Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Θανάσης Μωραΐτης: Για το CD "Τραγούδια της Σίφνου"







Περιλαμβάνει 21 τραγούδια ηχογραφημένα το 1930 στην Αθήνα από την Μέλπω Μερλιέ, το 1961 στην Αθήνα από τον Μάρκο Δραγούμη, το 1971 στη Σίφνο από την Δέσποινα Μαζαράκη και το 1998 στη Σίφνο από τον Θανάση Μωραΐτη. 

Επιμέλεια ενθέτου, παραγωγής, έκδοσης: Μάρκος Φ. Δραγούμης, Θανάσης Μωραΐτης 
Έκδοση: Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, Οκτώβριος 2001


Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΣΙΦΝΟΥ ΤΟ 1998

Τον Γιώργο Θώμο και την Νεφέλη Κονταρίνη τους γνώρισα από τον «γέροντά μου» ποιητή και καθηγητή Ματθαίο Μουντέ (1935-2000) πριν αρκετά χρόνια. Βρισκόμασταν πολλές φορές τα βράδια όλοι μαζί σε εστιατόριο στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, όπου προτιμούσε ο Ματθαίος να βλέπει τους φίλους του. Κάθε φορά, και όλο πιο συχνά μετά το 1996, μου μιλούσαν για την Σίφνο. Ιδιαίτερα όμως για τους μουσικούς και τους τραγουδιστές που άκουγαν στα γλέντια και στα τραπέζια που γίνονταν εκεί.

Επειδή γνώριζαν την συνεργασία μου με τον Μάρκο Δραγούμη και το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο, μου πρότειναν να οργανώσουμε μία αποστολή με σκοπό την καταγραφή και ηχογράφηση των τραγουδιών της Σίφνου. Το μόνο που γνώριζα έως τότε, ήταν η εργασία που είχε κάνει ο Νίκος Σκαλκώτας για λογαριασμό του ΜΛΑ πάνω σε πέντε Σιφνέικες μελωδίες. Μιλώντας με τον Μάρκο Δραγούμη για την επιθυμία-πρόταση των φίλων μου, έμαθα ότι το 1961 είχε ηχογραφήσει στο σπίτι του στην Αθήνα μερικούς από αυτούς τους μουσικούς που άκουγα από τους φίλους μου. Επίσης, ότι η Δέσποινα Μαζαράκη είχε κάνει το ίδιο στην Σίφνο το 1971, μόνο που η ταινία με αυτές τις ηχογραφήσεις βρισκόταν στο Ίδρυμα Baud-Bovy στην Γενεύη. 

Ο καιρός περνά και στο πέρασμά του ωριμάζει η αποστολή στη Σίφνο που γίνεται τον Αύγουστο του 1998. Πήγα με τους φίλους μου που εν τω μεταξύ είχαν μιλήσει με τους μουσικούς και σχεδόν είχαν οργανώσει τα πάντα. Η μεθοδική προεργασία του Μάρκου Δραγούμη για το μουσικό τοπίο της Σίφνου ήταν καθοριστική γιατί, πριν πάω εκεί γνώριζα σχεδόν τα πάντα για τα τραγούδια και τους ιδιαίτερους σκοπούς του νησιού, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την επιτυχή έκβαση κάθε αποστολής.

Η αυλή του σπιτιού των φίλων μου στην Απολλωνία πλημμύρισε σε δύο απογεύματα με τα τραγούδια και τους σκοπούς της Σίφνου. Στην πρώτη ηχογράφηση, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα 26 Αυγούστου, έπαιξαν και τραγούδησαν (16 τραγούδια) οι: Απόστολος Αρμελενιός (βιολί: Guarnerius του 1729) και Γιάννης Γαλίφος (λαούτο). Στην δεύτερη ηχογράφηση, που έγινε την Πέμπτη 27 Αυγούστου (και η οποία εξελίχτηκε σε γλέντι μετά χορών, μια και η διαρροή της πληροφορίας για την πρώτη ηχογράφηση έφερε πολλούς κατοίκους της Σίφνου στην αυλή, ανάμεσά τους και τον κορυφαίο λαογράφο και συγγραφέα βιβλίων για τα λαϊκά δρώμενα του νησιού κ. Αντώνη Τρούλλο), μαζί με τους δύο προαναφερόμενους έπαιξαν και τραγούδησαν (26 τραγούδια) οι: Νίκος Ατσόνιος ή Προυνίδης (τραγούδι), Βασίλης Γεωργούλης (τραγούδι), Κώστας Γεωργούλης (βιολί), Γιώργος Ατσόνιος (λαούτο), Ιωάννης Κάραβος (λαούτο) καθώς και ο 15χρονος μαθητής του Αρμελενιού Παντελής Αγιουτάντης.

Η προθυμία όλων να παίξουν και να τραγουδήσουν ό,τι τους ζητούσα ήταν μεγάλη και συγκινητική. Σε ανθρώπινο και προσωπικό επίπεδο η φιλοξενία και η προσφορά τους μας κάνει να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς. Σε καλλιτεχνικό όμως επίπεδο, η ευγνωμοσύνη μας σ’ αυτούς τους υπέροχους μουσικούς είναι απεριόριστη. Ακόμα όμως μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη τούς οφείλεται από τους κατοίκους της Σίφνου που, χάρη στην ευαισθησία και στο ταλέντο των μουσικών-μελών της κοινωνίας τους, η μουσική υπόσταση του νησιού τους εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο.


Θανάσης Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: