Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

"Σσστ!...μας κοιτάζει η κάμερα"


ο καινούργιος μας δίσκος από το “Μετρονόμο”
“Σσστ!... μας κοιτάζει η κάμερα”
στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης, μουσική: Σπύρος Κουρκουνάκης

Ένας από τους ρόλους που επιτελεί η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της και ειδικότερα στο τραγούδι, είναι να παρατηρεί, να επισημαίνει, να προειδοποιεί και να προβλέπει τα κακώς κείμενα που διατρέχουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάντα πετυχαίνει το στόχο της. Όταν λοιπόν ο Τζωρτζ Όργουελ, μετά το δεύτερο μεγάλο πόλεμο έγραφε το “1984” και προέβλεπε την επικράτηση του Μεγάλου Αδελφού, δεν φανταζόταν ποτέ την έκταση που θα πάρει το φαινόμενο, ούτε την οικονομική μορφή του σύγχρονου τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Εμείς, σχολιάζοντας την παντοδυναμία της κάθε μορφής θέασης, απλώς προσπαθήσαμε να καταγράψουμε και να σχολιάσουμε μέσα από τα τραγούδια διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας κι εντός μας. Έτσι, μέσα από τα τραγούδια του δίσκου μας παρακολουθούμε, με ολοφάνερο και καθαρό μάτι, τις σχέσεις του Σαββατοκύριακου, ένα ζευγάρι που διαφωνεί ριζικά για τον μαυλιστικό ρόλο της τηλοψίας, την μοναξιά του ανθρώπου που ακούει μέσα στη νύχτα το μονότονο βόμβο του ψυγείου του, το επιδέξιο ροκάνισμα του χρόνου μας με απατηλές υποσχέσεις, τον απόηχο του πολέμου στη Βοσνία και όλων των επαναλαμβανόμενων πολέμων για λόγους που όλοι μας ξέρουμε, ένα άλλο ζευγάρι που ηδονίζεται ψωνίζοντας από τη λαϊκή αγορά, τον φυλακόβιο, που βγαίνοντας ανακαλύπτει ότι η έξω φυλακή είναι εξ ίσου οδυνηρή - αν όχι χειρότερη - με την μέσα και διάφορα άλλα σχετικά επεισόδια.

Τα τραγούδια μας υποστήριξαν με θέρμη τραγουδώντας οι διαχρονικοί μας συνεργάτες Κώστας Μάντζιος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Λευτέρης Τσακιράκης και Βασίλης Αθανασόπουλος. Μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Λάκης Χαλκιάς, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης - τρεις γενιές του ελληνικού τραγουδιού, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα. Έπαιξαν οι επίσης διαχρονικοί μας συνεργάτες Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο και ηλεκτρικό μπάσο), Μαρία Νίττη (ακκορντεόν), Θανάσης Γεωργάρας (τζουρά και μπουζούκι) και Αλέξανδρος Μαούτσος (ακουστική, κλασσική και 12χορδη κιθάρα). Επί πλέον είχαμε και τη συμβολή των σπουδαίων Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο), Σωκράτη Γανιάρη (κρουστά και ντραμς) και Ισίδωρου Πάτερου (μαντολίνο και μπαγλαμά). Όλα αυτά ηχογράφησε, μιξάρισε και έκανε το mastering του δίσκου ο ακάματος επί 9 μήνες και ασυναγώνιστος Σοφοκλής Παππάς. Τίποτα όμως δεν θα είχε φτάσει στα χέρια σας αν δεν υπήρχε ο εκδότης μας Θανάσης Συλιβός με τον “Μετρονόμο” του.

Η παρουσίαση του δίσκου μας θα γίνει την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 9 το βράδυ στον “Ιανό”.

Σπύρος Κουρκουνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: