι το δελτίο τύπου, όμως είναι βέβαιο ότι ο Θεοχαρίδης βγάζει για άλλη μια φορά τους θαυμαστές του ασπροπρόσωπους!