Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ιστολόγιο "Μουσικές Καταγραφές"





Μουσικές καταγραφές



Το ιστολόγιο Μουσικές Καταγραφές λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2014 με διαχειριστές τους μουσικολόγους Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανο Φευγαλά. Στο ιστολόγιο περιέχονται καταγραφές σε μουσική σημειογραφία (παρτιτούρα) τραγουδιών και οργανικών σκοπών κυρίως από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Οι καταγραφές παραπέμπουν σε συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, είτε δημοσιευμένες, είτε αρχειακές και εμπλουτίζονται με σταθερό ρυθμό. Επιπλέον, παρουσιάζονται σχετικές εκδόσεις και άρθρα τρίτων.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνά τους περιλαμβάνει τη συστηματική μελέτη των οργανικών σκοπών της Βαλκανικής χερσονήσου και του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, κατά την οποία παράγεται πλήθος μουσικών καταγραφών, βασισμένες κυρίως σε παλιές ηχογραφήσεις. Κάποιες από αυτές τις καταγραφές, περιλαμβάνονται στην έκδοση «Μουσικές Καταγραφές Ι - 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο» που κυκλοφόρησε από τον μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκα τον Οκτώβριο του 2014 με πρόλογο του Μάρκου Δραγούμη και ήδη βρίσκεται στην 3η έκδοση. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, με πρόλογο του Γιώργου Κωνστάντζου, ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Μουσικές Καταγραφές ΙI - 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο». Αποσπάσματα αυτής της εργασίας δημοσιεύονται και στο ιστολόγιο.

Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η συμβολή αυτών των καταγραφών εντοπίζεται στην ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών. Σε αυτό το ύφος αντανακλάται το συλλογικό αισθητικό κριτήριο των τοπικών κοινωνιών σε συγκεκριμένη φάση της ιστορικής εξέλιξης (οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής). Το υλικό αυτό αξιοποιείται ήδη ως αντικείμενο ανάλυσης και τεκμηρίωσης μουσικολογικών ερευνών, ενώ έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από συνθέτες ως πρωτογενές υλικό για συνθέσεις και μεταγραφές. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται και ως διδακτικό υλικό διάφορων οργάνων (βιολί, κλαρίνο, κλπ).

Λ. Πεφάνης - Σ. Φευγαλάς
http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: