Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Για τους "Ιππής" του Μίκη Θεοδωράκη

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΙΠΠΗΣ
LEGEND

Ο συγκεκριμένος δίσκος ακτίνας περιέχει σε επανέκδοση τη μουσική που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο το 1979, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη, μετάφραση Γιώργου Σκούρτη και σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου. Στην ορχήστρα συναντάμε γνωστούς σολίστες όπως ο Βαγγέλης Μπουντούνης στην κιθάρα και ο Τάσος Καρακατσάνης στο πιάνο, μαζί με τον νεαρό Σταμάτη Κραουνάκη! Αφηγητής είναι ο Γιώργος Λαζάνης, ενώ στην ερμηνεία, πλάι στον πολυπληθή χορό, εμφανίζονται ο Πέτρος Πανδής, ο Γιάννης Θωμόπουλος και ο Κώστας Τσαπέκος.

Με περίπου πενήντα έργα θεατρικής μουσικής (έντεκα εκ των οποίων για αρχαίο θέατρο), ο Θεοδωράκης κατέκτησε πρωτεύουσα θέση στο είδος. Πριν τους Ιππής, έχουν προηγηθεί εργασίες του για τα έργα Φοίνισσες (1960), Αίας (1961), Τρωάδες (1965), Λυσιστράτη (1966) και Ικέτιδες (1977)· όταν γράφει τη μουσική για τους Ιππής, έχει συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία. Ο ίδιος ο συνθέτης κατατάσσει τους Ιππής «ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα μου έντεχνης-λαϊκής μουσικής σε φόρμα ορατορίου ή μετασυμφωνικής μουσικής, πλάι στο Άξιον Εστί, το Πνευματικό Εμβατήριο και το Canto General». Τα είκοσι χορικά του έργου χαρακτηρίζονται από την καθάρια, λαϊκότροπη ενορχήστρωση, τη στιβαρή ερμηνευτική τους απόδοση, τη ρυθμική ποικιλία και την αρμονική εναλλαγή σατιρικών, λυρικών και δραματικών κορυφώσεων. Τι κι αν το 1980 ο Θεοδωράκης γράφει στο Ριζοσπάστη ότι «Η πιο πετυχημένη μουσική, είτε στο θέατρο, είτε στο αρχαίο δράμα ή στον κινηματογράφο, είναι εκείνη που αφομοιώνεται τόσο πολύ με το έργο ώστε να μη γίνεται καν αισθητή»; Η μουσική για τους Ιππής και αισθητή γίνεται κατά την ακρόασή της, και στέκεται με αξιώσεις πέρα και έξω από την παράσταση.

Πέρα από τη θαυμάσια μουσική του Θεοδωράκη, οι Ιππής παραμένουν επίκαιροι παρά ποτέ. Μπορεί η Αθήνα να μην είναι σε πόλεμο με την Σπάρτη, αλλά η έλευση του ΔΝΤ και η βαθιά κρίση της χώρας θέτουν διλλήματα που μοιάζουν με εκείνα των Αθηναίων του Αριστοφάνη. Ας ελπίσουμε ότι οι Κλέωνες των σημερινών κερδοσκοπικών πολέμων δεν θα βγουν για άλλη μια φορά νικητές.

Ηρακλής Οικονόμου
("Νέες κυκλοφορίες" - Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: