Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Για την "Οιστρηλασία" των Ειρήσθω εν παρόδω



ειρήσθω εν παρόδω
Οιστρηλασία
El Capitan

Το συγκρότημα «ειρήσθω εν παρόδω» κινείται από το 2005 στο χώρο της τζαζ, στις ποικίλες εκφάνσεις της: κλασική, πειραματική, μεσογειακή, παγκόσμια. Απαρτίζεται από τον Γιώργο Κεσίσογλου (ούτι), Παναγιώτη Ράπτη (σαξόφωνο, φλάουτο), Άκη Αλεβιζόπουλο (κρουστά), Θανάση Γουρούνα (ηλ. μπάσο, κοντραμπάσο), Παύλο Μιχαηλίδη (βιολί) και Χρήστο Τσαρούχα (κρουστά). Η «Οιστρηλασία», το δισκογραφικό ντεμπούτο του συγκροτήματος, συνιστά μία αξιόλογη πρόταση που αφορά κάθε φίλο και φίλη της νεότερης τζαζ και έθνικ μουσικής. Οι τρόποι των συντελεστών της προδίδουν αυτοσχεδιαστική ευχέρεια, ικανότητα δημιουργίας διακριτών μουσικών εικόνων και ενός προσωπικού ηχοχρώματος, αλλά και βαθιά γνώση τόσο των κλασικών της τζαζ όσο και της μουσικής των λαών.

Στο εναρκτήριο «διέκπλου», ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός της Παυλίνας Κωνσταντοπούλου μας εισάγει σε έναν κόσμο επηρεασμένο από την ιρλανδέζικη folk αλλά και από τους δρόμους της ανατολής. Στο «ακρωτήρι», τα κύματα της θάλασσας θα μπορούσαν ίσως να λείπουν, όχι όμως το σαξόφωνο που εξερευνά πιθανά κοινά εδάφη με το ούτι σε έναν καταιγιστικό ρυθμικό υπόβαθρο. Στο «γεράκι της Ελεονώρας» το φλάουτο εκφράζει έναν έντονο εξωτισμό και συμμετέχει σε ένα ενδιαφέροντα διάλογο με το τουμπερλέκι και το βιολί. Δεν είναι όμως η «Οιστρηλασία» απλά ένα παιχνίδι μίξης αλλότριων οργάνων, αλλά και μία διαρκής αυτοσχεδιαστική διάθεση, όπως προδίδει η μπασιστική εισαγωγή στην free jazz υφής «γραμμή»· και μία τρυφερή μελωδική αναζήτηση, όπως αναδεικνύει η «ονειροτροπία»· και ένας δημιουργικός διάλογος με τη μεσογειακή ρυθμική παράδοση και το φλαμένκο, όπως φανερώνεται στο τέλος της «ονειροτροπίας»· και ένας πειραματισμός και μία δοκιμή των ορίων, όπως αποκρυσταλλώνονται στον «εξοστρακισμό». Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το «φάρο» όπου ο Ανδρέας Εμπειρίκος ακούγεται να απαγγέλει το ποίημα «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο» και το συγκρότημα κλείνει το μάτι στο σουρεαλισμό, έστω και με αχρείαστα πάλι εφέ θαλασσίων κυμάτων.

Η «Οιστρηλασία» έρχεται να προστεθεί σε ένα ρεύμα μίξης τζαζ, παραδοσιακών και folk στοιχείων που έχει πλέον καθιερωθεί στη χώρα μας. Αν και δεν κομίζουν, έτσι, κάτι εμφανώς και εντελώς καινούργιο, οι «ειρήσθω εν παρόδω» παραδίδουν εδώ μία ολοκληρωμένη πρόταση που παραμένει σύγχρονη πατώντας στη γοητεία του κλασικού.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: