Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η Ρένα Στάμου με τους Μουσουτού στο Λονδίνο!




Η μεγάλη τραγουδίστρια του ρεμπέτικου
Ρένα Στάμου
και το συγκρότημα Μουσουτού
την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, 9μμ
στο "Μυθόπολις"
277 City Road, Λονδίνο, Αγγλία
Εισιτήρια: £15. Φοιτητικό: £12
Επικοινωνία: (+44)07909890634, (+44)02074907867



Η Ρένα Στάμου έζησε και τραγούδησε δίπλα στους δημιουργούς του Ρεμπέτικου. Από ένα ορφανοτροφείο της  Κρήτης  βρέθηκε, στα δεκατρία της χρόνια, υπηρέτρια στο σπίτι της θρυλικής τραγουδίστριας Ρίτας Αμπατζή η οποία εκτίμησε το ταλέντο της κι ενθάρρυνε τα εφηβικά βήματά της ώστε να ξεκινήσει την μεγάλη προσωπική της καριέρα.

Συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους: τον Μάρκο Βαμβακάρη,  τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Σπύρο Περιστέρη, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Στέλιο Κυρομύτη στο ιστορικό συγκρότημα στου Καλαματιανού (Τζιτζιφιές) τη διετία 1948-1950. Έπειτα με τον Τσιτσάνη στο 'Φαληρικόν' (Τζιτζιφιές), τον Χρηστάκη στα 'Καλαμίτσα' και 'Καλαμάκι' στη Θεσσαλονίκη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Κώστα Καπλάνη και τον μάγο του ακκορντεόν Βασίλη Βασιλειάδη στην «Τριάνα του Χειλά», με τον Δημήτριο Γκόγκο – «Μπαγιαντέρα» στου «Δομιζόπουλου»  στις Τζιτζιφιές και στην Ταραντέλα στο Νέο Φάληρο. Ξανά με τον Χατζηχρήστο στον Παράδεισο Αμαρουσίου, με τον Απόστολο Καλδάρα, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Κώστα Καρίπη στη «Ζούγκλα» (Πλατεία Βάθη), με τον ιστορικό Στράτο Παγιουμτζή σε συναυλίες στην επαρχία, τον μαέστρο Στέλιο Χρυσίνη και τον Σταύρο Τζουανάκο στην Αθήνα, και πάλι με τον Γιώργο Ζαμπέτα στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΥΕΝΕΔ και το θίασο του Φατσέα. Με τον Μανώλη Χιώτη συνεργάστηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τον Λουκά Νταράλα στον «Κήπο του Αλλάχ» και τον Πάνο Γαβαλά, την περίοδο ακόμα που εμφανιζόταν ως μπουζουξής, στου Μακρή  στα Ιωάννινα.


Μακρά ήταν η πορεία της στο εξωτερικό, στο Ρεμπέτικο της μετανάστευσης, τραγούδησε την ελληνική μοίρα.. Στην πατρίδα εμφανίστηκε ξανά με τον Γιάννη Μωραΐτη και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, στου Σαμπάνη στην Πλατεία Αμερικής, καθώς και τον Μπάμπη Γκολέ, στο «Εσμεράλδα» στην οδό Κεφαλληνίας.

Η λυρική κι ευγενική φωνή της ακουμπά στην πραγματικότητα και την ιστορία για να μεταφέρει σε μας όχι μιαν άλλη εποχή, παρά μιαν άλλη αντίληψη για τη ζωή, με ανθρωπισμό, αξιοπρέπεια κι αγωνιστικότητα. Από τότε που ηχογραφούσε τραγούδια – σύμβολα όπως  το «Απόψε μ' εγκατέλειψες» του Στέλιου Χρυσίνη, το «Βασανάκι» του  Απόστολου Χατζηχρήστου και το «Ντροπιασμένος στη ζωή» του Βασίλη Τσιτσάνη, έως τις μέρες μας, η Ρένα Στάμου δεν έχει σταματήσει να ακολουθεί το μέτρο και να μας δίνει το παράδειγμα ότι τα μεγάλα πράγματα κι οι μεγάλοι άνθρωποι μένουν αλώβητοι από την αδικία και τη ματαιότητα.. Μιλώντας με τη Ρένα Στάμου σήμερα  συναντάμε την υστεροφημία του Ρεμπέτικου, τη γνησιότητα του Λαικού και την αγάπη για το Σύχρονο τραγούδι, που μελωδικά αποτυπώνει τραγουδώντας το «Πρώτο Φθινώπορο» του Βαγγέλη Κορακάκη. Είναι δραστήρια κι ακούραστη γιατί πιστεύει σε αυτό που αγάπησε και τραγούδησε, πιστεύει στην αξία και την ευκαιρία της ζωής, στα διδάγματα των τραγουδιών της, φέρει το παράδειγμα των ευγενικών ανθρώπων του Ρεμπέτικου που μέσα στη συμφορά, τη φτώχεια  και τη σκληρότητα σχηματοποίησαν δημιουργικά τη μελαγχολία και τις ανησυχίες τους κι άφησαν την παρακαταθήκη της έντιμης συμπεριφοράς.

Τα τελευταία χρόνια ζεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, οπού έρχεται συχνά για ιατρική αξιολόγηση. Δε θα περίμενε κανείς ότι μετά από παραπάνω από εξηνταπέντε χρόνια δράσης σε Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία, Αμερική, Νέα Ζηλανδία, Αίγυπτο και τόσα άλλα μέρη, η Ρένα θα έδινε ακόμα συναυλίες, κι όμως, ασταμάτητη η Ρεμπέτισσα! Τραγουδάει, γελάει, αφηγείται ιστορίες και μας προσκαλεί  στη μουσική σκηνή «Μυθόπολις», στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Ελληνικό μουσικό σύνολο «Μουσουτού».

Η Ρένα Στάμου τραγουδάει το ήθος του Ρεμπέτικου. Είναι η μόνη εν δράσει από εκείνη την παρέα, κι αυτό το στοιχείο αναπόφευκτα προκαλεί θαυμασμό και δέος, ίσως λίγο τρακ στους μουσικούς και το ακροατήριο που θα την πλαισιώσουν και θα την γνωρίσουν από κοντά. Όμως για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: Η κυρία Στάμου θα τους αντιμετωπίσει όλους ισότιμα.

Πληροφορίες για τη συναυλία: http://www.mythopolis.co.uk
Πληροφορίες για τους Μουσουτού: http://www.moosootoo.co.uκ

Κατόπιν επιθυμίας της κυρίας Στάμου, απέχει από οποιονδήποτε οικονομικό διακανονισμό σχετικό με τη συναυλία. Η ίδια και οι Μουσουτού έχουν συμφωνήσει ένα ποσό από τα έσοδα να διατεθεί προς ενίσχυση του ελληνικού φιλανθρωπικού οργανισμού: 'Το Χαμόγελο του Παιδιού'.

2 σχόλια:

BOSKO είπε...

να σου πω, άμα βρεθεί κάνα φτηνό εισιτηριάκι, "ψήνομαι"...

Μουσικά Προάστια είπε...

Γεια σου ρε Μπόσκο, πάντα σε επαναστατική ετοιμότητα σε βρίσκω! Πλάκα-πλάκα, θα είναι μοναδικό γεγονός, με μία μεγάλη ρεμπέτισσα και μία άξια κομπανία. Φιλιά, ηρ.