Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Για το "Σώμα" των Αντώνη Ανισέγκου και Θύμιου Ατζακά



Αντώνης Ανισέγκος - Θύμιος Ατζακάς
ΣΩΜΑ (2 cd)
Defkaz productions

Υπεύθυνοι για το διπλό «Σώμα» είναι δύο καταξιωμένοι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μουσικοί, ο Αντώνης Ανισέγκος στο πιάνο και ο Θύμιος Ατζακάς στο ούτι· οι δυο τους το 2005 στο Βερολίνο έστησαν το ομώνυμο ντουέτο ΣΩΜΑ. Προσοχή: ο συγκεκριμένος διπλός δίσκος ακτίνας δεν είναι «άλλη μία» προσθήκη στον μακρύ κατάλογο της ελληνικής δισκογραφίας. Μιλάμε για ένα έργο που αντλεί από τις καλύτερες παραδόσεις της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας, χωρίς όμως και να μπορεί να υπαχθεί σε κανένα από τα κατεστημένα ρεύματά της. Μινιμαλισμός; Ελεύθερη τζαζ;  Έθνικ καταβολές; Όλα αυτά, μαζί με τη διαλεκτική άρνησή τους, γεννούν ένα ηχογράφημα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες παραγωγές της βόρειας Ευρώπης, όπως τις συναντούμε π.χ. στον κατάλογο της εταιρείας ECM.

Ο αυτοσχεδιασμός εδώ δεν μπαίνει στα όρια μιας προϋπάρχουσας αισθητικής κατηγορίας, μιας φόρμας, παρά δοκιμάζει τα όρια οργάνων, φωνών, και αρχικών συνθετικών ιδεών. Εδώ, ο ακροατής καλείται να εγκαταλείψει προκαταλήψεις, προκατασκευασμένα σχήματα και ευκολίες, και να εισέλθει στον δύσκολο αλλά συνάμα μαγικό κόσμο της συμπόρευσης - ή καλύτερα, του «δημιουργικού συγκερασμού» όπως αναφέρουν οι δύο δημιουργοί - σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού. Σε μία μεταβατική εποχή όπως η σημερινή, ανάμεσα στο παλιό που πεθαίνει και το καινούργιο που δεν έχει γεννηθεί, οι αναζητήσεις του Ανισέγκου και του Ατζακά αντανακλούν, μέσα στην πολυπλοκότητά τους, το αδιέξοδο ενός ολόκληρου πολιτισμού. Οι βεβαιότητες έχουν πάει περίπατο, οι κώδικες επικοινωνίας και συλλογικής ταύτισης επαναπροσδιορίζονται. Το σώμα ως «Σώμα», ως βίωμα αλλά και ως μουσικό έργο, αναζητά διέξοδο μέσα από την επαφή με το άλλο. Αναζητά τη νέα συλλογικότητα· και o διαλογικός μουσικός αυτοσχεδιασμός εδώ μας δείχνει ψήγματα αυτής της νέας συλλογικότητας, που ξεκινά από την τέχνη αλλά βρίσκεται σε άμεσο διάλογο με τη ζωή.

Στο πρώτο cd, τις ερωταποκρίσεις ανάμεσα στο πιάνο και το ούτι διαδέχεται η συνύπαρξή τους με το κοντραμπάσο του Σιγανίδη (Χειμερινοί Κολυμβητές, Primavera en Salonico), ιερού τέρατος του εγχώριου αυτοσχεδιασμού. Στο δεύτερο cd, η γνωστή για τις φωνητικές της αναζητήσεις Γιαννάτου προσθέτει τις δικές της, συχνά εφιαλτικές, άλλοτε ονειρικές, αποσκευές, ενώ σε τρία κομμάτια συμπράττει και η διακεκριμένη ερμηνεύτρια Μαρία Θωίδου (Της αγάπης το μετάξι, Της νύχτας τα μακριά μαλλιά). Η έκδοση συνοδεύεται και από βίντεο μιας συναυλίας των Σώμα» από την εκδήλωση «Μουσικό Χωριό 2009». Συνολικά, μία έκδοση - έκπληξη για τους λάτρεις της παγκόσμιας μουσικής πρωτοπορίας.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: