Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Mea Culpa: Με τον Αριστοφάνη του Τάσου Καρακατσάνη στη Σύμη
Όχι λάθη, πάντα λάθη. Πιστός στον τίτλο του γνωστού δίσκου του αγαπημένου συγκροτήματος, των Χειμερινών Κολυμβητών, ευθύνομαι για μία σοβαρή παράλειψη. Συγκεκριμένα, στην έντυπη εκδοχή του άρθρου «Μουσικές για τον Αριστοφάνη: Το πανηγύρι κρατάει 2.500 χρόνια» για το Δίφωνο, δεν συμπεριέλαβα το δίσκο «με τον Αριστοφάνη στη Σύμη», με μουσική του Τάσου Καρακατσάνη και κείμενα του Αριστοφάνη (Λυσιστράτη, Εκκλησιάζουσες) ξαναδουλεμένα από τον Μανόλη Αντώνογλου στη συμιακή διάλεκτο. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα εφόσον το συγκεκριμένο cd ήταν πάνω-πάνω στην πρόχειρη λίστα που είχα συντάξει για τις ανάγκες του άρθρου, ύστερα από προτροπή του Μάκη Γκαρτζόπουλου. Ως ελάχιστη επανόρθωση, μεταφέρουμε τα κείμενα του Καρακατσάνη και του Αντώνογλου από το ένθετο του δίσκου, και σας προσκαλούμε με θέρμη να τον ακούσετε. Ο δίσκος «με τον Αριστοφάνη στη Σύμη» κυκλοφορεί από το 1996, από τις εκδόσεις «Σείριος». ηρ.οικ.
-----


Με τον Αριστοφάνη στη Σύμη

"Τρομάζω στην ιδέα και ιδιαίτερα στην υποχρέωση να γράψω κείμενο που να αναφέρεται στους συνεργάτες μου και ειδικά στην αιτιολόγηση των μουσικών μου πράξεων και αποτελεσμάτων. Ας ασχοληθούν με τα τελευταία οι κάθε λογής επικριτές μου. Ένα βράδυ με βροχή στη διάσημη Ρόδο ο φίλος μου ο Γιώργος Καραγιαννιός χαρακτήρισε το μουσικό αποτέλεσμα με τέσσερις λέξεις. Αγάπη… Φιλία… Κέφι… Συνεργασία. Αυτά ίσχυαν σε όλο το διάστημα της πολυετούς συνεργασίας μου με το Συμιακό Θέατρο.

Σε μια εποχή όπου ευκαιριακά για ψυχαγωγία του όχλου προγράμματα στήνονται ως θερινές μίνι μάρκετ παράγκες, οι παράγοντες της Ρόδου καλά θα έκαναν να επενδύσουν σ’ αυτή την ομάδα που ο κύριος στόχος της είναι η διατήρηση της παράδοσης μέσα από εξελιγμένες μορφές τέχνης.

Εύχομαι στον Μανόλη Αντώνογλου να συνεχίσει τη δημιουργική συγγραφική του πορεία. Δεν έχω παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του Συμιακού Θεάτρου για την συμπαράσταση που μου έδειξαν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων".

20.12.1996
Τάσος Καρακατσάνης
-----

"Το Συμιακό Θέατρο ιδρύθηκε πριν δεκατρία χρόνια από το σύλλογο Συμιακών ‘ο Γλαύκος’. Σκοπός του είναι να περισώσει μέσα από πρωτότυπα ή διασκευασμένα θεατρικά έργα το γλωσσικό ιδίωμα της Σύμης, το οποίο είναι καθαρά Δωρικό, αλλά παράλληλα να κάνει γνωστά στο ευρύτερο κοινό τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της Σύμης.

Κατά τη διάρκεια των ετών της λειτουργίας του ανέβασε δεκατέσσερα έργα. Οι άνθρωποι του Συμιακού Θεάτρου που τόσα χρόνια δούλεψαν με μεράκι κι ενθουσιασμό προσφέροντας τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους, βλέπουν σήμερα με ικανοποίηση την έκδοση του μουσικού αυτού υλικού. Η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη έντυσε επί σειρά ετών τις παραστάσεις του Συμιακού θεάτρου. Τον ευχαριστούμε για τη δημιουργική του συμβολή. Ελπίζουμε ότι οι ακροατές θα νοιώσουν την ίδια ευχαρίστηση και ικανοποίηση που ένοιωσαν και οι συντελεστές κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του".

Μανόλης Αντώνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: