Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Για το "Χελιδών ηδομένη..." του Χρήστου Λεοντή



Χρήστος Λεοντής
Χελιδών ηδομένη…
ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

Η έκδοση «Χελιδών ηδομένη…» είναι ένα από τα μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Χρήστος Λεοντής για πέντε κωμωδίες του Αριστοφάνη (Αχαρνής, Σφήκες, Ιππής, Πλούτος και Ειρήνη), ηχογραφημένα ζωντανά από ένα ασφυκτικά κατάμεστο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 2005. Ο τίτλος «Χελιδών ηδομένη» συναντάται ως φράση στην Ειρήνη και υποδηλώνει το χελιδόνι που χαίρεται με το τραγούδι του. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Πέτρος Δαμουλής, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κούτρας, η Μαρία Σουλτάτου και η Ιωάννα Φόρτη. Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του Θανάση Αρβανίτη, 17μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, και ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο ρόλο του αφηγητή.

Έχοντας γράψει μουσική για πάνω από 100 θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, καθώς και για 30 περίπου παραστάσεις αρχαίου δράματος, ο Λεοντής μπορεί να θεωρηθεί ως ο κατεξοχήν θεατρικός συνθέτης της έντεχνης-λαϊκής δημιουργίας. Παράλληλα, είναι ένας βασικός κρίκος της λαμπρής πορείας του Αριστοφάνη στην ελληνική μουσική. Η οπτική του πάνω στον αρχαίο κωμωδό οικοδόμησε ολόκληρη σχολή, εμπνεόμενη από μία πρωτογενή λαϊκότητα, τη μουσική παράδοση παραδοσιακής μουσικής και τον ήχο της αγροτικής ζωής και εμπειρίας. Το αρχαίο δράμα αντιμετωπίζεται εδώ ως μορφή λαϊκής τέχνης. Στα μάτια του Λεοντή, ο Αριστοφάνης παίρνει λαϊκούς μύθους και τους μετουσιώνει σε θεάματα. Ο Αριστοφάνης, για τον Λεοντή, είναι μια λαϊκή υπόθεση.

Το 1994, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου παρουσιάζει την παράσταση «Αριστοφάνους Έξοδος». Μια δεκαετία αργότερα, ο Λεοντής επεξεργάζεται μοτίβα και ρυθμούς και σχηματίζει τις πέντε μουσικές ενότητες του έργου «Χελιδών ηδομένη…» Κύριο χαρακτηριστικό του έργου είναι η αυτονομία πέρα και έξω από τη θεατρική σκηνή και την παράσταση για την οποία γράφτηκαν. Η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει και την οπτικοποιημένη εκδοχή της συναυλίας σε dvd, η οποία δίνει στον ακροατή-θεατή τη δυνατότητα να απολαύσει το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Διονύση Φωτόπουλου για την Ειρήνη, ενώ στα ενδότερα της δίγλωσσης (ελληνικά-αγγλικά) έκδοσης θα βρείτε σπάνιο αρχειακό υλικό, τους στίχους των τραγουδιών και ένα κατατοπιστικό κείμενο του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Συνολικά, ένα έργο - σταθμός στην εργογραφία του Λεοντή αλλά και σημείο αναφοράς της πορείας του πάντα επίκαιρου Αριστοφάνη στα μουσικά μας πράγματα.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: