Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Χωρίς Ρεφρέν - Προτροπές




Μουσική: Κ.Μουγιάκος

Ποίηση: Νίκος Γεωργόπουλος

- Ερμηνεία, κλασσική/ακουστική κιθάρα: Κώστας Μουγιάκος - Ακορντεόν: Γιώργος Δούλγερης - Μίξη/mastering: Πάρης Παρασίδης - Πίνακας: Quiebro (Pejac, 2013)
* Το ποίημα "Προτροπές" ανήκει στην ποιητική συλλογή του Ν.Γεωργόπουλου, "Δεμένα σώματα" (Εκδόσεις ΑΩ, 2019)


Προτροπές

Να σκάβεις με νύχια τη νύχτα βαθιά αστέρια ν’ ανάβεις που σβήνουν στα χέρια να πιάνεις τη μαύρη φωτιά να σμίγεις ανάσες π’ αφήνουν! Να φτιάχνεις δεμάτια μ’ αχτίνες καυτές τους ήλιους να πιάνεις μ’ απόχη από τους ανέμους να κλέβεις ριπές να σκίζεις το κύμα στη κόχη. Να μπεις σε καρδιές που δεν είν’ ανοιχτές με μάγια δεμένες να λύσεις βαριές αλυσίδες που σέρνουν ντροπές να σπάσεις κι ελπίδα ν’ αφήσεις. Να ανέβεις ψηλά στου αετού τη φωλιά τους φόβους σου εκεί να γκρεμίσεις να βγάλεις φτερούγες να φύγεις μακριά
και πίσω ποτέ μη γυρίσεις



Ο Νίκος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1966 όπου και μεγάλωσε στις λαϊκές της γειτονιές. Δουλεύοντας από μικρό παιδί, τελείωσε το Νυχτερινό Λύκειο συμμετέχοντας στο εργατικό και μαθητικό κίνημα, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και μετά τον στρατό μπάρκαρε σε πλοία του εμπορικού ναυτικού όπου και εργάστηκε ως Οικονομικός Αξιωματικός. Σήμερα ζει στην Αθήνα παντρεμένος με την ποιήτρια Σοφία Κολοτούρου και εργάζεται στο χώρο της Πληροφορικής. Η αγάπη του για τα γράμματα και η ενθάρρυνση της Σοφίας έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής δυο ποιητικές συλλογές («Τα αγαθά κόποις φλέγονται, 2015 », «Δεμένα Σώματα, 2019») και ένα μικρό διήγημα με αναφορά στη Πόλυ Πάνου («Η φαλτσέτα και η τραγουδίστρια») που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Εμβόλιμον» το 2015. Ποιήματά του έχουν επίσης δημοσιευτεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με πρόσφατη δημοσίευση (2021) νέων ποιημάτων στο λογοτεχνικό περιοδικό «Το Κοράλλι».  Επίσης το 2012 έτυχε της τιμής δυο ποιήματά του («Ανυπότακτα στοιχειά» και «Πτώση») να μελοποιηθούν από τον B.DFoxmoor των Active Member («Gaba», 2012).   

Δεν υπάρχουν σχόλια: